HockeyNews
PLUS

Växjöback blev utbränd – och annat stort frågetecken inför SHL-starten

(24060) Vainio Rosén Koivisto
Bildbyrån

Publicerad: 22 juni 2022

FacebookXWhatsApp
Skadesmällarna var många och tunga för regerande mästarna Växjö.
Tre spelare bröt fotleden. En back är fortfarande inte återställd inför nästa säsong – och backen Juuso Vainio brände ut sig.
– Jag har aldrig nånsin varit i närheten av att ha en sån skadebelastning som vi hade förra året. Det var stundtals skrattretande, säger sportchefen Henrik Evertsson till HockeyNews.se.

Växjö åkte som regerande svenska mästare ut i SM-kvartsfinal mot Frölunda. Då hade skadorna förföljt smålänningarna genom så gott som hela säsongen.

När skadorna har analyserats så har det framkommit att det inte har varit något fel på träningsupplägget.

– Vi har i princip bara vad man kallar för traumaskador. Vi har bland annat tre brutna fotleder. Det är något som du brukar ha en var tredje år, kanske. Då är du olycksdrabbad. Vi hade tre på ett år, säger Växjös sportchef Henrik Evertsson till HockeyNews.se.

Robert Rosén, Julius Nättinen och Victor Stjernborg var alla tre borta på grund av brutna fotleder. Rosen missade 13 matcher, Nättinen, som började säsongen bredvid Rosén i förstakedjan, missade 19 matcher. Och JVM-uttagne Stjernborg missade 37 matcher och genomgick en operation.

– Vi har ett antal hjärnskakningar. Det hade varit skillnad om du hade haft åtta ljumskar. Då kan man börja titta på träningsupplägg och liknande. Vi hade knappt en enda sån skada utan ”bara” den typen av skador, säger Henrik Evertsson.

LÄS MEREx-brynäsaren ser ut att bli nästa europé i en rysk KHL-klubb

Växjös långa skadelista slutar inte med detta.

– Det är en kille som bränner ut sig, berättar Henrik Evertsson.

– Vaino var han som brände ut sig.

Hur då?

– Njae, jag vet inte. Hur bränner man ut sig? Det gör man väl bara. Det har inte jag svar på, säger Evertsson.

Juuso Vainio spelade med Växjö fram till den 11 december. Tre dagar senare gick den schweiziska klubben Fribourg-Gottéron ut med att man värvat honom till kommande säsong. Men Vainio kunde inte spela mer för Växjö på grund av utbrändhet, enligt Evertsson.

– Första halvan av säsongen, då var det forwards som var skadedrabbade. Vi var ute och i princip var beredda att värva vilken forward som helst var beredd att komma med en gång. Sedan slog det över och så hade vi inte en back sedan.

I den fjärde och sista SM-kvartsfinalen mot Frölunda saknade Växjö backarna Peter Andersson, Hardy Häman Aktell, Miika Koivisto och Juuso Vainio.

LÄS MERUppgifter: AIK:s drömvärvning har bestämt sig – Gynge återvänder

– Miika Koivisto är fortfarande inte redo. Vi hoppas att han ska vara redo i augusti. Hade vi lirat idag så spelar han inte, säger Evertsson.

VM- och SM-guldvinnande Koivisto, 31, missade 25 av 52 matcher plus SM-kvartsfinalen. Läget är oklart inför hösten.

– Han dras dels med nån form av nervskada i nacken. Dessutom är han opererad för en lite större meniskskada. Just nu är han dubbeldrabbad, säger Evertsson.

Meniskskador klassas numera som en större skada än tidigare.

– Numera är det inte som det var förr att du sög ut en menisk och så var du med på en och en halv till två veckor utan det är tre till fyra månader alltid. Du syr menisken. Det har gått ifrån en ickeskada till en ganska allvarlig skada idag, säger Evertsson.

Växjö tar inga risker med Miika Koivisto.

– Sopar du ut en menisk när du är 26 år och dessutom ska slita väldigt hårt på den så har du en 100-procentig knäprotes innan du är 50, säger Evertsson.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)