HockeyNews
PLUS

Sportchefen om att bryta med toppbacken, ersättaren och återvändaren

(25035) Pääjärvi-LaLeggia-Kapanen-Lyytinen
Bildbyrån (montage)
ANNONS

Publicerad: 19 oktober 2022

FacebookXWhatsApp

TIMRÅ. Toppbacken Joey LaLeggia ut, återvändaren Magnus Pääjärvi in på forwardssidan och så då ryktet om en finsk back.
Timrås sportchef har en hel del att göra de här dagarna.
– Det beslut vi tagit nu är att det bästa för oss är att kunna bygga om laget lite om vi får loss lite extra slantar någonstans och därför har vi den situationen som råder nu, säger Kimmo Kapanen till HockeyNews.se.

ANNONS

Många höjde på ögonbrynen när uppgifterna om att Timrå valt att göra sig av med toppbacken Joey LaLeggia kom under tisdagen. Kanadensaren gjorde 38 poäng i SHL förra säsongen för Timrå och spelade mest av alla i laget, både då och den här säsongen.

Så sent som i lördags spelade LaLeggia över 21 och en halv minut för Timrå när man besegrade Malmö med 7–0 och har noterats för fem assist på nio matcher den här säsongen.

ANNONS

Men någon fortsättning i Timrå blir det alltså inte. Det har inte blivit officiellt var exakt kanadensarens karriär fortsätter, men SHL-konkurrenten HV71 har nämnts som den troligaste destinationen.

– Just nu så är inget klart, så det finns inte mycket att säga, säger Kimmo Kapanen till HockeyNews.se.

Under onsdagens träning fanns LaLeggia inte med på isen och efteråt meddelade klubben också att man byter avtalet med backen.

ANNONS

– Nej, han är inte med. Det är planerat så att han nu hoppar av och det är upp till honom och hans agent nu. Men han är inte med imorgon nej, säger Kapanen.

LÄS MER: Finske backen lämnar huvudstadsklubben – kopplas ihop med Timrå

Redan innan de senaste dagarna har Timrå pratat om att man velat ha in ytterligare spelare på backsidan, då man haft sex seniorbackar och junioren Noel Edfeldt under kontrakt den här hösten.

ANNONS

Med LaLeggia borta så är man alltså nere på sex backar, men där man uttryckt att man önskar vara åtta backar.

Och förändringar kommer att ske på Timrås blålinje.

Vad ligger bakom det här beslutet, att bryta med Joey?

– Hur ska man beskriva det här... Det är tre saker som vi tänker och planerar efter hela tiden. Först är det ekonomin, det andra är spelmässiga och sedan är det framtiden. Det är de tre saker vi funderar kring hela tiden och hur saker och ting klickar gentemot de tre delarna. Det beslut vi tagit nu är att det bästa för oss är att kunna bygga om laget lite om vi får loss lite extra slantar någonstans och därför har vi den situationen som råder nu.

ANNONS

Förste spelare att ansluta till klubben, på backsidan, sägs bli den finske 28-åringen Joonas Lyytinen.

Ett antal familjemedlemmar till Lyytinen har börjat följa Timrå i sociala medier och på onsdagsmorgonen meddelade HIFK att man kommit överens om att bryta kontraktet med den landslagsmeriterade backen, som tidigare spelat med Emil Pettersson i AHL samt haft just Kapanen som sportchef i Kalpa.

– Det är IFK som har informerat. Men det är inget som är klart från vår sida än. Jag känner absolut till spelaren väldigt bra, han spelade i Kalpa under min tid där och sedan så är han Wassermanklient, så det är inga hemligheter där, säger Kapanen.

Kommer det att vara klart till morgondagens match?

– Det kan gå fort, man vet aldrig. Vi för många samtal runt om i Europa och vill få hit den spelare vi vill ha hit så fort som möjligt.

Är målet fortfarande att vara åtta backar i truppen?

– Målet är att vara åtta, absolut. Den närmsta tiden kommer det kanske vara sju. Först och främst så ska vi ha in en nu, sedan kommer vi försätta jobba vidare med en till men det kanske inte kommer att ske på en gång. Det är snart uppehåll också.

ANNONS

LÄS MER: Vänder tillbaka till Timrå – efter tolv säsonger: "Fantastiskt kul"

En som däremot redan är presenterad och klar är forwarden Magnus Pääjärvi.

Efter tolv år i andra klubbar så stod det under onsdagen klart att han återvänder till Timrå, som han debuterade för i högsta ligan som 16-åring. Den nu 31-årige har skrivit på ett kontrakt över resterande del av den här säsongen samt nästa.

ANNONS

– "Mange" är på väg hit och ska träna med J20 imorgon för att vara redo på fredag. Vi behöver en till sådan typ av spelare, han är en jäkla stark skridskoåkare och kommer bidra i närkampsspelet och i offensiven. Förhoppningsvis kommer vi att ha mer puck i offensiv zon också och han kan göra så att storstjärnorna levererar. Kanske kan vi få lite mer powerplaytid också, och där kan han få utrymme, säger Kapanen.

Han hade en skadefylld fjolårssäsong och har varit klubblös fram tills nu, hur är hans fysiska status?

– Vi har hållit kontakt ganska länge, även under sommaren. Vi vet att han inte tränat med lag på slutet men har kört på is, sedan kanske han behöver lite tid för att komma in i vårt system och så och med tempot. Men "Ante" (tränaren Anders Karlsson) känner honom väldigt bra, så vi hoppas att han är klar som spelare väldigt snart. 

När Pääjärvi gör sin första match i Timråtröjan igen är osäkert.

Enligt sportchefen kan det vara för tidigt att sikta på spel på lördag när Medelpadsgänget tar emot Rögle, utan man ställer snarare in siktet på kommande veckas matcher.

Däremot kan Timrå få tillbaka Sebastian Hartmann i spel, som lämnade matchen mot Malmö med hjärnskakning.

Allt på Hockeynews PLUS för bara 69kr. Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln