HockeyNews
PLUS

Ullmark hyllar Modo och en Färjestadshjälte inför medaljkampen i VM

(23786) Linus Ullmark/Tre Kronor VM 2022
Maxim Thoré/Bildbyrån

Publicerad: 23 maj 2022

FacebookXWhatsApp
TAMMERFORS. Linus Ullmark, 28, är i VM för att vinna sitt första guld.
Och han tackar coacher i Modo för att han har nått till NHL och världstoppen.
– Jag har väldigt mycket att tacka för framför allt när det kommer till hockeygymnasiet i Modo, säger Ullmark till HockeyNews.se.

28-årige Linus Ullmark flögs in till Tammerfors efter det att hans NHL-klubb Boston Bruins slagits ut ur Stanley Cup-slutspelet. Han fick nästan omedelbart göra VM-debut mot USA och Boston-kamraten Jeremy Swayman.

– Det känns bättre och bättre och jag kommer in i det mer och mer. Fortsätter på det här viset så finns det något speciellt på gång, säger Ullmark som har hunnit göra lite fler träningar nu och som börjar hitta in i dygnsrytmen.

För att inte behöva spela två matcher på två dagar stod Detroit-målvakten Magnus Hellberg i 7–1-segern mot Norge.

– Hellberg har varit riktigt bra under väldigt lång tid så det finns ingen anledning för mig att komma in och spela back-to-back. I mästerskap måste man ha två bra målvakter sedan gäller det att få nån av dem het och så rullar man på dem. Det vet man inte förrän slutspelet börjar. Jag tycker han gjorde det bra igår. Riktigt lugn och stabil där bak, berömmer Ullmark sin kollega.

LÄS MERHellberg om bortdömda målet – och den stenhårda målvaktskampen

Från båset fick Linus Ullmark se en dråplig situation när Tre Kronor ledde med 6–1. Norske spelare Michael Haga försökte dumpa ner pucken i svensk zon, men då reflekterades pucken via linjemannens skridsko, lurade Hellberg och gick in ett övergivet Tre Kronor-mål.

– Jag personligen hade ingen aning om vad reglerna var egentligen. Jag trodde först och främst att det var mål, det var min tanke först. Men sedan fick vi reda på att så inte var fallet när man tittar i regelboken. Jag tror det är ett fåtal gånger man får se såna där saker inträffa, säger Ullmark om målet som lyckligtvis underkändes.

På tisdagen spelar Tre Kronor den avslutande gruppspelsmatchen mot Lettland. På torsdag är det VM-kvartsfinal. Mycket talar för att det är Linus Ullmark, som trots att allt spelade 41 NHL-matcher den här säsongen, som ska stå mot Lettland och i VM-slutspelet.

Förbundskapten Johan Garpenlöv avslöjar inte sitt val på förhand, men säger:

– Normalt sett brukar man göra så att i kvartsfinalen går man med den man tror på sedan får man se vart det tar vägen. Förhoppningen är att den målvakten står resten. Men det är en prestationsbransch vi är i så även om man kanske vinner den matchen och man känner att det inte känns bra kan det bli ett byte.

LÄS MERMörka frågetecken efter Ekman-Larssons skada: "Finns förhoppningar"

Linus Ullmark är redo för Lettland och att spela när VM hettar till på riktigt.

– Varje match i VM är viktig för att bygga vidare på det spel vi har för att komma in med gott självförtroende för framtida matcher. För min personliga del skulle det vara trevligt att få en vinst i kolumnen och inte komma hit och förlora mina matcher. Det säger sig självt, man kommer inte hit för att förlora utan för att vinna.

Ullmark fick vara med om en förlust mot USA på övertid (2–3) i sin VM-debut. Men målet med VM är att ta sin karriärs första guld.

– Vi spelar för att vinna, inte för att delta. Delta kan man göra om man spelar korphockey eller såna saker. På proffsnivå handlar det om att vinna och ingenting annat.

Linus Ullmark är i en ålder där han börjar närma sig formtoppen. Han har spelat klart första året på sitt fyraårskontrakt som betalar honom över 200 miljoner kronor. Och med en blick tillbaka är det många han vill skänka en tanke av tacksamhet.

– Jag har varit lyckosam när det kommer till att ha bra personligheter runt omkring mig genom hela min uppväxt upp till dess att jag flyttade hemifrån till USA. Sedan har det fortsatt där också, säger Ullmark.

Linus Ullmark i Modotröjan i SHL 2015. Foto: Bildbyrån.

Och fortsätter:

– Jag har väldigt mycket att tacka för framför allt när det kommer till hockeygymnasiet i Modo. De målvaktstränare jag har haft där är Magnus Helin och Maciej Szwoch och gänget. De fanns till för mig där och inte bara som målvaktstränare utan också nån form av stödperson och de har ställt upp för mig när det kommer till livet vid sidan av isen också. Det känns otroligt tryggt för mig, just när man flyttar hemifrån, att man har någon att förlita sig på när det kommer till saker och ting vid sidan av.

– Man tror att man kan allt och vet allt när man är yngre, men så är inte fallet. Det krävdes lite tuff kärlek ibland, men även ett öra när man pratar.

Maciej Szwoch bytte Modo mot Färjestad samtidigt som Ullmark började sitt NHL-äventyr i Buffalo 2014/2015. I år fick Szwoch, eller ”Masken” som han kallas, vinna SM-guld med Färjestad.

Har du gratulerat honom?

– Jo, men det har jag. Jag är otroligt glad för hans skull. Jag visste egentligen inte vem jag skulle heja på där i slutspelet. Jag tycker att båda lagen var förtjänta av att vinna. I slutändan, jag vet hur mycket de jag känner har kämpat för att ta sig dit och ta det SM-guldet. Tråkigt för vissa och mycket roligare för andra, säger Ullmark inför sin egen medaljjakt i Tammerfors.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)