Ullmark: "Finns ingen anledning att hänga ut någon mer än mig själv"

26 maj 2022
TAMMERFORS. Linus Ullmark tog allt i två perioder i VM-kvartsfinalen mot Kanada och Sverige ledde med 3–0.
Sedan kom raset och efter den bittra förlusten sågar han sig själv.
– Det är tomt. Det är svart. Jag är arg. Besviken. Nämn en negativ känsla och jag känner den just nu, säger Tre Kronor-målvakten.

Boston-målvakten Linus Ullmark nollade Lettland i den sista gruppspelsmatchen och kom med en bra känsla inför VM-kvartsfinalen mot Kanada. Tre Kronor skaffade sig ett tidigt grepp och hade 2–0 efter den första perioden.

Men i den andra perioden tog Kanada successivt över även om Max Friberg styrde in 3–0. Linus Ullmark fick 19 skott emot sig i mittenperioden och tog allt.

I den tredje perioden reducerade Ryan Graves med ett skott från blålinjen redan efter 1.21. Kanada forcerade hårt, fick en utvisning med sig, tog ut målvakten och gjorde 2–3. 30 sekunder senare hade Matt Barzal fått in en backhand till 3–3. I övertidsperioden utnyttjade Kanada ett powerplay och Drake Batherson sköt otagbart 4-3. Och Ullmark var oerhört arg och besviken efter den tunga förlusten som gör att VM är över före medaljmatcherna.

LÄS MERGarpenlöv efter förlusten: "Det har studsat emot de här tre åren"

Ullmark behövde fundera en lång stund över sin tolkning av raset.

– Jag kan inte säga vad laget gör egentligen utan jag kan bara se till min egen prestation och jag släpper in tre mål i sista (perioden) och det är det som är skillnaden, börjar han.

Tre Kronor-målvakten tog tio av 13 skott i period tre.

Kunde du ha tagit något av målen?

– Jag kan ta alla. Så enkelt är det att vara målvakt. Ska kunna ta alla. Sätt dig i en position där du kan göra det. Ibland gör du inte det. Ibland gör du det.

Du är väldigt självkritisk?

– Varför ska jag inte vara det? Jag har en position i livet och i min karriär som gör att det är jag som står där längst bak och som kommer att vara sopgubben som plockar upp allt som händer framför mig. Gör inte jag ett tillräckligt bra jobb, då kommer vi att förlora matchen. Varför ska jag hålla på och gnälla och poängtera vad vi som lag gör när det bara jag är jag själv som ska fokusera på mig själv. Det finns ingen anledning att hänga ut någon mer än mig själv. Så är det bara.

– Det gäller bara upp med blicken och försöka ta skiten helt enkelt.

Linus Ullmark var inte nådig mot sig själv när han mötte de svenska reportrarna. Att vinna som ett lag och förlora som ett lag ville han inte hålla med om.

– Som målvakt ser man att man förlorar för att man släpper in puckar. Man vinner som ett lag. Jag kan inte göra mål. Så är det bara.

Kanada sköt 29 skott mot Ullmark i period två och tre medan Tre Kronor bara sköt åtta av sina då.

LÄS MEREk: Brutalt slut på en jobbig tid som förbundskapten för Garpenlöv

– Jag tycker att det var rätt kul i andra och tredje. Det händer mycket. Det är bra spelare framför. Man vet att det kommer att hända saker framför en. Att få tampas med de bästa är lite speciellt och så. Tyvärr var de lite bättre än mig.

Kände du att detta Tre Kronor hade guldpotential i VM?

– Jag hade inte kommit hit om det inte hade funnits guldpotential. Vi har en tillräckligt bred talangbas runtom i världen inom svensk hockey som gör att vi kan vara med och fajtas om medaljerna och guldet varje år. Ibland vinner man, ibland gör man inte det. Idag var det det senare.

Hur tuff är förlusten?

– Just nu är det väl den tuffaste, för det är just nu det har hänt. Hur det kommer att kännas om två veckor, en vecka, fyra månader. Det vet jag inte. Det kommer alltid att vara med mig som en erfarenhet. Jag vet inte om det kommer att vara en positiv erfarenhet eller en negativ erfarenhet. Just nu är det mest negativt, säger Linus Ullmark utan pardon.