Jakob Lilja stoppas av rysk KHL-klubb – kan krävas på flera miljoner


4 juli 2022
NHL- och Tre Kronor-meriterade Jakob Lilja är ytterligare en av de svenska hockeyspelare som sitter fast i ett ryskt KHL-kontrakt.
Den förre Djurgårds-och SHL-spelaren riskerar en smäll på flera miljoner kronor.
– Man har inte kommit fram till nånting och de vill väl inte släppa mig så där bara. Då handlar det om att köpa ut sig, säger Lilja till HockeyNews.se.

De senaste två säsongerna har den tidigare SHL-spelaren Jakob Lilja, med förflutet i bland annat Djurgården, Linköping och Rögle, spelat för KHL-klubben Barys Nur-Sultan i KHL. Lilja har varit en av sitt lags bästa spelare och gjort 36 mål och totalt 62 poäng på 106 KHL-matcher.

Enligt uppgift till HockeyNews.se skrev han i januari i år ett tvåårskontrakt med en rysk KHL-klubb och skulle spela i Ryssland de kommande två säsongerna. Men i februari startade Ryssland krig mot Ukraina och då ville Jakob Lilja, i likhet med många andra icke-ryska spelare, bryta sitt kontrakt och spela någon annanstans.

Lilja trodde att allt var klart, att kontraktet var brutet, och började ställa in siktet på att spela i den schweiziska ligan till hösten.

– Jag fick först veta att det var brutet. Sedan visade det sig att det inte var så. Det är där jag har varit de senaste månaderna och det är väl därför som jag inte har skrivit på nånstans eller. Jag har inte kunnat, säger Lilja till HockeyNews.se.

– Jag var nära att skriva med en klubb, men det har runnit ut lite i sanden nu. Tiden har gått.

Behöver du köpa ut dig från det här kontraktet eller hur går snacket?

– Man har inte kommit fram till nånting och de vill väl inte släppa mig så där bara. Då handlar det om att köpa ut sig.

Efter två starka säsonger i KHL och med en NHL-säsong i Columbus på meritlistan fick Jakob Lilja ett bra KHL-kontrakt. Det gör det än mer problematiskt nu när han eventuellt behöver köpa sig loss. Intresserade schweiziska klubbar har försökt hjälpa till.

LÄS MERLilja ska INTE spela för Kazakstan – pratar med klubbar i Schweiz och SHL

– För mig personligen är det här kontraktet värt mer än vad jag kan gå in och köpa ut mig för. Det är i så fall om någon klubb kan göra det och det har varit ett problem också. Klubbar, enligt vad jag har förstått, har försökt förhandla om nånting, men så har det inte blivit av.

Jakob Lilja kan inte byta klubb eftersom det återstår en hel del pappersarbete.

– Jag tror att det är de (den ryska KHL-klubben) som sitter på mitt transferkort. Så skulle jag skriva på någon annanstans kan jag bli avstängd i två år har jag förstått.

Har du fått hjälp av Internationella ishockeyförbundet (IIHF)?

– Jag fick lite information om att de ett tag skulle börja hjälpa till, men nu gick de ut och sa att det var upp till agenterna och spelarna. Det var väl det man satt och väntade på ett tag, att det skulle hända nånting där. Det har väl inte hänt så mycket där, så man sitter mest och väntar känns det som. Jag är själv inte med i själva processen och snackar. Det är agenterna som gör det.

Om du nu behöver köpa ut dig från ett tvåårigt kontrakt med en rysk KHL-klubb – hur fungerar det i ditt fall?

– Jag kan inte exakt reglerna. Det är någon procent av hela kontraktet som man ska betala, tror jag. Om inte klubben skulle säga nånting annat. Sedan finns det några klubbar som har släppt några spelare gratis, kanske, eller för mindre summor. Jag tror det är upp till klubb för klubb hur de gör.

Då handlar det om hundratusentals kronor eller kanske mer?

– Det är miljoner i så fall. I alla fall om man går på procenten man ska betala själv. Sedan vet man inte vad de har sagt för summa till de intresserade klubbarna. Det har jag inte hört nånting om.

LÄS MERHär är de sju svenskarna som sitter fast i kontrakt med KHL-klubbar

Jakob Lilja sommartränar hemma i Skåne och hoppas att han kan komma ur sitt KHL-kontrakt inom kort. Han är fortsatt intressant för schweiziska – men även ett flertal svenska SHL-klubbar.

– Det finns några i Sverige och det finns kanske nånting kvar i Schweiz om det skulle lösa sig. Mer än så vet jag inte. Det börjar dra ihop sig lite.