SHL-klubbar uppvaktade KHL-centern Norman: "Brann för Djurgården"


8 augusti 2022
STOCKHOLM. John Norman, 31, har vunnit SM-guld och spelat i både OS och VM. När han lämnade KHL saknade han inte anbud från SHL-lagen.
– Men Djurgården kändes bäst. Det var det jag ville göra. Det var det jag brann för, säger Norman till HockeyNews.se.

Djurgården har lyckats locka tillbaka både Marcus Krüger och Daniel Brodin från Schweiz inför den här säsongen. Men OS-duon är inte ensam om att flytta hem till Stockholm.

KHL-centern John Norman gör dem sällskap och har fått en av de ledande rollerna som assisterande lagkapten till Krüger. 31-årige Norman har inte spelat för Djurgården sedan 2012. Då föll laget ur SHL och ned i Hockeyallsvenskan. I den upplagan av Djurgården fanns dagens backar Linus Arnesson och Alexander Falk samt forwarden Daniel Brodin. Nu är även John Norman tillbaka i Djurgården.

– Det är jättekul, verkligen. Det var länge sedan, men det känns inte så länge sedan när man väl kommer hit. Det är kul att träffa en massa gamla ansikten, spelare som man har spelat med innan. Det är härligt att bo hemma också, säger stockholmaren till HockeyNews.se.

John Normans karriär fortsatte för tio år sedan till Kärpät i finska Uleåborg. Sedan blev det tre år i SHL med Skellefteå där han vann SM-guld.

LÄS MERSöderlund nobbade SHL-lag och förlängde med Djurgården: "Favoritklubb"

Och sedan 2016 har Norman spelat KHL-hockey i Torpedo Nizjnij Novgorod och Jokerit. Men nu är han alltså hemma i Stockholm för att den här gången hjälpa Djurgården tillbaka till SHL.

– Alla kommer in med samma målsättning och är sugna på att ta oss tillbaka till SHL. Sedan är det en lång väg dit och man får tänka i små steg hela tiden och förbättra sig över säsongen och se det som en lång process att vara så bra som möjligt sedan i slutet, säger Norman.

När började du att fundera på att flytta tillbaka?

– Det har alltid funnits i bakhuvudet. Sedan hade vi som familj inte bestämt oss förrän säsongen tog slut. Då växte det fram mer och mer. Dels att vi ville bo i Stockholm, dels att jag var sugen på att vara med på den här resan med Djurgården och den utmaningen. Det är verkligen en rolig utmaning.

Hur mycket spelar pengar roll med tanke på att ditt yrke är att vara hockeyspelare?

– Precis. Pengar vägs alltid in i alla beslut. Sedan blir det väl en avvägning vad man verkligen vill göra och vad man verkligen är bekväm med att göra. Det handlar om att trivas både på och utanför isen. Det kände jag att det kommer vi att göra som familj och jag som hockeyspelare bäst här.

Hade du andra alternativ?

– Ja. Det hade jag väl. Men Djurgården kändes bäst. Det var det jag ville göra. Det var det jag brann för.

Det var SHL-klubbar som ville ha in dig?

– Ja, precis. Det var mest snack i SHL då.


John Norman har valt att flytta hem till Djurgården efter tio år i andra klubbar. Ett populärt beslut bland de yngre på Hovet. Foto: Mattias Ek.

John Norman har varit en nyttig spelare för Jokerit de senaste fem åren och kan spela både center och ytterforward. Den senaste säsongen i KHL avslutades abrupt för Jokerit då Ryssland invaderade Ukraina. Den finska klubben drog sig ur KHL och kommer knappast att återvända inom överskådlig tid.

– Det var tråkig avslutning alla de tre senaste säsongerna. De var lite hoppiga. Först med corona. Förra säsongen spelade vi bara bortamatcher i slutspelet på grund av corona och i år blev det inget heller.

Men John Norman står bakom Jokerits beslut att dra sig ur KHL.

– Jag tror att det var ett ganska självklart val. Vi alla spelare kände att det inte kommer att gå att fortsätta spela när vi såg vad som hände där. Alla tyckte att det var det rätta beslutet.

LÄS MERHär är ett toppnamn på Djurgårdens önskelista över backar: "Trivdes bra"

Djurgården börjar sina träningsmatcher den här veckan och inleder mot Almtuna på torsdag i Märsta. John Norman trivs med att vara tillbaka på Hovet och hos klubben som format honom som spelare.

– Det har varit kul. Vi har tränat ihop hela våren och det är kul att vara tillbaka med dem, och alla andra också. Jag tycker att vi har ett riktigt skönt gäng.

Hur är det med press och förväntningar?

– Det är positiv press. Jag tror vi alla har målsättningen att försöka gå tillbaka. Vi sätter den pressen på oss själva också. Samtidigt är det väldigt kul att alla fans sluter upp och det känns verkligen som det är positiva tankar och så vidare. Att alla verkligen är laddade för säsongen som kommer.

Du kommer att få se nya ställen som Tingsryd och Östersund?

– Kul tycker jag. Jag har aldrig varit där. Men jag har hört att det är bra stämning och tryck där också. Jag ser fram emot säsongen på alla sätt.

Och så blir det derbyn mot AIK?

– Derbyna blir så klart speciella. Jag var med senast i SHL då det var derbyn. Det var otroliga matcher att vara med i. Sjuk stämning på läktarna. Det blir nog extra kul, säger John Norman förväntansfullt.