Björn Hellkvist om nyförvärv: "Ska inte säga att jag är orolig, men..."


9 augusti 2022
Leksand är redo för daladerby mot Mora. Stjärnvärvningen John Quenneville ges en stor roll medan den talangfulle återvändare Marcus Karlberg får slåss för varje sekunds speltid.
Huvudcoachen Björn Hellkvist har 13 forwards på plats inklusive Emil Heineman. Men det kan bli ett glapp i truppen i SHL-starten.
– Jag ska inte säga att jag är orolig, men jag är lite osäker på numerären på ytterforwards, säger Hellkvist till HockeyNews.se.

På tisdagen väntar daladerby mellan Mora och Leksand. För SHL-klubben Leksand blir det en chans för nyförvärven att visa upp sig. Däribland NHL-meriterade forwarden John Quenneville, 26, som kommer närmast från en säsong i schweiziska klubben ZSC Lions i Zürich. Nu gäller det för Leksand att hitta kedjor som håller ihop.

– Redan när man bygger ett lag på sommaren har man tankar om hur man vill göra med det. Både jag och ”Tjomme” (general managern Thomas Johansson) vilken roll i hierarkin och vilken miljö man har tänkt sig spelarna i. Det är alltid en spännande resa för att se hur väl de tankar man har slår ut. Det ser intressant ut, säger Leksandscoachen Björn Hellkvist.

Han har 13 forwards på plats inklusive inlånade Montreal-forwarden Emil Heineman, som ska spela träningsmatcher med Leksand före avfärden till NHL-campen i september. Förstecentern Marek Hrivik missar av skatteskäl SHL-starten och ansluter efter fem seriematcher. Då uppstår ett glapp i antalet forwards i spelartruppen.

– ”Marängen” kommer lite senare. Det är nån gång i oktober. Det enda jag behöver fokusera på nu är att han inte är här (mot Mora), säger Hellkvist.

Leksandstränaren har stora förhoppningar på John Quenneville som förra säsongen gjorde 37 poäng varav 20 mål på 46 matcher för Zürich.

– Han ser väldigt duktig ut offensivt. Jag vill inte lägga för stor press på killarna heller. Det är deras första år i Sverige. Jag tror att det är bra att han har varit ett år i Europa och har en förståelse för den lite större isen och kanske ett litet annat sätt att spela ishockey på än vad man gör där borta. Jag vill inte sätta för mycket press på honom genom att säga vad han ska fylla för skor, men det ser bra ut, säger Hellkvist.

Poängmaskinen Carter Camper kommer fortsatt att ha en topproll i Leksand. Den 34-årige amerikanen hade inga problem att anpassa sig till SHL och Leksand då han tog klivet från Nordamerika till svensk hockey för två år sedan.

– Jo, men han spelade i en helt okej miljö under sitt första år (med Marek Hrivik och Peter Cehlarik). Det påverkar också. Sedan är Camper, det visste vi om, jag har varit intresserad av Camper i många år i mina lag innan han kom hit. Sedan var jag i allsvenskan i två år i Modo och det var svårt att lösa.

LÄS MERLeksand nära överenskommelse med NHL-klubben – lånar Heineman en tid

– Det är kul att det slog så väl ut och det är väl han och (Ryan) Lasch som ligger och luktar på en poäng per match. Han har väl gjort 100 matcher nu och 100 poäng typ, säger Hellkvist om Camper som har gjort 94 poäng på 96 SHL-matcher.

Hellkvist vill inte avslöja hur tankarna med kedjorna ser ut riktigt än. Och även om Leksand har tre träningsmatcher den här veckan, efter mötet med Mora väntar matcher mot Färjestad och Frölunda i norska Halden i slutet av veckan, så plockar man inte upp juniorer i nuläget.

– Nej, de är inne i samma fas som vi. Just nu tycker jag inte, än så länge, jag har inte sett någon som riktigt knackar på dörren och som är redo att kliva in. Utan vi kör på de 13 forwards vi har. Vi har nio backar i truppen till dags dato och det kommer vi också att köra på i nån vecka. Sedan får vi utvärdera och känna efter hur det ser ut.

Leksand har fyllt på truppen med den tidigare Leksandstalangen Marcus Karlberg, från division 1-laget Borlänge, och Kalle Östman, som precis hade skrivit på för Västerås då Leksand slängde fram ett oemotståndligt kontrakt.

– Kalle är en spelare som vi vet håller på SHL-nivå. Det påverkar hur vårt slutliga lag ser ut om han kommer att spela center eller ytterforward. Just nu går han center i en tredjekedja, säger Hellkvist.

22-årige Marcus Karlberg har fått något av en tryout-chans med Leksand även om han har ett ettårskontrakt.

– Karlberg har fortfarande inte bevisat att han klarar SHL-nivå, men han kör på jättebra på träningarna och ser pigg ut. Han kommer att få chansen att spela på försäsongen och ta för sig. Sedan får vi göra en bedömning tillsammans med ”Mackan” vilket som är rätt, men han ska ha chansen som alla andra spelare tycker jag. Det är inget tu tal om det, säger Hellkvist.