HockeyNews
PLUS

Hellberg om bortdömda målet – och den stenhårda målvaktskampen

(23778) Linus Ullmark Magnus Hellberg
Maxim Thoré/Bildbyrån

Publicerad: 23 maj 2022

FacebookXWhatsApp
TAMMERFORS. Boston-målvakten Linus Ullmark fick VM-debutera mot USA. När Tre Kronor vann med 7–1 över Norge var Magnus Hellberg tillbaka i kassen.
– Vi får ta beslut om vem som står i slutspelet, säger förbundskapten Johan Garpenlöv om målvaktskampen.

Linköpings Marcus Högberg vaktade Tre Kronors mål i VM-premiären mot Österrike (3–1), men har inte spelat sedan dess. När Boston-målvakten Linus Ullmark anlände till Tammerfors och spelade mot USA (förlust 2–3 på övertid) fick Högberg finna sig i att hamna på läktaren med Detroits Magnus Hellberg som reserv.

Och när Tre Kronor mötte Norge var det Magnus Hellberg som stod i mål för fjärde gången på sex matcher. Då blev det klara 7–1 och Hellberg tog 19 av 20 skott.

– Självklart, en seger är alltid en seger så det är otroligt skönt att vinna. Jag tycker att det var en tajt förstaperiod där båda lagen tog några dumma utvisningar. Vi lyckades döda av dem och jag tycker att vårt PK (boxplay) fungerade riktigt bra. Sedan tar vi över i andra perioden och drar iväg och visar att vi är ett riktigt bra lag. Jag är riktigt nöjd med hur vi spelade idag, säger Hellberg.

LÄS MEREkman-Larsson riskerar missa VM-kvartsfinalen: "Klart vi blir oroliga"

Han var på väg att släppa in ett ytterst märkligt mål precis efter det att Max Friberg gjort 6–1. Ex-djurgårdaren Michael Haga skulle dumpa ner pucken i Tre Kronors zon, men pucken träffade en linjemans skridsko och styrdes i mål. Efter videokoll underkändes det.

– Vad ska jag säga…? Jag tror aldrig jag har sett det där i min hockeykarriär. Vanligtvis brukar pucken studsa lite fel på plexiglaset ibland och lura målvakten, men tio av tio gånger går man ut som målvakt och stoppar den där bakom mål för att få stopp på spelet. Nu tog den på domarens skridsko och gick rakt in i mål så jag blev lite ställd, säger Hellberg.

Videogranskningen drog ut på tiden.

– Det var någon minuter efter där som jag inte visste riktigt hur reglerna gällde, om det skulle dömas mål eller inte, men när det blir så där och går rakt in i mål så döms det bort. Det är klart att det var skönt för egen del att det inte blev mål.

LÄS MEREk: Nylander ger Tre Kronor guldvibbar – men en skada oroar

Målvaktskampen i Tre Kronor hårdnar. På tisdag väntar den sista gruppspelsmatchen mot Lettland. Magnus Hellberg ligger fyra i målvaktsligan i VM med en räddningsprocent på fina 93,18. Men Ullmark har bara spelat en match än så länge.

– Självklart vill jag vara med och bidra. Jag älskar att vara med och spela. Sedan har vi flera otroligt duktiga målvakter som också är hungriga och vill vara med och bidra. Det är upp till ”Garpen” & Co att bestämma vem som står nästa match. Självklart är jag här för att spela matcher. Men laget går före en själv. Oavsett vad de väljer så stöttar jag det, säger Hellberg.

– Vi har tagit det match för match. (Mot Norge) fick jag förtroendet och försökte göra det bästa av situationen, så får vi njuta av den här segern så får vi se vad som händer.

Johan Garpenlöv om valet av Magnus Hellberg mot Norge:

– Han har spelat bra, Hellberg. Han har varit här hela tiden och de matcher han har stått har han gjort ett bra jobb. Ullmark kom hit och stod första matchen så har vi match på tisdag (mot Lettland) så får vi se vem som står då och så får vi ta beslut om vem som står i slutspelet.

Fakta/Räddningsligan i VM

1 Jussi Olkinuora, Finland, 4 matcher från start, 98,73 i räddningsprocent

2 Jeremy Swayman, USA, 2 matcher, 94,87

3 Sebastian Dahm, Danmark, 5 matcher, 94,74

4 Magnus Hellberg, Sverige, 4 matcher, 93,18

5 Henri-Corentin Buysse, Frankrike, 4 matcher, 93,14

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)