HV71 på offensiven – har haft möte med NHL-backen Anton Strålman


5 augusti 2022
HV71 har träffat stjärnbacken Anton Strålman och hoppas att han skriver på för Jönköpingsklubben. Därför får den HV-fostrade backen Adam Almqvist vänta på besked.

Efter en säsong nere i Hockeyallsvenskan har femfaldiga mästarna HV71 vänt tillbaka upp till SHL. Laget har tolv nya spelare inför kommande säsong.

Men spelarjakten är inte över.

– Vi ska in med en back till och det är inget att hymla om vilken som vi helst väntar på, säger HV:s nye sportchef Kent Norberg till HockeyNews.se.

Norberg syftar på NHL-backen Anton Strålman, som kanske flyttar hem till Skövde där han och familjen har sin fast punkt på somrarna i Sverige.

Och från Skövde är det inte långt till Jönköping. Norberg och Strålman känner varandra väl sedan tiden i Timrå där Strålman fick sitt stora genombrott i SHL. Återstår att se om Anton Strålman lämnar Nordamerika eller blir kvar i NHL. HV71 väntar på besked.

– Före det gör jag ingenting. Vi får avvakta och se vad han bestämmer sig för. Efter det tar vi nästa beslut, säger Norberg.

Har ni presenterat ett kontraktsförslag?

– Nej, vi har träffat honom, det har vi gjort. Vi har inte pratat några pengar utan det är mer hans egen känsla och vad som kommer därifrån.

Anton Strålman har 15 säsonger och 930 matcher i NHL och spelade senaste säsongen för Arizona. Han kan tänka sig ett år till där eller i någon annan passande NHL-klubb.

LÄS MERFörre HV71-forwarden Anton Bengtsson ny lagkapten i Rögle: "En ära"

– Helst vill han spela ett år till där borta, men det måste också vara någonting som känner att dit vill han och det har han inte fått ännu. Vi får väl se. Vi har en bra dialog, säger Kent Norberg.

Skickade du en tårta till honom när han fyllde 36 år i måndags?

– Nej, jag skickade bara ett sms: ”Grattis”, hahaha.

– Hela bollen ligger hos honom. Så är det.

Hur länge dröjer det tills det kommer ett beslut tror du?

– Jag skulle tro att det ligger en eller två veckor till bort. Då vet han väl mer.

HV71 har nio backar under kontrakt. I väntan på Anton Strålman får dubble SM-guldvinnaren, HV71-fostrade Adam Almqvist, inget bud från HV. Almqvist har spelat i KHL de senaste tre säsongerna. Alexander Ytterell, som är en av de nio backarna med HV71-kontrakt, kommer inte att bli kvar.

– Ytterell tränar inte med oss och där har vi meddelat att det inte blir nånting. Han har inte nånting klart och vi har inte löst det än heller. Vi kommer att starta med nio backar och så får vi se sedan hur det ser ut, säger HV:s sportchef Kent Norberg.

Hela truppen är på plats i Jönköping och förbereder sig inför SHL-säsongen som drar igång i september.

– Alla är här och har varit här sedan i måndags när vi startade. Vi hade lagfoto i tisdags. Det har varit en bra vecka tycker jag. Mycket tester. Vi har inte gått på is än utan gör det på måndag. Det känns stabilt och bra, det måste jag säga.