HockeyNews
PLUS

Leksands forwardsjakt: Bekräftar intresse för NHL-forward

(23904) Emil Heineman Michael Raffl
Bildbyrån

Publicerad: 3 juni 2022

FacebookXWhatsApp
Leksand hoppades på Peter Cehlarik. Men jakten på en målskytt i toppklass efter Max Véronneau fortsätter.
General managern Thomas Johansson bekräftar namnet på en NHL-forward som finns på Leksands lista över tänkbara nyförvärv.

Den tidigare Leksandsforwarden Michael Raffl kan vara på väg att flytta tillbaka till Europa från Nordamerika efter nästan 600 matcher i NHL. Raffl ser inte ut att få något nytt kontrakt i Dallas och har vänt blickarna mot bland annat Schweiz. Men Leksand finns med bland intresserade klubbar.

– Det är inte så att jag har haft någon personlig kontakt. Han finns med på vår lista som vi har med spelare, säger Leksands general manager Thomas Johansson till HockeyNews.se.

Leksand var nära att ro i land värvningen av den slovakiske OS-forwarden Peter Cehlarik som i sin tur var tänkt som ersättare för Max Véronneau som har skrivit NHL-kontrakt med San Jose efter sin succé i Leksandströjan.

LÄS MERLeksands nervösa väntan – kontraktslös Hrivik ser över sina möjligheter

– Ska vi ersätta nånting så vill vi ersätta 34 mål från Max Véronneau. Och då kanske inte alla gånger spelare passar in i den mallen. Sedan finns det väl aldrig en 34-målsskytt som ligger och skräpar i nåt hörn som man kan komma över. Men vi vill på nåt sätt försöka spetsa till vår forwardsdel med någon som gärna gör mål åt oss, säger Thomas Johansson.

Leksand överväger också andra lösningar på forwardssidan.

– Man måste alltid ta hänsyn till killar som Emil Heineman som är borta i Montreal. Vad händer om han kommer hem? Har vi plats för honom? Det är en leksing. Det är klart att man alltid vill kunna stå med öppna armar och ta emot dem också i sin verksamhet. Ibland får man tänka en och två och tre gånger innan man gör nånting. Men självklart skulle vi gärna vilja förstärka oss. Det var därför vi var ute efter Peter (Cehlarik) för att få någon som bidrar till vår offensiv, säger Thomas Johansson.

Beroende på vilken väg Leksand väljer när det gäller lagbygget så kan Leksands general manager inte släppa tanken på Emil Heineman, 20, i en Leksandströja till hösten. I början av april skrev han på ett treårigt rookiekontrakt med Montreal. Men vad som händer efter NHL-camperna i september och början av oktober är oklart. Förra säsongen gjorde Heineman ett stort jobb även offensivt i fjärdekedjan med Jon Knuts och Martin Karlsson.

– Man är lite nyfiken på om man skulle sätta honom i en annan omgivning där det blev en mer fullt producerande roll. Vad skulle hända då? Vad får vi för utväxling? Är det bättre att plocka in någon utifrån som kanske kommer hit och levererar 18-20 mål än att vi satsar på en egen produkt som kanske gör 16-17 mål? Han gjorde väl elva förra säsongen och kan han göra fem sex mål till i rätt omgivning? Ja, det är väl inte helt omöjligt, säger Johansson och leker med tanken.


Emil Heineman, 20, har skrivit på för NHL-klubben Montreal. Men Leksand hoppas kunna hålla en dörr öppen vid en eventuell återkomst. Foto: Bildbyrån.

– Emil har ”grit” (jävlar anamma) i sitt spel och är rätt fysisk och slår sig in i de heta ytorna. Max (Véronneau) var mer en kille så när han väl fick pucken gick ingen säker. Han kunde göra vad som helst med dem han mötte tack vare sin fart och teknik och sitt skott. Emil är en annan typ av spelare, men om han får pucken vid rätt tillfälle så har han ett världsklasskott att utnyttja, fortsätter Thomas Johansson.

Han hoppas få möjligheten att välkomna Emil Heineman tillbaka om möjligheten skulle uppstå.

– Det han behöver är en omgivning så att han får skjuta mer från farliga ytor. Och med hans skott borde det leda till att det blir en högre målproduktion. Man brottas hela tiden med om man ska ta in någon och stänga en dörr eller om man ska ha lite is i magen och låta dörren vara öppen. Det är den ständiga tvättmaskinen man har i magen och på vilket ben man ska stå.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)