HockeyNews
PLUS

Djurgårdens röda tråd ska ta klubben tillbaka till SHL: "Bra i fas"

Publicerad: 21 september 2022

FacebookXWhatsApp

Lås upp hela sajten för åtta (08) kronor i en månad! Skaffa PLUS. (Säg upp när du vill)

STOCKHOLM. Förra säsongen var kaotisk och slutade med degradering från SHL.
Men Djurgården håller fast vid sin spelidé som fortsätter att utveckla talanger från U16 och uppåt.
– Det känns det som vi ligger bra i fas och det finns en tydlighet genom alla olika led och även i herrlaget, säger utvecklingschefen Tobias Pehrsson till HockeyNews.se.
ANNONS

Djurgården håller fast vid sin röda tråd för att utveckla sina unga spelare och för att kunna slussa in dem i A-laget. Det bör vara en hållbar strategi på sikt även om herrlaget föll ur SHL med ett brak i våras.

– Ända sedan 2017, 2018, 2019 och 2020 har det funnits en välpaketerad spelidé för att utveckla spelets olika delar. Vi har tittat på just dessa delar i spelet för att förstärka dem. Vi har jobbat väldigt systematiskt med vår spelvision både på U16, J18 och J20 och det ska tilläggas att många av de unga talangfulla spelarna kommer från just denna spelvisionella utveckling, säger Djurgårdens utvecklingsansvarige Tobias Pehrsson.

Förra hösten blev enormt jobbig för Djurgården. Huvudcoachen Barry Smith kom in kort inpå säsongen och hoppade sedan av efter bara 13 omgångar. De assisterande coacherna Mikael Aaro och Nichlas Falk var kvar och inte förrän i januari kom Joakim Fagervall in som ersättare för Smith. Joakim Eriksson slutade mitt i alltihop som sportchef och ersattes av K-G Stoppel som tog över i december. Det blev stor omsättning på spelarsidan, där skadelistan inkluderade nio spelare vid ett tillfälle och tio nya spelare kom in och Djurgården fick aldrig ordning på säsongen.

ANNONS

I år är Stockholmsklubben bättre förberedd och laget och coacherna har hållit ihop sedan i maj.

– Det som känns till i år är att vi får in (Joakim) Fagervall som är på plats från start när säsongen börjar och ”Ragge” (Marcus Ragnarsson) ansluter medan (Fredrik) Mikko (målvaktstränaren) är kvar. Vi fortsätter att verka med Michael Holmqvist lite mot forwards som en resurstränare och i det här handlar det om att ta hand om allas erfarenheter och kunskaper för att tillsammans utveckla spelet, säger Tobias Pehrsson.

LÄS MERGenomgång – skadeläget lag för lag inför premiären i Hockeyallsvenskan

Djurgården har under försäsongen koncentrerat en hel del av träningen till att få ihop ett fungerande försvarsspel.

– Om man utgår ifrån ordet tydlighet och då tänker jag framför allt på spelet utan puck så bryter vi ner det till de tre zonerna. Du har forecheck i anfallszonen, du har mittzonspress, hemgång i mittzonen för att skydda linjerna och så har du tredje delen i försvarszonen att hitta en tydlighet där. Det handlar om att sätta ett systematiskt presspel i alla tre zonerna, att sätta press på puckföraren och säkerställa att pucken är på en sida om centrallinjen med detta, så att vi har kontroll på var spelet är och därifrån kan vara övertaliga i situationerna, säger Pehrsson.

Mot HV71 i genrepet förra onsdagen blev det visserligen förlust med 3–1, men försvarsspelet och boxplay såg bra ut även mot SHL-motstånd.

ANNONS

– I hela augusti har mycket fokus legat på att jobba med spelet utan puck och de här tre delarna som jag nämnde. Det finns så klart i detaljer i det där, men att vara tydlig med de stora penseldragen och att vara konsekvent där. Med tiden blir det bara bättre och bättre och till slut är man där man vill vara i spelet utan puck. Man släpper till väldigt få heta målchanser, för det är det som är målet i slutändan, säger Tobias Pehrsson.

