HockeyNews
PLUS

Nytt straffdrama för Tre Kronor – då tänker Garpenlöv så här

(23823) Oliver Ekman-Larsson/Tre Kronor VM 2017
Joel Marklund/Bildbyrån

Publicerad: 25 maj 2022

FacebookXWhatsApp
TAMMERFORS. Tre Kronor vann VM-guld efter straffrysare både 2017 och 2018. Och i OS i Peking blev det förlust i OS-semfinalen – efter straffar.
Förbundskapten Johan Garpenlöv har redan funderingar på straffskyttar inför VM-kvarten mot Kanada...

Oliver Ekman-Larsson är tillbaka i Tre Kronor efter skada och två missade VM-matcher. Mot Kanada är lagkaptenen ombytt och redo.

– Det är ju så att man under en turnering får spelare skadade under vissa tider. Det är inget nytt. Vi har haft förhoppningar att han ska kunna spela så vi har haft mer förhoppningar än varit oroliga, säger Tre Kronor-coachen Johan Garpenlöv.

När Tre Kronor vann VM-guld i Köln 2017 mot Kanada klev Oliver Ekman-Larsson fram och avgjorde. Året efter blev det också ett VM-guld efter straffläggning mot Schweiz.

LÄS MEREkman-Larsson tillbaka, men skadan mörkas: "Vet inte hur Kanada tänker"

Och i OS-semifinalen mot det ryska laget var Tre Kronor snubblande nära en final, men föll snöpligt. Så om det inte avgörs vid ordinarie tid eller efter tio minuters sudden death i spel tre mot tre är det straffar som gäller. Fem skyttar var.

Landslagsledningen är förberedd.

– Man försöker plocka ut rätt spelare och hoppas att de gör mål. Vi har haft de här killarna ett tag och har haft möjligheten att prata med dem. Vi har inte tränat så mycket på straffar, förutom att de åker efteråt. Det är något som de själva tränar på under hela säsongen. Det gäller att välja rätt spelare som klarar av trycket och gör mål.

Har ni dragit lärdom från OS i Peking?

– Vi gjorde de val som vi trodde var bäst då. Tyvärr räckte det inte den gången, men förhoppningsvis gör det det den här gången.

Ni ämnet handlar om spelare med det mentala lugnet för ett straffavgörande har Johan Garpenlöv ett givet namn:

– Oliver Ekman-Larsson har lagt straff i VM-final förut och hanterar det. Det finns andra som brukar lägga. Jag säger ett namn: Oliver Ekman-Larsson.

William Nylander?

– Ja, han har säkert lagt straffar också. Klingberg har lagt straffar. Det finns andra som har lagt straffar så vi kommer att ha våra straffskyttar klara om det skulle bli aktuellt.

LÄS MERTre Kronors Dallas-center om masskjutningen i Texas: "Det är hemskt"

Joakim Nordström?

– Han har en variant som han är bra på.

Emil Bemström är hundraprocentig i VM och den enda svensk som gjort mål. Han gjorde mål mot Finland medan fyra andra svenskar (Ekman-Larsson, Henrik Tömmernes, Rasmus Asplund, Joel Kellman och fem amerikaner misslyckades.

– Bemström har också en variant…

När Oliver Ekman-Larsson inför VM-kvartsfinalen mot Kanada får frågan om han skulle ta en straff blir svaret:

– Det vet jag inte.

Det sa Garpenlöv till oss?

– Vad bra! Då vet jag det, hehe. Men det är klart, jag har varit i den situationen innan och har fått lägga straffar i avgörande lägen och det är något som jag känner mig bekväm med. Jag njuter att få vara en av dem som har matchen på sina axlar. Det finns inget bättre, säger Oliver Ekman-Larsson.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!