HockeyNews
PLUS

Tre Kronors powerplay bland de sämsta i VM: "Det känns ofarligt"

(23763) Johan Garpenlöv/Tre Kronor taktik
Maxim Thoré/Bildbyrån

Publicerad: 22 maj 2022

FacebookXWhatsApp
TAMMERFORS. Tre Kronors powerplay hackar och behöver lyfta.
Bara Frankrike och Storbritannien är nu sämre i VM.
– Vi spelar inte med den attack vi ska göra, säger förbundskapten Johan Garpenlöv.

För att gå långt och slåss om VM-medaljer behöver Tre Kronor få igång sitt spel i numerära överlägen. I början av VM, mot Tjeckien och Storbritannien, fick Sverige utdelning. Mot tjeckerna satte Rasmus Asplund ett mål i spel fem mot fyra och Emil Bemström prickade in ett mål i fem mot tre. Men efter Rasmus Asplunds 5–0-mål i 6–0-vinsten mot Storbritannien har Tre Kronor varit mållöst i powerplay mot både Finland och USA.

LÄS MERWilliam Nylander om Tre Kronor och VM: "Revanschsugen efter det som hände"

– Det är en del som jag inte heller är nöjd med måste jag säga. Vi kommer in, vi sätter upp det, men det känns ofarligt. Vi spelar inte med den attack vi ska göra. Vi får inte igenom skotten och vi hittar inte de lösa puckarna efteråt. Där måste vi bli bättre, säger förbundskapten Johan Garpenlöv.

Med William Nylander som sista tillskott i VM-truppen hoppas Tre Kronor-ledningen att det ska lossna igen. Mot USA laborerades det med tre olika uppställningar.

– Nu var (Lucas) Wallmark tillbaka och vi byter personal hela tiden. Det är inte lätt. Ska man vara bra i powerplay måste man få träna ihop. Man måste få nöta på. Det måste gå mer naturligt och man ska inte tänka så mycket. När man byter hela tiden så är det lätt att man tänker lite grann för mycket och då är försvararna alldeles för bra, säger Garpenlöv.

LÄS MERUllmark om VM-debuten – och Pittsburgh-Pettersson hyllar en leksing

Att förstecentern Wallmark har saknats berodde på matförgiftning och det var bortom landslagsledningens kontroll. Men mot USA gjorde Tre Kronor om i powerplay i den tredje perioden. Bort från andra powerplay-enheten plockades Oliver Ekman-Larsson och Mathias Bromé medan Henrik Tömmernes och Anton Bengtsson fick chansen ihop med Joakim Nordström och Jacob Peterson.

– Man försöker hela tiden leta efter saker som man kan få nytta av. Det är inte alltid det funkar och ibland funkar det. Det är mer framöver och känna på det och se vart det tar vägen, säger Johan Garpenlöv inför söndagens möte med Norge.

Fakta/Powerplayligan i VM 2022

1 Kanada, 5 matcher, 6 mål/16 försök, 37,50 procent

1 Tyskland, 5 matcher, 6/16, 37,50

3 Tjeckien, 5 matcher, 5/14, 35,71

4 Schweiz, 5 matcher, 6/17, 35,29

5 Finland, 6 matcher, 7/22, 31,82

13 Sverige, 5 matcher, 3/16, 18,75

13 Lettland, 5 matcher, 3/16, 18,75

15 Frankrike, 5 matcher, 2/12, 16,67

16 Storbritannien, 5 matcher, 9/12, 0

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!