Söderlund nobbade SHL-lag och förlängde med Djurgården: "Favoritklubb"

7 augusti 2022
STOCKHOLM. Tim Söderlund anslöt till sin favoritklubb Djurgården i ett kritiskt skede i januari, men kunde inte stoppa fallet till Hockeyallsvenskan.
När SHL-klubbarna sedan lockade med kontrakt hade han redan gjort sitt val.


Den före detta Skellefteåforwarden Tim Söderlund, 24, återvände till svensk hockey efter en knölig säsong i Nordamerika. Efter spel i Edmtontons båda farmarlag, Bakersfield i AHL och Wichita i ECHL, kom han till Djurgården i slutet av januari.

Söderlund blev snabbt en publikfavorit hos Djurgårdsfansen på Hovet med sina kvicka dragningar, sina snabba vändningar och sin näsa för mål. På 21 SHL-matcher gjorde han 13 poäng (6 + 7) inklusive ett sevärt hattrick mot Luleå. Den 12 mars förlängde han sitt kontrakt och ute på Hovets is skrev han på ett nytt tvåårskontrakt.

Men Djurgården hamnade likväl i kval och föll i fyra raka matcher mot Timrå. Tim Söderlund stod för tre assist till ingen större nytta. Och när Djurgården den 2 april degraderades till Hockeyallsvenskan blev han en av alla kontraktslösa spelare. 16 dagar senare hade han skrivit på ett nytt ettårskontrakt med Djurgården, trots bud från flera SHL-lag.

– Jag hade väl redan bestämt mig innan. Oavsett scenario så ville jag vara kvar, säger Söderlund till HockeyNews.se på Hovet under förberedelserna för den kommande säsongen.

LÄS MEROprövat målvaktspar ska hjälpa Djurgården tillbaka till SHL: "Spännande"

Tim Söderlund gjorde sin första riktiga SHL-säsong redan 2016/2017 i Skellefteå och har även spelat för Frölunda. Han vill fortsätta sin utveckling efter äventyret i Nordamerika som inte bar hela vägen till NHL och det kan han göra i Djurgården. Där han dessutom har sitt hockeyhjärta.

– Ja, det är min favoritklubb och jag trivs väldigt bra här också. Det var det jag ville.

Söderlund ingår som ett av de större namnen i Djurgårdens satsning för att ta sig tillbaka till SHL så fort som möjligt.

– Det känns bra. Jag tycker att vi redan nu har ett väldigt starkt lag så det gäller bara att vi får ihop det. Men jag tycker att vi har ett bra go i laget och det är kul att vara tillsammans. Det bådar gott.

Han klagar inte heller mycket på att bli lagkamrat med de välmeriterade OS-spelarna Marcus Krüger och Daniel Brodin.

– Jag tycker bara det är roligt och alla vi har samma mål tillsammans, att vi ska gå upp i år, så det är kul att det kommer folk som vill bidra.

Hur ser du på pressen utifrån och förväntningarna på er?

– Det får man bara tänka bort. Vi ska ju ut och tänka match till match och inte lägga för mycket fokus på det utan göra det vi kan och följa vår gameplan.

Huvudtränaren Joakim Fagervall har i år den tidigare Djurgårdsbacken och före detta assisterande förbundskaptenen Marcus Ragnarsson i coachstaben.

– Jag tycker det känns bra. Han har mycket kunskap och är lugn i sitt agerande, säger Söderlund.