Här är de sju svenskarna som sitter fast i kontrakt med KHL-klubbar

17 juni 2022
Inte mindre än sju svenska spelare har KHL-kontrakt som gäller kommande säsong. Och det kan kosta spelarna flera miljoner kronor att ta sig loss om de vill bryta dem.

Målvakten Adam Reideborn, CSKA Moskva, backarna Tim Heed, Spartak Moskva, Philip Holm, Jokerit, Theodor Lennström, Torpedo Nizjnij Novgorod, Lawrence Pilut, Traktor Tjeljabinsk, Viktor Svedberg, Avangard Omsk och forwarden Daniel Zaar, Torpedo Nizjnij Novgorod är knutna till KHL-kontrakt över 2022/2023.

Internationella ishockeyförbundet (IIHF) har låtit meddela att det från förbundets sida inte finns någon möjlighet att hjälpa till att bryta spelarnas kontrakt med KHL-klubbarna. Det är upp till spelarna och agenterna.

VM-spelarna Joakim Nordström och Lucas Wallmark fick betala mångmiljonbelopp när de bröt upp från sina kontrakt med CSKA Moskva efter Rysslands invasion av Ukraina. Både Nordström och Wallmark klarade den ekonomiska smällen och kommer nästa säsong att spela för Davos respektive Zürich i Schweiz.

LÄS MERLuleås kamp för att få in en toppduo: "Gäller att komma överens"

Om spelarna säger upp sina KHL-kontrakt kan IIHF i alla fall se till så att de får spela för andra klubbar om de sedan skriver kontrakt till exempel hemma i SHL där Färjestad velat få loss den SM-guldvinnande backen Theodor Lennström från Torpedo.

Djurgården har undersökt möjligheten att få hem Adam Reideborn från CSKA Moskva, men förgäves.

– Reideborn och (John) Gilmour har gällande kontrakt. Dessutom finns ett muntligt avtal med en spelare från NHL, säger agenten Aljosa Pilko till Championat.com om Reideborns situation i CSKA.

I Traktor Tjeljabinsk har de utländska spelarna Nick Bailen, Lawrence Pilut och Teemu Pulkkinen kontrakt och Pulkkinen kommer att återvända till Ryssland. Däremot finns det inget slutgiltigt besked för den tidigare HV71-backen Lawrence Pilut eller Nick Bailen, enligt KHL-klubben.

KHL-klubbarna brukar dra igång sin försäsongsträning en bit in i juli och då förväntas spelare under kontrakt vara på plats. Det är bara några veckor bort.

– Det viktiga nu är att vi har en tydlig dialog med IIHF och Sico (spelarfacket) och de berörda SHL-klubbarna och försöker vara tydliga med att reda ut vad som gäller. Men som sagt, det här är en pågående process och jag misstänker att det kommer bli en långdragen sådan, säger Svenska ishockeyförbundets generalsekreterare Johan Stark till Aftonbladet.