Ek: Brutalt slut på en jobbig tid som förbundskapten för Garpenlöv

Maxim Thoré/Bildbyrån

Publicerad: 26 maj 2022

TAMMERFORS. Tre Kronor är utslaget ur VM efter en kollaps i kvartsfinalen mot Kanada.

Vad hände? Tyvärr är det nog en fråga som avgående förbundskaptenen Johan Garpenlöv får leva med länge.

Kanada skippade morgonvärmningen i Tammerfors och klev in på is först när det var dags för VM-kvartsfinal mot Tre Kronor. Kanske var det därför som det tog en period för kanadensarna att komma in i matchen. För det var som om Kanada inte brydde sig i den första perioden.

Då hade Tre Kronor redan skapat fler och hetare målchanser mot Kanada i den första perioden än under hela 1–0-vinsten mot Lettland. Det började som det har gjort flera gånger tidigare i detta VM med att Joel Kellman var först ut med att sätta motståndarmålvakten på prov. Seattle-keepern Chris Driedger klarade första testet.

Men när Carl Klingberg nöp till direkt på Oskar Langs passning small det i vänsterkrysset bakom Driedger. Det var Klingbergs första mål i detta VM och det gav Tre Kronor en rejäl skjuts framåt. Men säkert också även för försvarsarbetet som var väldigt starkt i fem mot fem. Som när Joakim Nordström täckte skott i egen zon efter sju minuter. Pucken tog på hans ben och hamnade hos en framstörtande William Nylander i mittzonen. Några sekunder senare hade Toronto-stjärnan sprintat sig fri från mittlinjen och fri med Driedger smekte han in 2–0 högt och på samma punkt i vänsterkrysset där Klingberg hade satt den första pucken.

##Hjärta och hjärna i en fin kombination vid det hockeymålet.

##William Nylander spelade tre VM-matcher 2022 och han gjorde mål på Norge, Lettland och Kanada. Ändå räckte det inte.

Med lite mer precision kunde faktiskt Tre Kronor ha haft en 3–0-ledning i den första perioden, men i halvöppet mål träffade Lucas Wallmark lite snett så pucken gick i burgaveln. En jobbig miss så klart, så här i efterhand.

Kanada blev frustrerat och lite fult, precis som förbundskapten Johan Garpenlöv förvarnade om efter morgonvärmningen. Men Tre Kronor gick inte i den fällan och behöll kylan. Dylan Cozens tog en tvåminutare för crosschecking och Max Comtois satsade för hårt mot Adam Larsson och åkte ut även han.

Men Kanada blev som sagt bättre. Mycket bättre. Om Nylander klev fram på nytt i den första perioden så var det Boston-målvakten Linus Ullmark som ägde den andra perioden.

#Ullmark tog samtliga 19 (!) skott. Och Max Friberg styrde in 3–0 som var Tre Kronors enda (!) skott på mål i den andra perioden.

Efter första perioden kom mycket av det svenska spelet av sig. Och alla vet ju hur svårt det är att leda med 3–0… Det blev givetvis bara svårare efter en tidig kanadensisk reducering i den tredje perioden. Linus Ullmark var fenomenal i kassen. Tre Kronor var inte ens bra i powerplay. Vågade inte fullt ut gå för ett fjärde mål, såg det ut som. Sånt brukar straffa sig.

DÅ tappade Tre Kronor allt. Kanada fick luft och när Rasmus Dahlin åkte ut för en puckout kom en reducering till i spel 6 mot 4 när Kanada satsade allt framåt. I den näst sista minuten av kvartsfinalen tappade Tre Kronor 3–1 till 3–3 på 30 sekunder. Kollaps? Genomklappning? Ras? Välj själv.

Tre Kronors marginaler försvann och övertid fullbordade Kanada sin vändning. Starkt, förstås! Och ett svagt och typiskt slut för Johan Garpenlövs tid som förbundskapten i Tre Kronor. Hans första VM blev aldrig av på grund av coronapandemin. Knappt det andra heller i Riga förra våren. Då missade Tre Kronor topp åtta för första gången på 84 år.

OS i Peking blev ett OS utan NHL-spelare. Där snubblade Tre Kronor på straffar mot ryssarna i semifinalen och bronsmatchen mot Slovakien har nog de flesta glömt.

Och så det här slutet mot Kanada. Jag hörde Carl Klingberg famla efter orden i mixade zonen när han gjorde ett försök att analysera. Men ”Vad hände?” sammanfattar VM-kvartsfinalen väl. När man ger ifrån sig initiativet till ett minst lika bra lag, på papperet bättre, så tar Kanada det alla dar i veckan.

Tråkigt slut för Garpenlöv. Många med mig hade unnat honom en medalj åtminstone. I världstoppen är det de här hårda villkoren. Inget nytt.

Det som blir nytt i Tre Kronor är Sam Hallams intåg efter sommaren. I Tammerfors är en era över. Det har alltid varit ett vänligt bemötande från Garpen och hans tränarstab. För det är jag tacksam.