HockeyNews
PLUS

Därför dumpade Växjö sin poängkung: "Kan inte lägga så mycket pengar"

(23114) Richard Gynge
Bildbyrån

Publicerad: 27 juni 2022

FacebookXWhatsApp
Richard Gynge sköt 14 mål i powerplay – bäst i SHL. Och han satte ett nytt personligt poängrekord i SHL.
Nu förklarar Växjös sportchef Henrik Evertsson varför 35-årige Gynge ändå inte fick stanna i SHL-klubben.

Varje säsong fattar SHL:s sportchefer obekväma beslut. Växjös guldmakare Henrik Evertsson är en av dem som emellanåt måste göra toppspelare besvikna genom att inte erbjuda ett nytt kontrakt.

Växjös poängkung Richard Gynge, 35, som sedan han inte blev kvar i SHL-klubben har parats ihop med AIK, fick nobben efter sin poängbästa säsong i SHL-karriären. Gynge gjorde 23 mål och totalt 48 poäng. Han blev sexa i den totala poängligan och var bäst i powerplay med sina 14 mål.

Men efter sammanlagt fyra säsonger i Växjö stängdes dörren där.

– Richard är inget annorlunda mot alla andra. Jag som yrkesman måste se till hela bilden än de som följer Växjö Lakers som fans och som vill ha varje spelare, säger Henrik Evertsson till HockeyNews.se.

LÄS MERVäxjö har siktat in sig på spelartyper: "Vill ha någon forward extra"

Och då förtydligar Evertsson vad som ligger till grund i fallet Gynge.

– Det är en samlad bild. Det är dels Richards ålder, och där kommer in hur många fler vi har. Vi har ”Robban” (Robert Rosén) som är lika gammal och du kanske inte vill bli sittande med två väldigt dyra spelare i den åldern som kan ”dippa” samtidigt. Richard gör mycket poäng men är också en ganska utpräglat poänggörande spelare och har kanske inte har sin styrka i tvåvägsspelet på det viset, förklarar Evertsson.

Växjö byter coach, Jörgen Jönsson tar över efter Sam Hallam, och det kan bli ytterligare justeringar i spelidén även om Lakers övergripande filosofi med puckkontroll och spelskicklighet lever vidare.

– Åter igen, den hela bilden. Hur kommer ditt lag att spela i år och det är en kostnadsfråga också givetvis. Vi kommer inte att spela med fyra man de stunder då Richard annars hade varit inne utan vi kommer ju att köra med en femte kille även i år. Jag tror att han kommer att göra några av de poäng som Richard gjorde. Ibland när man lyssnar så tror man att det är 100 procent av hans poäng som försvinner och de är helt omöjliga att göra igen.

LÄS MERVäxjöback blev utbränd – och annat stort frågetecken inför SHL-starten

Evertsson menar att själva ”skilsmässan” ändå gick förhållandevis smärtfritt.

– Det var inga hard feelings, ingenting sånt där. Det är alltid så med en högprofilerad, högbetald spelare så kommer du alltid till en punkt där du drabbas till slut av ”the big picture”. Vi behöver förstärka nånting annat. Då kan vi inte lägga så mycket pengar på en spelare utan vi behöver sprida ut mer. Det får man leva med när man befinner sig i den yrkeskategorin, säger han.

Kom ni till en förhandlingssituation?

– Vill inte gå in på det utan det är ett beslut vi tar och sedan hur vi kommer fram till det tänker jag inte sitta och säga att han krävde det eller det. Det var här vi landade helt enkelt och hur det gick till håller vi för oss själva.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)