Leksands nervösa väntan – kontraktslös Hrivik ser över sina möjligheter

2 juni 2022
Peter Cehlarik var nära Leksand, men valde till slut Schweiz.
Nu befinner sig centerstjärnan Marek Hrivik i samma läge.
Och var talangen Isak Rosén spelar till hösten är ännu inte helt klart.


Det var ytterst nära att Leksands slovakiska drömduo Peter Cehlarik och Marek Hrivik återförenades i dalaklubben den här säsongen. 2020/2021 gjorde Cehlarik 20 mål och 20 assist för Leksand ofta i samarbete med Hrivik och Carter Camper. Marek Hrivik blev då poängkung i SHL genom att göra 51 poäng (14 + 37) på 44 SHL-matcher.

Den skicklige OS-spelaren har nu inget kontrakt med Leksand inför kommande säsong. Risken finns att han tar chansen någon annanstans.

– Det är lite samma som med Peter (Cehlarik). Vi har haft en dialog med Marek och Marek vet var vi står och vad vi tycker och tänker. Skulle det vara så i sluttampen att det kanske den närmaste tiden inte händer så mycket i de schweiziska delarna framför allt tror jag definitivt att Leksand är Mareks alternativ, säger Leksands general manager Thomas Johansson till HockeyNews.se.

LÄS MERFlera toppspelare söker jobb – då kan de dyka upp i SHL i höst

Marek Hrivik återvände till Leksand i mitten av februari då säsongen tog slut för hans ryska KHL-klubb Torpedo Nizjnij Novgorod. Men frågan är om han fortsätter i Leksand till hösten.

– Det var många som spekulerade i att Peter (Cehlarik) var klar för oss och så helt plötsligt dök det upp lite andra aktörer på marknaden som gjorde att det blev lite skakigt… Vi får se. Det är klart att det är mycket pengar det handlar om och det är mycket ekonomi i det hela, säger Johansson.

Peter Cehlarik valde de schweiziska mästarna Zug och skrev nyligen på ett tvåårskontrakt. Leksand hoppas att Marek Hrivik ändå väljer – Leksand.

– Marek gillar Leksand och vi gillar Marek. Jag tror att det mer handlar om att de själva ibland behöver landa i att det här känns rätt för mig och här har jag chans att kunna vara med och vinna nånting och här har jag möjlighet till det här. Det är ungefär där vi är, säger Thomas Johansson.

Hur länge Leksand behöver vänta är oklart eftersom det inte finns något specifikt datum att förhålla sig till under sommaren.

– Nej, det gör det inte. Det finns ingen deadline. Jag tror att skulle Marek blicka mot Sverige har jag svårt att se att han skulle spela någon annanstans än i Leksand. Men däremot kan det dyka upp andra som håller fylla på sina klubbar. Det vet man inte riktigt.

LÄS MERValdes i första rundan – nu har Leksandstalangen skrivit NHL-kontrakt

Men det finns i nuläget inget skrivet med Leksand?

– Nej.

NHL-klubben Buffalo har den här veckan fått Leksandstalangen Isak Rosén att skriva under ett rookiekontrakt. Rosén, som var utlånad till allsvenska Mora i slutet av den senaste säsongen, kommer att åka över till USA för att se om han tar en plats i Buffalo.

– Det är grundtanken, tror jag. Det blir lite så med de här killarna att de lär väl testa dem och därifrån fatta sina beslut om var de tycker är det bästa, säger Thomas Johansson.

– Han kommer att hamna där så får de köra alla camper så får man se lite vad de bestämmer sig för i slutändan.

Isak Rosén skulle kunna komma tillbaka till Leksand i höst eller vinter på lån från Buffalo, som har behov att fylla på med spelare i sitt farmarlag Rochester.

– Den 1 december kan spelaren fatta någon form av eget beslut eller göra nånting. Fram till dess är det klubben tror jag som kommer att testa honom och det är jag rätt övertygad om. Jag räknar inte med honom i september till seriestart. Absolut kan det finnas en möjlighet för Isak, beroende för hur det, hur han trivs och hur det funkar för honom, att han vänder hem senare i såna fall, säger Leksands general manager Thomas Johansson.