HockeyNews
PLUS

Manner om ryktet kring finska stjärnan: "Det ställer högre krav"

(24417) Manner Komarov
Bildbyrån

Publicerad: 16 augusti 2022

FacebookXWhatsApp
Brynäs har gjort en rad starka värvningar och uppges även vara nära OS-guldmedaljören Leo Komarov.
Men huvudcoachen Mikko Manner vet att det skulle vara en utmaning för den 35-årige forwarden att ta klivet från KHL till snabba och skridskostarka SHL.

Förra säsongens tiondeplats i SHL var en förbättring för Brynäs jämfört med 2020/2021 då Gävlelaget tvingades kvala sig kvar. Den här säsongen ska Brynäs fortsätta att klättra uppåt under huvudtränaren Mikko Manners ledning.

Under tisdagen spelar Brynäs sin första träningsmatch och möter Timrå i Hudiksvall. Förberedelserna är i full gång och huvudtränaren Mikko Manner, som vann både OS- och VM-guld som assisterande förbundskapten i Finland, låter laddad.

– Jag har vilat och tagit det lugnt hemma i Vasa. Ätit godis. Det kan man inte göra när säsongen är på gång. Sommaren gick snabbt, men i slutet av juli började vi sakna hockeyn så det var kul att börja säsongen igen, säger han till HockeyNews.se.

LÄS MERUppgifter: Brynäs nära ny NHL-meriterad värvning

Brynäs ser annorlunda ut och från tränarstaben till alla lagdelar har ledare och spelare bytts ut.

– Först och främst för mig själv känns det ganska enkelt att komma tillbaka för vi har börjat lära känna spelarna, de som har stannat kvar, (Anton) Rödin, (Simon) Bertilsson, (Linus) Ölund, Greg Scott och vi har lärt känna varandra. Jag har lärt känna Brynäs och stan lite, och folk som jobbar i Brynäs. Det var liksom ganska enkelt att komma tillbaka, säger Manner.

– Vi har fått bra ersättare i vår tränargrupp med Kalle Kaskinen, en finländare till som är en duktig tränare, och (Johan) ”Honken” Holmqvist som är målvaktstränare. Det känns riktigt riktigt bra att komma tillbaka och umgås med en ny grupp.

Med målvakten Anders Lindbäck, backarna Niklas Friman, Johannes Kinnvall, David Sklenicka och forwards som Hannes Björninen och hemvändaren Johan Larsson ser Brynäs spännande ut.

– Visst, spelarförstärkningarna som vi har hittat och fått hit, alla ger oss lite extra av det vi vill att de ska ge. Vi kan redan säga att vi har fått in bra människor och bra spelare. Lite olika typer och med olika roller, men det var också meningen, säger Mikko Manner.

– Efter förra säsongen har vi försökt jobba på att förstärka laget och samtidigt utvecklas som tränare och tränarstab så att vi kan fortsätta tävla mot de andra lagen. Vi vet speciellt eftersom KHL inte har så många importer gör att SHL är riktigt bra. Många duktiga spelare har hoppat in i varje lag. Vi måste vara med i det springet och kan inte tänka att det blir enkelt att bli bättre än förra säsongen utan du måste förtjäna allt. Då måste man lyckas med lagbygget och vi tränare måste lyckas förbättra vår egen prestation.

Konkurrensen i SHL blir stenhård som vanligt. Och därför vill Brynäs spetsa laget offensivt med ytterligare en spelare och har, enligt Gefle Dagblad ställt in siktet på välmeriterade Leo Komarov. Den NHL-meriterade forwarden vann OS-guld med Finland i februari och spelade senaste säsongen för SKA St Petersburg i KHL.

– Nu har vi tolv forwards och vi får se vad som händer den här veckan. Mycket talar för att det händer nåt den här veckan. Vi får se vad som händer med vår grupp, säger Mikko Manner.

LÄS MERLuleå har inte gett upp kampen om Jonathan Dahlén och Leo Komarov


Han vet att många SHL-lag har satsat pengar och kraft på att vara med och slåss om topp sex-platserna och i slutändan också SM-guldet. Även Luleå visar intresse för Leo Komarov.

– Alla vet att alla tränare och alla lag vill ha bra lag när du hoppar in i tävling och alla vill vinna. Det vet vi. Vi behöver inte prata så mycket om det.

Manner fortsätter och sätter fingret på vad SHL handlar om:

– Det är bättre att fokusera på sakerna som du kan påverka varje dag. En av de sakerna är att vi behöver ett tillräckligt bra lag. Ingen tränare är så bra att han kan vinna utan ett riktigt riktigt bra lag. Så är det bara. Du kanske kan få ut mycket av ett lag för att de kämpar och visar hjärta, men nivån i SHL gör att det inte räcker med att kämpa, kämpa, kämpa och ha bra fysik du måste också ha spelare som redan är bra. Att de har erfarenhet av att tävla och vinna hockeymatcher.

Skulle Komarov klara av tempot i SHL?

– Tempomässigt är SHL hårdare än KHL. I KHL spelar man mera genom att vara stark framför eget mål och man avvaktar. Man tävlar riktigt hårt i närkamperna framför båda målen. Men här är det en större isyta och man måste åka mycket mer skridskor, så det är lite svårare att spela defensivt här på stor is och i egen zon. Du får kanske stopp på duktiga motståndares anfallsspel om backarna är riktigt aktiva och byter platser. Det ställer högre krav på defensivspelet och samtidigt vill vi utveckla vårt spel.

Med eller utan Leo Komarov i Brynäs konstaterar Mikko Manner att hans lag behöver utveckla sitt spel i SHL.

– Vi satte hård press om vi kunde, och kunde vi inte det stannade vi i ”trap”, så vi måste försöka vara ett lag som kan vända spelet lite snabbare. Stressa motståndare i mittzonen och inte bara stå stilla. Det vill vi utveckla och lära oss av de bästa lagen just nu.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)