Leksand nära överenskommelse med NHL-klubben – lånar Heineman en tid


8 augusti 2022
Leksand hoppas få behålla forwarden Emil Heineman, som har skrivit rookiekontrakt med NHL-klubben Montreal.
Mot Mora på tisdagen spelar Heineman – med Leksand.

Emil Heineman fick sitt genombrott i SHL förra säsongen. Då gjorde den 20-årige leksingen 16 poäng (11 mål, 5 assist) på 38 SHL-matcher och var produktiv i fjärdekedjan ihop med Jon Knuts och Martin Karlsson.

I april skrev han på ett NHL-kontrakt med Montreal efter att ha blivit tredjad via Florida och Calgary till Canadiens. Tanken är att Heineman ska åka över på NHL-campen i september för att försöka spela till sig en NHL-plats.

– Det är lite oklart det där. Jag vet inte än hur det ser ut. Heineman kommer ju att dra. Det är osäkert om han kommer tillbaka eller hur det är. Det är ett beslut som både Montreal och Emil ska vara med och ta tillsammans med oss. Drar han så är vi nere på tolv och det är lite tunt kanske. Men å andra sidan, skulle han komma tillbaka hyfsat snabbt då är det kanske ingen jättepanik, säger Leksands huvudcoach Björn Hellkvist till HockeyNews.se.

Leksand har under våren släppt en handfull spelare till NHL-klubbar. Men Emil Heineman är dalaklubben närmast att få behålla över den kommande säsongen och Hellkvist räknar in honom bland en av de 13 forwards man har tillgång till på försäsongen. Marek Hrivik ansluter en bit in efter SHL-premiären.

– Det är en lurig situation med spelarna som ska över. Den är inte lätt före var sig spelarna, mig, laget eller klubben att hantera. Det måste jag faktiskt säga att den är jäkligt svår och det ligger inte i vår makt heller. Normalt sett, om man har en knivig situation, och du tar ett beslut, så får du feedback om det. Här kan inte nån i klubben ta ett beslut utan det ligger utanför vår makt, säger Hellkvist.

Expressen var först med att berätta att Leksand får låna in Emil Heineman under veckans tre träningsmatcher mot Mora, Frölunda och Färjestad.

– Vi har ett låneavtal på Emil så han är och med och spelar hos oss, säger Hellkvist till HockeyNews.se.

– Vi har kokat ned det till att de andra spelarna har vi väl i stort sett mer eller mindre räknat bort.

Emil Heineman spelar däremot med Leksand fram tills NHL-campen en bit in i september.