HockeyNews
PLUS

Drömmen för Djurgårdens stortalang: "Tydligt mål att gå upp i SHL"

(24475) Noah Östlund Djurgården
Mattias Ek/HockeyNews.se

Publicerad: 24 augusti 2022

FacebookXWhatsApp
STOCKHOLM. Noah Östlund, 18, har haft en hyfsad vår och sommar.
Världsmästare med Småkronorna. Buffalo Sabres förstaval i NHL-draften. Och nu ingår han i Djurgårdens förstakedja ihop med Marcus Krüger och Daniel Brodin.
– Vi har ett väldigt tydligt mål och det är att gå upp i SHL, säger Östlund till HockeyNews.se.

Ut ur kylan i Mälarhöjdens ishall knatar Noah Östlund med full hockeyutrustning i augustivärmen i Stockholm för att sätta sig i Djurgårdens buss tillbaka till Hovet där laget byter om. Hovet är den här veckan upptaget av det svenska basketlandslaget som VM-kvalar mot Tyskland, så Djurgården har fått maka på sig.

18-årige Östlund utgör numera en viktig beståndsdel i det Djurgården som ska reparera skadan från förra säsongen då den 16-faldiga mästarklubben ramlade handlöst ur SHL. Det är tuffa tider för Stockholmshockeyn, som för första gången står utan ett lag i SHL.

Noah Östlund lever i nuet och tillhör svensk hockeys framtid. Och han kan för egen del lugnt konstatera:

– Det är en väldigt händelserik sommar. En mycket rolig sommar. Det är mycket som har hänt och det har varit skitkul, säger han till HockeyNews.se.

Undra på det. Östlund var med och knep ett VM-guld med Småkronorna i maj efter 6–4-vinst mot USA i finalen. Han blev själv tvåmålsskytt och Djurgårdskamraterna Liam Öhgren (två mål) Jonathan Lekkerimäki bidrog också med mål.

LÄS MERDjurgården på vift – får klara sig utan en JVM-medaljör mot Västerås

Under sommaren blev Nykvarns-fostrade Östlund NHL-klubben Buffalos förstaval i draften i Montreal. Och trots guldet i U18-VM smäller draften högre.

– Det är väl höjdpunkten. Hela upplevelsen där. Att få komma till en så bra organisation som Buffalo är, säger Östlund, som också har fått skriva under ett rookiekontrakt.

Och det är bra tajming att komma till Buffalo nu när klubben har haft några år på sig att knipa stortalanger tidigt i draften och bygga om truppen rejält.

– Det känns som de är i en rebuild, men börjar förhoppningsvis ta steg och gå längre och längre i slutspelet, säger Östlund.

Buffalo och Djurgården kom snabbt överens om att han ska spela i Hockeyallsvenskan den här säsongen.

– Det var det jag ville också och de köpte det till hundra procent. Det är jätteskönt, så det blir minst ett år till hemma i Sverige och så blir det sedan förhoppningsvis att ta steget över.

Den här veckan har Team 20 en turnering i Rovaniemi som ett första av två steg inför uttagningen till JVM i Kanada. Men Östlund har, som ni har kunnat konstatera, haft en intensiv sommar och han känner att han behöver veckan för träning och på onsdagskvällen väntar match med Djurgården i Västerås. Därför blev det nej tack till Team 20 medan Djurgårdsbacken Calle Odelius är där.

– Jag hade en dialog med Djurgården och med landslaget också och vi kom överens, jag och Djurgården, att det kanske är bäst att stanna hemma den här veckan och göra det så bra som möjligt under säsongen och på så sätt försöka slå mig in i JVM-laget, säger Östlund.

Han fortsätter:

– Jag känner att jag har fått en så bra roll i Djurgården och har fått spela mycket. Jag kanske tappar mer om jag inte får behålla den rollen än att förlora en vecka i Finland.

Det är inte vilken roll som helst som Noah Östlund har fått och tagit i Djurgården. Östlund spelar i förstakedjan med lagkaptenen och dubble Stanley Cup-mästaren Marcus Krüger och med Krügers OS-kamrat Daniel Brodin.

– Det känns jättebra. Två jättebra killar och de tar hand om mig väl. Det känns bättre och bättre för varje träning som går.

Vad säger de till dig som är tredjelänk?

– De säger att jag ska spela mitt spel och våga hålla i pucken, skapa offensivt. Sedan ska vi vara väldigt stabila både defensivt och offensivt. Det är bara att lita på mig själv och spela mitt spel.

Noah Östlund började direkt med att smälla in ett hattrick i första träningsmatchen mot Almtuna som Djurgården vände och vann med 5–4 i Märsta.

– Det var kul. En bra start på säsongen, helt klart…

Djurgården har splittrat kedjan med Östlund som center flankerad av de jämngamla stortalangerna Jonathan Lekkerimäki och Liam Öhgren.

– Jag spelar forward till att börja med i A-laget och så får vi se lite längre in på säsongen. Kanske någon match vi får ihop, men det är inte tanken just nu.

Hur ser drömscenariot ut för den här säsongen?

– Vi har ett väldigt tydligt mål och det är att gå upp i SHL. Jag tror att det kommer att bli en tuff resa, men det känns som vi utvecklas väldigt bra och jag tror att vi kommer att uppnå det målet också.

Djurgården kommer att i varje match ställas mot lag och mot supportrar som tycker att det ska bli det roligaste på länge att få möta just SHL-jätten Djurgården.

Hur ska ni tackla den biten med att vara lite jagade och påpassade?

– Jag tror att det kommer att passa oss bra. Det känns som vi är en stark grupp. Vi är en väldigt tajt grupp, tycker jag. Det känns som att vi bara kommer att ta det som tändvätska och jag tror att det kommer att göra oss bättre som lag också, säger Noah Östlund.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)