I två säsonger har det nya kvalsystemet använts där endast ett SHL-lag åker ur efter en jumbofinal i bäst av sju matcher. Första säsongen vann Brynäs och skickade ner HV71 i Hockeyallsvenskan. Men det var ett ekonomiskt superstarkt HV, som satsade stort och smart, och som lyckades ta sig tillbaka direkt till SHL efter bara en säsong nere i Hockeyallsvenskan.
Nu ska 16-faldiga svenska mästarna Djurgården försöka kopiera HV71:s bedrift med början i höst. Sett till vilka spelare som Stockholmsklubben har lyckats locka tillbaka, i Marcus Krüger, Daniel Brodin och John Norman, och få behålla, i Ludvig Rensfeldt och Tim Söderlund, börjar man från allsvenskt håll se svårigheterna i kvalsystemet.
Om resursstarka klubbar ramlar ur, som HV och Djurgården, kan det bli väldigt svårt för lag i Hockeyallsvenskan att kvala sig upp till SHL.
– Det är en diskussion som jag tycker bör tas för klyftorna till SHL börjar bli ganska stora nu. Det går ju för klubbar som åker ner att ladda om ordentligt för att ta klivet upp. Det var väl ingen som hade en chans mot HV rent resursmässigt ifjol. De kan vända på klacken och gå tillbaka ganska snabbt, vilket så klart är tråkigt för alla lag som satsar underifrån. Oavsett hur mycket man satsar så är man kanske inte i närheten rent budgetmässigt. Det kan bli ett problem, säger SSK:s nye sportchef Emil Georgsson till HockeyNews.se.
LÄS MER: SSK:s nya sportchef om värvningar och rykten: "Förhoppningarna är stora"
Han är värvad till Södertälje för att ge klubben en knuff uppåt efter att ha lyckats väl med små resurser i Västervik.
Georgsson fortsätter om det ekonomiska gapet mellan SHL och Hockeyallsvenskan där ligornas olika tv-avtal ger klubbarna över 40 miljoner kronor om året i SHL men knappt en tiondel av det i serien under. Från 2024 får SHL-klubbarna omkring 60 miljoner om året.
– Det kanske redan är ett problem och det lär bli än större med SHL:s nya tv-avtal och så vidare, säger Georgsson.
Den positiva sidan:
– Det är roligt att det kommer ner roliga lag. Det tillför ligan mycket.
Om Brynäs hade ramlat ur SHL våren 2021 istället för HV71 hade Gävleklubben inte kunnat göra samma stora satsning i Hockeyallsvenskan som HV gjorde eftersom ekonomin i Brynäs var kraftigt försvagad. Andra SHL-lag hade också kunnat få problem utan att ha samma välskötta ekonomi som HV71.
I sammanhanget lilla IK Oskarshamn gick upp i SHL 2019 och hängde kvar första säsongen mycket tack vare att slutspel och kval ställdes in under coronapandemins inledning. Men nu har smålänningarna tre SHL-säsonger bakom sig och nådde SM-kvartsfinal den här våren.
– Kolla ett lag som Oskarshamn. De går in på sitt fjärde eller femte år och har börjat kunna spara i ladorna som Magdalena Andersson brukar säga. Hade de åkt ur direkt så hade det kanske varit en helt annan femma. De är inte Färjestad eller HV71, det är inte det jag menar, men det finns ändå säkert resurser för ett omtag om man skulle trilla ur, säger Emil Georgsson.
LÄS MER: Trots storsatsningen – Djurgården ligger lågt i snacket om SHL-retur
– Orättvisor hit eller dit kan man tala hur mycket som helst om. HV71 har varit en anrik förening i hur många år som helst. Det är klart att de skaffar sig resurser för att göra en sån här typ av grejer och det kan man tycka vad man vill om och vara avundsjuk över det. I grund och botten är det roligt för ligan att de kommer ner. Det blir roliga matcher. Framför allt nu när jag tillhör SSK så blir det fyra derbyn (mot AIK och Djurgården) som blir pricken över i:et.
Har du nån lösning på ett nytt kvalsystem?
