Ullmark om VM-debuten – och Pittsburgh-Pettersson hyllar en leksing

21 maj 2022
TAMMERFORS. Linus Ullmark gjorde VM-debut och Marcus Pettersson spelade sin första match i Tre Kronor på tre år.
Då hyllade Pettersson en Tre Kronor-spelare han bara sett på tv.
– Jag tycker att Lang är bra igen, säger Pettersson.


Boston-målvakten Linus Ullmark kastades in i hetluften i VM och ställdes öga mot öga med Boston-vännen Jeremy Swayman. Amerikanen gick segrande ur målvaktsduellen och tog 20 av 22 skott medan Ullmark stoppade 21 av 24 puckar.

Linus Ullmark fick beröm av förbundskapten Johan Garpenlöv.

– Ullmark tycker jag räddade oss i den här matchen, faktiskt. Jag tycker att han var riktigt bra och sände bra signaler och ger trygghet till laget, säger Garpenlöv.

Ullmark fick göra VM-debut efter att tidigare ha varit tredjemålvakt i VM 2014.

– Vad säger man? Det är lite både och. Kul att få möjligheten att spela. Tråkigt att förlora, så är det, säger han.

– Jag tycker att det gick bättre och bättre ju längre matchen gick. Jag tycker att vi spelar en bra match och att resultatet inte speglar hur matchen var för vår del.

LÄS MERBromé bänkades – och Tre Kronor kastade om i två av kedjorna

Pittsburgh-backen Marcus Pettersson tvekade inte när han fick chansen att spela i ett andra VM i karriären. Det första sedan 2019.

– Det är alltid inspirerande att få vara här. Det var kul att komma in. Så länge jag är hel vill jag komma och spela. Man vet inte hur många chanser man får, säger Pettersson.

Johan Garpenlöv valde Marcus Pettersson före Frölundas Christian Folin i kampen om den sista backplatsen.

– Pettersson, en jätteviktig match för honom att komma in i det här. Det är NHL-spelare och det här är annorlunda. Det är större rink och vi spelar lite annorlunda mot vad de gör. Jag tycker att han under matchen blev tryggare och tryggare med vårt sätt att spela. Det såg ut som han började hitta rätt i avståndsmarkeringarna så att han inte låg för långt ut. Det blir lätt att man backar ifrån på den här stora rinken och spelar med för stora avstånd och där tycker jag han blev bättre ju längre matchen led, säger Garpenlöv.

Marcus Pettersson var inte riktigt nöjd med Tre Kronors eller sin egen match.

– Vi är inte riktigt nöjda med hur vi spelar. Speciellt i första. Samma för mig. Tycker inte jag kommer upp i den nivå jag kan. Fel i läsningar i första, men kom in i det mer och mer. Det kändes bra i slutet. Viktigt att kriga fram en poäng. Vi vet att vi kan även om vi inte spelar som vi vill.

Men Pettersson skickade beröm till några av sina nya svenska VM-kamrater.

LÄS MERSpelschemat i VM irriterar förbundskapten Garpenlöv: "Det är katastrof"

– Det är många. Jag tycker att Lang är bra igen. Jag har sett honom i några matcher, säger Pettersson och nämner även Carl Klingberg och Joakim Nordström.

– De är riktiga arbetshästar. Det är många jag är imponerad av.

Linus Ullmark lät inte heller helt nöjd i och med att det trots allt blev förlust.

– Det var lite halvknackigt i början. Lite dåliga avvägningar, men som blev bättre och bättre och jag blev mer och mer bekväm med vinklar och spel och såna saker, säger Ullmark.

Vad är svårast med att byta till stor rink?

– Jag vet inte om det är något speciellt som utmärker sig. Det är väl det att spela i ett nytt lag. Det är den största skillnaden. När du har spelat i ditt klubblag i nio månader och så kommer du in till landslaget som kanske har en annan filosofi. Då gäller det att ställa om snabbt och lägga ner arbetet vid sidan om isen och verkligen förstå vad det krävs.

Redan på söndagen väntar ny match för Tre Kronor mot Norge.

Är du redo att spela igen?

– Jadå, absolut. Det är bara att tuta och köra. Får jag möjlighet att spela imorgon så spelar jag. Är det inte så kommer jag vara vid sidan av och pusha på grabbarna och komma med ett leende på läpparna, säger Ullmark.

Hur var det nu att möta Jeremy Swayman?

– Det var lite surrealistiskt. Det var mycket blandade känslor i det hela, men samtidigt tycker jag att det var inspirerande och motiverande i sig att möta sin målvaktspartner som man har tampats med hela säsongen. Tyvärr för min del gick han vinnande ur denna batalj. I efterhand får man tänka sig att han får den här vinsten om vi tar hela alltihopa.

Kommer du att få höra att USA vann mot Sverige när ni möts igen?

– Nej, det vågar han inte, säger Ullmark med ett snett leende.