Genom att arbeta långsiktigt ska resultaten även kunna komma kortsiktigt. Djurgårdens mål är att ta sig tillbaka till SHL direkt, men man har också förståelse för att det kan ta längre tid än så. I Hockeyallsvenskan finns lag som Björklöven och Modo som under lång tid jobbat för att, precis som Djurgården, spela i SHL, och de har kommit en bra bit på vägen.

– Nu har vi ett stabilt tränarpar och en välpaketerad spelidé som är förankrad och implementerad där alla är med i processen och det innefattar även tränarnas dialog med spelarna för att utveckla spelet. Det känns mer tryggt och det känns mer homogent rakt igenom hela herrlaget. Detta är sedan många år implementerat nedåt i J20, J18 och U16. Det vill säga när vi rekryterar in en ny Jonathan Lekkerimäki, Noah Östlund eller en ny Liam Öhgren vid 15 års ålder in i vår verksamhet, så ska vår spelutveckling sitta ihop genom vår elitverksamhet och in i herrlaget, säger Tobias Pehrsson.

ANNONS

Inför seriestart utstrålar ett skadefritt Djurgården harmoni.

– Känslan är ganska bra för att vara mitten på september. Det kommer att hända mycket saker framåt, men här och nu känns det väl förankrat, säger Pehrsson.

I väntan på att Djurgården ska få in de erfarna backarna Cameron Schilling (i början av oktober) och Stefan Elliott (i november) blir junioren Elias Degnell sjundeback.

– Det är en back som kommer ifrån Stockholm och var ute i HV71 och var väl inte helt tillfreds med sin situation och har valt att komma hem till Stockholm igen. Han har varit väldigt bra i vår juniorverksamhet både med och utan puck och har gjort ett bra intryck under första månaden. Han känns spännande för framtiden, säger Tobias Pehrsson.

Utvecklingschefen har haft en avstämning med coacherna om spelidén efter matcherna på försäsongen och några saker betonas inför fortsättningen.

– Närkampsspelet kommer vi att behöva jobba med varje dag i träning. Vi är överens om att detta är viktigt för vår identitet som lag betraktat. Vad gäller spelet med pucken finns det förbättringsområden i spelet bakifrån, men i anfallszonen har vi många bra kombinationer och rörlighet. Om vi sedan kollar på våra special teams kopplat till effektivitet är fingervisningen att vi har två powerplayuppställningar där båda är väldigt hotfulla.

LÄS MERDjurgården skadefritt – så väntas kedjorna se ut i allsvenska premiären

I den ena spelar backen Alexander Ytterell med förstakedjans Marcus Krüger, Daniel Brodin och Noah Östlund kompletterad av högerskytten Olle Liss.

ANNONS

I den andra spelar backen Kevin Karlsson med Ludvig Rensfeldt, Tim Söderlund, John Norman och högerskytten Jonathan Lekkerimäki.

– Det är två uppställningar som är flerdimensionella och med det menar jag att man kan hota från flera delar. Det känns hotfullt från alla håll och kanter och då blir det svårare för motståndarna att läsa det. Då kan vi få lite fördelar i situationerna, säger Tobias Pehrsson belåtet.

– Sedan gillar jag pucktempot och jag gillar att alla är ett hot. Även Noah Östlund från högersidan, och Tim (Söderlund) som är i andra powerplay är ett hot, men det är också hot från andra sidan med Lekkerimäki och Olle Liss. Det är också hot lågt med instick och mittenkillen i powerplayspelet och våra points, backarna i form av Ytterell och Kevin, så det finns ett hot från alla positioner. Det är det som har känts väldigt bra på försäsongen, att bygga vidare på det när serien börjar.

ANNONS

Som alltid behöver powerplay vårdas, nötas och kanske även förändras under seriens gång.

– Man ska så här års vara medveten om att vi inte har lagt ner jättemycket träning på powerplay och boxplay, men intentionerna har varit bra från start. Nu gäller det när säsongen börjar att fortsätta öva på special teams så att man tränar på sina roller och sina specialområden oavsett om det är en tekning eller ett skytte från en viss position för att hela tiden vilja bli lite bättre. Förutsättningarna är goda. Vi har bra kvaliteter, säger Tobias Pehrsson.

UPPSNACK: Tre Kronor – Finland @ Sergels torg 12 maj, kl 15.45 Säkra din plats här!

ANNONS