HockeyNews
PLUS

Ekman-Larsson tillbaka, men skadan mörkas: "Vet inte hur Kanada tänker"

(23817) Oliver Ekman-Larsson/Tre Kronor inför VM-kvart 2022
Maxim Thoré/Bildbyrån

Publicerad: 25 maj 2022

FacebookXWhatsApp
TAMMERFORS. Tre Kronors lagkapten Oliver Ekman-Larsson spelar VM-kvartsfinalen mot Kanada. Men skadan mörkas för att inte ge Kanada värdefull information.
– Det är klart, det är en kvartsfinal. Vi vet inte hur de tänker, men det är inte alls omöjligt att man kan trycka till lite extra i en närkamp, säger Ekman-Larsson.

Vancouver-stjärnan Oliver Ekman-Larsson har varit skadad i VM och missat matcherna mot Norge (7–1) och Lettland (1–0). Först på onsdagsmorgonen bestämdes det att han kan spela VM-kvartsfinalen mot Kanada på torsdag eftermiddag.

– Allt är under kontroll. Det är klart att det har varit jobbigt i några dagar. Det var ganska osäkert hur det skulle bli, men jag tycker ändå det var bra att vi tog det beslutet att ta några dagar. Läkarteamet har varit fantastiskt och verkligen lagt ner jättemycket tid och gett mig chansen att kunna spela imorgon. Det ska bli kul, säger Ekman-Larsson, som har vunnit två VM-guld (2017 och 2018) och som nu är med i sitt sjunde VM.

Förbundskapten Johan Garpenlöv är väldigt nöjd att ha tillbaka Ekman-Larsson i laget.

– Oliver spelar. Det känns jättebra. Vi får tillbaka vår kapten och en spelare som har varit med förut och vunnit VM-guld. Vi får en spelare som är en ledare både på och utanför isen. Vi får en spelare som kommer att bidra på isen både i spelet med puck och utan puck och i alla situationer. Vi är naturligtvis glada att han kommer och vi blir starkare som lag, säger Garpenlöv.

Tre Kronor tränade på is i 20 minuter i kvartsfinalrinken i Nokia Arena. Kanada reste under onsdagen upp från Helsingfors och bestämde sig för att ställa in sin isträning helt och hållet.

LÄS MERDahlin är Tre Kronors poängkung: "Inte nu det gäller, brukar jag säga"

– Det var mer att vara ute och åka av sig lite och förbereda inför imorgon. Inte så jättemycket taktiskt utan det var mer att få vara på is och känna på pucken och åka lite. Ha kul. Det är det vi ska ha här framöver.

Har skadan gjort dig orolig?

– Det är klart man är när man missar matcher under ett VM. Det ska man inte sticka under stol med. Men samtidigt visade det sig att det var bra att vi tog några dagar ledigt. Jag har gymmat och hållit igång på andra sätt och fått behandling. Så är det under säsong också att det alltid är några skavanker och man försöker få sin kropp så nära hundra procent som möjligt varje dag. Det har inte varit nåt annat den här gången heller.

Oliver Ekman-Larsson kommer att spela som om han vore 100-procentig.

– Hade jag inte varit spelklar så hade jag inte spelat. Jag vill ändå vara rättvis mot mig själv och mot laget. Det var ganska viktigt det beslutet.

Efter att ha bytt Arizona mot Vancouver representerar Ekman-Larsson numera ett lag från hockeygalna Kanada.

– Det är alltid tuffa matcher mot Kanada och det kommer det att bli imorgon också. Men vi vill behålla fokus på vårt spel och verkligen gå ut och släppa handbromsen och det vi kan påverka. Vi kan inte påverka hur de spelar, vi kan bara påverka hur vi spelar. Det är det som är mindsetet för imorgon. 

Tre Kronor säger sig inte ha alltför mycket scouting på Kanada utan vill mer prata om sitt eget spel.

– Vi kommer att ha möten och gå igenom deras spelsystem, men det är mer för att få en liten uppfattning om hur de spelar och i vissa situationer. Det är inget konstigt. Fokus är ändå på hur vi ska spela och spela vårt spel och ha det jäkligt roligt tillsammans. Det tror jag är det bästa.

Landslagsledningen och Oliver Ekman-Larsson har inte gått ut med vilken typ av skada han har råkat ut för. Eller var den sitter. Det skulle Kanada kunna utnyttja.

– Det är klart, det är en kvartsfinal. Vi vet inte hur de tänker, men det är inte alls omöjligt att man kan trycka till lite extra i en närkamp. Det är vinna eller försvinna. Förmodligen hade vi nog utnyttjat det om det hade varit nån som hade en skada, säger Oliver Ekman-Larsson.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)