– Nej, så smart är jag inte att jag kan lösa de problemen. Jag tror att uppgiften ligger på allsvensk nivå. Vi måste skaffa oss bättre förutsättningar. Vi måste ”pimpa upp” vår produkt och göra den än mer attraktiv på alla sätt och vis. Det kommer en ny förhandling om tv-avtal och då kanske man kan få upp den summan lite också. Det problemet jag stöter på i Hockeyallsvenskan är att det är många andra ligor i Europa som börjar få det ganska välställt. Du krigar mot dem också när du budar på spelare, säger Emil Georgsson.
Vilka ligor tänker du på?
– Det är ligan i Slovakien och jag tycker att de norska klubbarna, åtminstone toppklubbarna, börjar betala ganska bra. Du kan tjäna rätt okej pengar i Polen till och med. Det är ligor som rent hockeymässigt är sämre fortfarande, men finns det deg så finns det deg.
Georgsson fortsätter:
– Lönekraven höjs. Det man fick för 30 000 Euro netto för ett par år sedan har gått upp och kostar 40 000 Euro netto idag. Det blir problem för allsvenska klubbar. Hockeyallsvenskan måste skaffa sig bättre resurser för att kunna vara med och kriga i budgivningar kan jag tycka.
SHL-klubbarna har från sitt håll sett konkurrenterna HV71 och Djurgården närmast handlöst rasa ur SHL. När det har börjat gå dåligt har fallet inte gått att hejda för någon av dem.
– Det finns liksom ingen räddningsplanka om du hamnar på de två sista platserna. Du ska klara av att spela i bäst av sju och den som förlorar åker ur, säger general manager Niklas Persson vars Linköping slutat tolva och elva i SHL och åtminstone våren 2021 varit nära att hamna i kval.
– Om jag vill säga att det har skrämt… Man vill inte vara där nere i alla fall. Jag har upplevt kvalserier och alla möjliga kval uppifrån och nerifrån och det är en situation som är annorlunda att hantera jämfört med ett slutspel. Men skrämt vet jag inte. Man accepterar den situationen och man får lära sig att det är så det fungerar, säger Persson.
LHC:s GM har också funderat över det nya kvalsystemet.
– Jag har många tankar om det, haha. Men det skrämmer inte mer än vad det gjorde innan. Ett kval är ett kval och sedan har det sett lite olika ut de sista åren. Jag kommer inte ihåg hur många år det var bäst av sju (matcher) mot allsvenska lag.
Under fem år mellan 2015 och 2019 kvalade två allsvenska lag mot de två sämsta SHL-lagen i bäst av sju matcher om två platser till SHL. 2020 blev kvalet inställt på grund av pandemin. Och fram till 2014 var det en kvalserie mellan de två högsta serierna där två SHL-platser stod på spel.
– Är det något år de sista tio som båda SHL-lagen har klarat sig? Det är väl väldigt tveksamt. Det är ingen större skillnad numerärt med hur många lag som har lämnat de sista åren, menar Niklas Persson.
– Det går att diskutera kvalsystemet, det är många som tycker att det ska finnas två möjligheter (att gå upp) och det finns olika varianter och olika tankar om det. Rent spontant tycker jag att kvalserien var en fantastisk produkt. Kan man säga det? Jag vet inte om man kan säga att det var det, men utifrån en hockeysupporters syn att se på det så är det klart att det fanns en jäkla tjusning med det också. Det finns mycket att fundera på där tycker jag, säger LHC:s general manager.
Inför framtiden kan det komma nya förändringar i kvalsystemet spår han.
– Det kommer att utvärderas som allt annat. Det har varit tre olika kvalsystem de sista tio åren nånting. Det är klart man kommer att utvärdera det och se hur det har påverkat hockeyn och lagen. Det finns säkert möjlighet att det förändras på ett eller annat sätt. Jag tycker att alla tre systemen har haft sina fördelar och även sina nackdelar, säger Niklas Persson.
Allt på Hockeynews PLUS för bara 69kr. Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.
ERBJUDANDE med Hockeynews: 3 mån/halva priset på TV4 PLAY SPORT TOTAL (säg upp när du vill)