SSK:s nya sportchef om värvningar och rykten: "Förhoppningarna är stora"


8 juni 2022
Södertälje har fått en större spelarbudget och nya sportchefen Emil Georgsson vill ha in ytterligare fyra spelare.
Här kommenterar han heta rykten och hur han ser på stjärnvärvningen Linus Vidells roll i SSK.
– Förhoppningarna är stora och jag skulle ljuga om jag sa nåt annat, säger Georgsson till HockeyNews.se.

SSK kvalade sig kvar i Hockeyallsvenskan och har genomgått en förvandling. Magnus Brogren och Mattias Zackrisson är nytt tränarpar och Västerviks succéman Emil Georgsson har tagit över som sportchef. Det syns också på spelartruppen som har fått en hel del nya namn.

– Det har varit en intensiv första månad. VI har gjort lite förändringar i truppen. En del spelare har lämnat och så har vi fått in lite grann. Vi letar fortfarande och ska ha in fyra spelare till i alla fall. Det är lite kvar, faktiskt, säger Georgsson.

Han tycker att det går lite trögt på spelarmarknaden.

– Det är många spelare som velar lite, väntar kanske på något bättre. Så är det väl alltid, så klart, men det känns lite extra i år. Känslan är att det är ganska många lag i Hockeyallsvenskan som fortfarande är ute och letar spelare.

Södertäljes mest meriterade värvning är utan tvekan hemvändande Linus Videll. Han började förra säsongen i SHL-klubben Djurgården, men hamnade snett och avslutade säsongen tillbaka i KHL hos Metallurg Magnitogorsk.

– Det har varit en följetong i SSK som jag har förstått och man har försökt få hem honom, men det har inte blivit av. Jag tycker att det lilla man fick se av honom i Sverige ifjol så gjorde han väl åtta (poäng) på elva (matcher) eller nåt sånt där och klarade av SHL bra, tyckte jag. I ett lag som inte fungerade riktigt heller, som det var för Djurgården under hösten, säger Georgsson som har följt Linus Videll på avstånd.

LÄS MERKLART: Linus Videll återvänder till Södertälje SK

– I KHL-finalen spelade han nästan 17 minuter i snitt av vad jag kan se och rimligtvis borde han hålla bra kvalitet fortfarande och det är det vi hoppas på, att han kan göra skillnad för oss. Sedan är allsvenskan en tuff liga att spela i. Alla kör oavsett om du heter Tingsryd eller Västervik, Björklöven. Det var väl HV ifjol som var något utöver det vanliga. De hade nästan fyra förstalines.

Linus Videll, 37, gjorde fyra mål på 15 slutspelsmatcher i KHL. Han lär ingå i Södertäljes förstakedja till hösten.

– Vi får försöka hitta något som han kan spela med också och som kan hjälpa till att driva det med honom. Förhoppningarna är stora och jag skulle ljuga om jag sa nåt annat, säger Georgsson.

Ser ni Videll som center eller som forward?

– Jag har alltid sett honom som forward, men sedan när vi har talats vid här så har han berättat för mig att han har spelat ganska mycket center borta i Ryssland, vilket var nytt för mig. Vi har inte bestämt oss riktigt än. Det är absolut inte omöjligt att han får spela center, men dyker det upp en center så har vi alternativet att flytta ut honom på en kant. Jag ser hellre att man har lite fler spelare som kan spela center generellt.

LÄS MERDjurgårdens ras ur SHL – spelarna som lämnar – och de som återvänder?

Som före detta center har Emil Georgsson ett gott öga till centrar. Av de fyra spelare som ska in i SSK är säkerligen minst två centrar. Enligt Expressen är den tidigare Djurgårds- och Oskarshamnscentern Filiph Engsund, 28, klar för Södertälje.

– Vi får se var vi landar med Filiph, men det är väl inte omöjligt att han kommer att spela i SSK nästa år. Det är en spelare som jag själv har spelat med i Västervik i en och en halv säsong eller nåt sånt innan han gick till Oskarshamn. Det är en stabil center. I SHL fick han mestadels vara fjärdecenter, men jag tycker att det finns helt okej offensiva egenskaper och vet inte vad han landade på som mest i Oskarshamn om det var 17 poäng eller nåt sånt där. Det är ganska bra för den typ av roll han har spelat, säger Georgsson.

Enligt Länstidningen är Timrås förre lagkapten Christopher Liljewall högaktuell för SSK. En klubb som han har spelat för tidigare.

– Det är väl inte heller helt omöjligt. Det är ingenting som är klart, men han känner Södertälje och Södertälje känner honom. Det funkade bra när han var här sist. Han har fått vara lite städtant till Nicolai (Meyer) och (Sebastian) Dyk ett år och (Ludwig) Blomstrand och (Nick) Olesen ett år. Han är en laglojal spelare och en stabil center som man vet vad man får egentligen varje match, säger Georgsson.

LÄS MERInledde säsongen som SHL-kapten – lämnar nu efter säkrade kontraktet

Södertälje har mer pengar att röra sig med jämfört med förra säsongen.

– Budgeten har höjts, men när du gör dig av med lite spelare så kostar det också pengar. Den höjning som blev äts upp lite av utköp och såna saker. Jag kan inte säga exakt på siffran vad som är kvar, men (budgeten) är högre än vad den var ifjol.

Nyligen bröt forwarden Lucas Carlsson med AIK och finns på marknaden. Den tidigare SSK-spelaren kan också bli aktuell för en återkomst i Scaniarinken.

– Jag träffade honom för någon vecka sedan får vi se vad det renderar i. Det är som jag sa, vi har fyra spelare till som ska in och det blir ett pussel också med ekonomin var man ska lägga pengarna och vad kostar vad. Prioriteten är att hitta någon mer spets där uppe. Lucas ser jag mer som en andra- eller tredjelinespelare. Det gäller att få ihop pusslet med ekonomin. Det är ofta så i slutet. När man kommer till de sista bitarna kommer ekonomin in och då får man värdera lite, säger Georgsson.

SSK:s sportchef fortsätter:

– Jag gillar Lucas och vet inte varför han lämnade SSK för AIK. Det är en spelare som jag alltid har gillat som motståndare. Han är solid, ganska spelskicklig och ganska allround. Ytterligare en center som kan spela forward.

En högerskytt på backsidan finns också på önskelistan. Sedan ska SSK sikta uppåt i den allsvenska tabellen. Att bli nästjumbo som den senaste säsongen är otänkbart, enligt Emil Georgsson.

– Det går inte att komma mycket längre ner än ifjol… Så är det. Jag anser att SSK är en klubb av anor och historik och fin hockeytradition. Där man hamnade ifjol är under all kritik för en klubb som SSK och de resurser man har här. Som jag sa tidigare så är Hockeyallsvenskan tuff och det är många som satsar på att gå upp och det har varit så i många år. Nu fick Modo lite vind i seglen ifjol och Björklöven är alltid där uppe. Och så poppade det ner lag (HV71) som också är ganska resursstarka. Det underlättar inte heller och så är det ett lag som ska gå upp.

Georgsson preciserar målet med kommande säsong något:

– Södertälje ska väl alltid ha som målsättning att vara med och spela slutspel åtminstone. Där är det mycket andra faktorer som spelar in för att gå långt.

I höst är det Djurgården som ersätter HV71 som storklubb i Hockeyallsvenskan. Inte SSK-chefen emot.

– Först och främst är det alltid roligt för ligan rent kommersiellt. Det blir alltid roliga matcher och nu blir det lite derbykänslor mellan Södertälje och Djurgården. De lag som kommer ner fyller arenorna allt som oftast, säger Emil Georgsson.