Han blev Östersunds historiska värvning: "Upp till oss spelare att hålla oss kvar"


21 maj 2022
Han fick som tårögd motståndare se Östersund fira allsvenskt avancemang.
Nu är Fredrik Strömgren historisk som ÖIK:s första värvning som allsvensk klubb.
– Så tänkte inte jag på det, men det är kul att vara historisk på något sätt, säger han till HockeyNews.se.

Dramat i den sista omgången av kvalserien till Hockeyallsvenskan bjöd på något utöver det vanliga.

Östersund, Hudiksvall och Nybro hade alla chans att gå upp, där Östersund och Nybro dessutom mötte varandra.

När allt summerades stod Östersund som vinnare efter att Hudiksvall tappat sin ledning mot Halmstad och ÖIK själva vänt och vunnit i Nybro.

I Nybrotröjan satt Fredrik Strömgren med tårarna rinnandes ned för kinderna då den allsvenska drömmen med Nybro dött.

Ett par veckor senare presenterades han som Östersunds första nyförvärv inför den historiska första säsongen i allsvenskan för klubben.

– Tiden läker väl alla sår som man säger, men där och då var det otroligt tufft. Men nu är det bara att blicka framåt och det ska bli otroligt roligt att få komma upp till Östersund, säger Strömgren till HockeyNews.se.

För Strömgren innebär det att flyttlasset går hem till Jämtland igen.

Strömsundsonen lämnade just ÖIK för spel i Moras juniorlag, där det också blev en SHL-match, inför säsongen 2016–17 och har sedan dess spelat sin hockey utanför länet.

Nu återvänder han alltså, närmast med fyra säsonger i Nybro i bagaget.

– Det blir roligt på många sätt, framförallt att få representera Östersund igen kommer bli otroligt roligt. Jag hade tre väldigt bra år där tidigare och trivdes otroligt bra i klubben, så jag är tacksam över att få den chansen. Sedan ska det såklart bli kul att komma närmare familjen igen, det har funkat bra att bo här nere men det är alltid skönt att komma närmare familjen, säger han och fortsätter:

– Nu har det varit strax över hundra mil, så det har varit flyg eller tåg i 16 timmar om man ska ta sig hem, så det har kanske inte varit superroligt.


En tårfylld Strömgren efter slutsignalen i sista kvalmatchen. Foto: Bildbyrån

När det stod klart att den 23-årige forwarden skulle lämna Nybro valde han att tacka för sin tid med ett inlägg i en facebookgrupp för Nybrosupportrar.

Inlägget möttes med kärlek av fansen, något som rörde Strömgren.

– Jag har haft fyra fantastiska år, redan från första dagen blev jag väl omhändertagen och sedan har det rullat på. Allt från lagkamrater till tränare har funkat bra och så grädden på moset har varit supportrarna, vi har haft helt fantastiska stöd. Jag kände att jag ville tacka för mig men trodde aldrig att det skulle vara så många som berört och det har varit väldigt många otroligt fina kommentarer som jag är tacksam över, säger han.

I Nybro var han även assisterande lagkapten under sina två sista säsonger i klubben, det trots att han bara var 22 och 23 år gammal vid säsongsstarterna.

– Det var väldigt ärofyllt. Att få den chansen som ung och när man inte är från orten utan bara hade varit där i två år var otroligt roligt, den bokstaven på bröstet har jag burit med stolthet och är något jag är väldigt tacksam över, säger han.

När han nu vänder tillbaka till Östersund så finns det en hel del skillnader i den Strömgren som gjorde över en poäng per match för klubbens J18- och J20-lag och den Strömgren som nu skrinnar in på isen i Östersund arena.

– Om jag jämför med när jag var i Östersund senast så skulle jag säga att då var det väldigt mycket offensivt, väldigt mycket framåt. Nu tycker jag att jag har utvecklat ett tvåvägsspel över hela banan under mina år i Nybro. Första året i Nybro var det att acceptera sin roll och inte tro att man kunde göra som i juniorhockeyn och tro att man skulle göra massa poäng, så jag har utvecklat det defensiva, säger han.


Strömgren i närkamp med Carl Skärström. Foto: Bildbyrån

Östersunds avancemang kom efter en flerårig satsning mot just Hockeyallsvenskan, som alltså infriades 29 april.

En satsning som var inledd redan när Strömgren senast tillhörde klubben.

– De har gjort det på helt rätt sätt. När jag var i Östersund senast så var det snack om att man skulle upp, men det har hela tiden varit en smart satsning och inte att man bränt iväg alla pengar på en säsong som sedan skitit sig utan de har satsat systematiskt. Och det tror jag man måste göra, för det är inte säkert att man går upp oavsett hur bra lag man än värvar ihop då det finns många bra lag, säger han och fortsätter:

– Jag tror att man går upp när man är mogen för det och det har Östersund verkligen visat sig vara, så det känns tryggt.

Någon lätt resa som nykomlingar är inte att vänta. 

De senaste säsongerna har nykomlingarna tvingats till kvalspel, där Troja och Väsby båda fått se sig utslagna, medan Kristianstad klarade sig kvar utan kvalspel trots att man slutade näst sist. Det då säsongen 2019–20 avslutades i förtid på grund av pandemin.

Det är med andra ord inte någon vågad gissning att även Östersund kommer tillhöra den nedre delen av tabellen kommande säsong.

– Jag kan inte prata mer än ur mitt eget perspektiv men det är klart att vi vet att det kommer bli tufft, det har synts på Troja och Väsby att det är tufft första året. Jag är säker på att Östersund kommer ställa ett bra lag på isen, sedan är det upp till oss spelare att hålla oss kvar. Men jag tror på det här och det ska bli skitkul, säger Strömgren.