HockeyNews
PLUS

Här är ett toppnamn på Djurgårdens önskelista över backar: "Trivdes bra"

(24302) Cameron Schilling/Djurgården
Simon Hastegård/Bildbyrån

Publicerad: 2 augusti 2022

FacebookXWhatsApp
STOCKHOLM. Djurgården är på backjakt och sportchefen K-G Stoppel bekräftar att han har kontakt med en tilltänkt toppspelare.
Stockholmsklubben hoppas att Cameron Schilling återvänder.
– Han trivdes bra här och kände sig besviken att det blev som det blev, säger Stoppel till HockeyNews.se.

Fem backar är klara. Men Djurgården vill ha in tre försvarare ytterligare till sin trupp för kampen om en plats i SHL.

– Vi får se nu om saker börjar röra på sig när saker har satt sig. Man har sin plats i näringskedjan helt klart, säger sportchefen K-G Stoppel.

Djurgården vill ha in en offensiv toppback, och en defensiv. Plus en back som kan bredda helheten. Men det tar sin tid att få ihop truppen.

– Draften var lite senare och free agent-marknaden var lite senare så det känns som jäkligt många väntade på vad de skulle få. Man kan konstatera att det är många som har tagit NHL/AHL-kontrakt och sedan har frågan med Ryssland varit. Där börjar det svänga nu ganska rejält. Helt plötsligt har alla sajnat i februari… säger Stoppel, som bland annat har fått ge upp drömmen om att få tillbaka Fredrik Claesson som valde spel i KHL-klubben CSKA Moskva.

– I Schweiz fyller man på mer än någonsin. Nu gick de från fyra till sex importer, men det är flera lag som har mer än sex så vi får se lite vad som händer, men det börjar röra lite på sig. Jag hoppas att vi ska kunna gå i mål med någon i närtid.

LÄS MERLuleå har lämnat bud på ersättarna till Omark och Andreasson

Stoppel tillägger:

– Det känns som man har trampat lite vatten. Lika enkelt som det gick i början på säsongen, lika trögt har det varit nu.

Enligt uppgift till HockeyNews.se finns NHL-meriterade Cameron Schilling på Djurgårdens önskelista. Den 33-årige amerikanen gjorde ett starkt intryck under den tuffa förra säsongen sedan ankomsten från Vancouvers farmarlag Abbotsford i början av januari. Schilling var en av de bättre i Djurgården när laget föll ur SHL och ner i Hockeyallsvenskan.

– Det finns tankar fortfarande där. Jag har en dialog med honom, så får vi se var det landar nånstans, säger Stoppel.

Schilling skrev på ett kontrakt till 2024. Men i och med att Djurgården åkte ur SHL bröts kontraktet.

– Han trivdes bra här och kände sig besviken att det blev som det blev. Sedan är ekonomin också viktig för honom. Det skulle vara en utmaning för oss att hitta de pengarna som han skulle ha tjänat i SHL.

Djurgårdens backjakt pågår för fullt och har gjort så under hela sommaren.

– Det börjar dyka upp lite alternativ för oss som vi känner är intressanta. Det har funnits mycket, men jag har känt mig tveksam till alla de här spelarna som har fladdrat mellan AHL och ECHL. Det kan vara ”heaven or hell”. Man vet alldeles för lite om dem. Ofta är de inte några fysiska praktexemplar heller. Där har vi haft lite tålamod.

Djurgården har undersökt möjligheten att få in den Huddingefostrade före detta Växjöbacken Linus Högberg. Den 23-årige stockholmaren har spelat för Philadelphias farmarlag Lehigh Valley de senaste två säsongerna och gjorde fem NHL-matcher med Flyers i vintras.

– Ryktet säger att han är på gång att sajna nytt där borta, säger K-G Stoppel.

Djurgården kommer troligen att värva utländska backar för att fylla luckorna i defensiven.

– Kvalitativt är det nog mest importer som finns tillgängliga om det inte skulle dyka upp något (svenskt) i elfte timmen. Vi tittar ganska brett. Det viktigaste vi känner är att vi får med karaktärsdragen, att det är spelare som inte har avvikande beteende utan är vana att träna och tävla.

Är det erfarna backar ni är ute efter?

– Det finns lite olika alternativ beroende på hur vi placerar dem i vår näringskedja. Erfarenhet är också något vi tycker är viktigt för det som komma skall. Vi försöker hitta mixen mellan de utvecklingsbara och erfaret, men alla ska ha samma karaktärsdrag och vara drivna och tävlingsinriktade.

Djurgården gör på onsdagen sin första isträning efter ledigheten och laget är helt och friskt.

– Vi har haft tester nu och det ser jäkligt bra ut. Det känns jättebra. Den grupp vi har har kört på bra och är skadefri. Det ser bra ut peppar peppar.

Djurgårdens nye målvakt, kanadensaren Matthew Galajda, är inte med på de första ispassen.

– Om allt går som det ska landar han i slutet av veckan. Vi håller på med lite papper nu, säger K-G Stoppel.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)