Tony Zabels nya uppdrag: sportchef för division fyra-klubben

17 juli 2022

Tony Zabel kommer närmast från tre år i Vita Hästen och Hockeyallsvenskan. Nu står det klart att den erfarna tränaren tar ett jobb där herrlaget spelar i division fyra.

För HockeyNews.se berättar Tony Zabel om sitt beslut och varför han nobbat bud från lag högre upp i seriesystemet.


Tony Zabel och Vita Hästen gick skilda vägar efter att tränarens kontrakt gick ut efter säsongen. Sedan dess har han ryktats till klubbar både i Sverige och utomlands. 

Istället blir det Brinkens IF i divsion fyra som blivit Zabels val. Klubben, som är hemmahörande i Stockholm, blev laget som slutligen vann kampen om tränarens signatur. Istället för den tränarroll Zabel haft de senaste året, så är den nya titeln sportchef. Den rollen kommer han att ha i tre år.

– Det är lite slumpen att det blev just Brinken. Om man backar lite grann så har jag haft en del intervjuer från både SHL och Allsvenskan. Nåt jobb har inte passat mig och nåt jobb har jag inte fått som jag ville haft och då har jag känt att jag egentligen vill bli mer öppen för allt. Vi kom i kontakt med Brinken och de var villiga att göra en presentation för vad de vill med sin verksamhet framöver.

– De berättade mer om hur deras satsning ser ut och vad de vill göra med framförallt ungdomssidan och juniorerna. Så beslutet växte fram mer och mer, och det blev ett samarbete som vi tog vidare. Tajmingen i livet för både mig och klubben passade ihop ganska bra just nu. Vi hittade en väg som vi tror på och som vi kan jobba vidare med. 

LÄS MER: Avslöjar: Efter poängstarka säsongen i KHL – Strömwall får ny chans i NHL

Trots att många klubbar visat intresse för Zabels tjänster var det mycket som skulle stämma för att ett jobb i SHL eller Hockeyallsvenskan skulle bli aktuellt.

– Jag kom ganska långt med en del SHL-klubbar och jag hade bestämt mig för att om jag skulle vara kvar i Allsvenskan så vill jag hamna i en klubb som har möjlighet att satsa mer än vad jag haft möjlighet till tidigare. Det har inte varit riktigt så tycker jag. Sen har jag kikat lite utomlands men det har inte heller passat ihop med familjen.

Här i Brinken så får jag en helhet där det passar bra för mig, det passar bra för Brinken och det passar bra för familjen. Den satsningen som de gör, och som de vill göra framförallt, tycker jag känns lite spännande.

Tony Zabel och Vita Hästen gick skilda vägar efter säsongens slut. Foto: Maxim Thore/Bildbyrån.

Arbetet är omfattande, och syftar till att bygga upp en gedigen hockeyverksamhet med fokus på ungdomar.

– De har ju precis gjort om Brinkens IF till Brinken Stockholm, bland annat för att sätta sitt namn på kartan lite tydligare. Att man är en klubb i Stockholm på Östermalm. Så det inte finns några frågetecken om var Brinken kommer ifrån. Man har en stor ungdomsverksamhet på cirka 150 stycken om året i hockeyskolan. Kan vi få dem att fortsätta spela hockey i Brinken så kan vi få dem att växa och bli riktigt bra på sikt.

– Min roll blir att få folk att bli mer intresserade av Brinken och att spela hockey här, och skapa en identitet på klubben ur det att man utvecklar hockeyspelare. Om man backar bandet ett antal år så var det det jobbet jag fick möjlighet att hjälpa till med i Djurgården med både ungdomar och juniorer. Just att utveckla hockeyspelare och se till att alla kan få chansen att jobba med hockey. Vi ska försöka göra en intressant hockeyresa.

LÄS MER: Han tar över Vita Hästen – blir klubbens nye huvudtränare

Herrlaget spelar just nu i division fyra. Men Zabel poängterar att ett bättre A-lag inte är en prioritet just nu.

– Att sätta namnet på kartan är målet, och att välutbildade hockeyspelare, både killar och tjejer, ska komma från Brinken. Så vi behöver en stege. Idag går den upp till J18, sen har man faktiskt inget J20-lag. Och sen har man ett A-lag i division fyra. Det är inte så att man satsar på A-laget just nu. Men om vi får fler och fler att börja spela så kan en del stanna. De bästa kanske man blir av med till toppklubbar på hockeygymnasier. Då har man gjort ett bra jobb. Kan man behålla de som ligger precis bakom i Brinken, då finns chansen att få till ett elitlag i J18 och framförallt ha ett bra J20-lag i Stockholmsserierna.

Den nya rollen innebär att Tony Zabel också lämnar elitishockeyn. 

– Det är klart att man alltid kommer att sakna att stå i båset i hettan när det ska avgöras matcher. Men jag känner att för den här gången så kommer jag satsa på det här istället. Det går inte riktigt att jämföra det här med elithockey. Här får man hitta andra saker som entusiasmerar och stimulerar, och se hur människor växer istället. Det gäller allt från vuxna till barn och föräldrar. 

Innan vi lägger på passar Zabel på att skicka en hälsning till den nya klubben.

– Ju längre tiden går, och desto närmare en anställning vi kommer, har jag känt att det ska bli jäkligt roligt att göra den här grejen. Jag vill tacka Brinken att de gör den här satsningen och att jag får vara en del av den.

Tony Zabels kontrakt med Brinkens IF gäller i tre år med start 15 augusti.