HockeyNews
PLUS

Asplund om Tre Kronors succé: "Bevisade vilken lagmaskin vi kan vara"

(23634) Rasmus Asplund/Tre Kronor
Maxim Thoré/Bildbyrån
ANNONS

Publicerad: 15 maj 2022

FacebookXWhatsApp
TAMMERFORS. Rasmus Asplund blev tvåmålsskytt och matchvinnare för Tre Kronor mot Tjeckien i sin andra VM-match i karriären.
Allt prat om ytterligare NHL-förstärkningar stör inte Buffalo-forwarden:
– Jag tycker att vi bevisade idag vilken lagmaskin vi kan vara och det kommer att vara nyckeln för oss, att inte fall ifrån det resten av turneringen.
ANNONS

Tre Kronor hade pratat ihop sig och förberett sig väl för att möta nya Tjeckien under den finländske förbundskaptenen Kari Jalonen.

Buffalo-forwarden Rasmus Asplund stack ut och tog täten i Tre Kronor som tvåmålsskytt.

ANNONS

– Mitt första mål var i ett bra powerplay. Vi skapade många chanser och det var bara en retur som jag fick in i nät, säger Asplund om sitt 1–1-mål i den första perioden.

Det var i den andra perioden som Tre Kronor knäckte Tjeckien och gick ifrån till 4–1 där Asplund högg på en kontring efter en hög lobbpuck från Chicago-backen Erik Gustafsson.

– Jag kom i en bra tajming på ”Erkans” pass, eller lobb, eller vad det var och så lyckades jag stänka dit den. Självklart skönt att göra mål.

ANNONS

I Buffalo har den 24-årige värmlänningen från Filipstad en mer defensiv roll. Ändå stod han för 27 poäng (8 mål, 19 assist) på 80 matcher under sin första hela NHL-säsong.

LÄS MERSvenske stjärnan tillbaka efter behandling efter skottet på benet

Men att han inte skulle vara en van målskytt håller han inte med om.

ANNONS

– Jag har väl varit målskytt under hela min ungdom och juniortid. Även i Färjestad gjorde jag lite mål. Sedan blir rollen lite annorlunda där borta när man kommer upp i världens bästa liga. Då måste man acceptera lite andra grejer om man vill vara kvar.

Asplund tillägger:

– Så klart skönt att få göra två idag.

ANNONS

Förbundskapten Johan Garpenlöv använde Rasmus Asplund väldigt mycket i premiären mot Österrike. Det blev faktiskt över 25 minuter. Mest av samtliga svenska utespelare.

– Vill ”Garpen” ha mig där ute kommer jag att göra mitt bästa. Självklart är det skönt att göra det, men vi ska tre poäng i varje match vi är där ute. Det är det som är målet och de fick vi idag så det var skönt.

Hur är det att få en mer offensiva roll i Tre Kronor?

– Det ”Garpen” vill att jag ska göra kommer jag att göra till 100 procent. Jag har fått väldigt mycket förtroende och har försökt göra det bästa av det.

ANNONS

LÄS MEREk: Vilken underhållning Rasmus-duon från Buffalo bjöd på mot Tjeckien!

Och hur var kroppen efter 25 minuter spel mot Österrike?

– Lite segstartad idag. Det var lite tunga ben i början, men de släppte ganska fort så det var skönt. Det var en väldigt rolig match att spela och det ska vara lätt att tagga till.

Asplund gillar kemin som finns i hans kedja med Joel Kellman och Max Friberg.

ANNONS

– Vi jobbar hårt för varandra. Jag tror att det är nyckeln. Vi gör rätt saker i byte ut och byte in. Då får vi lite slumppuckar och gratischanser som vi lyckats stoppa dit. Det har funkat bra.

Är du i ditt livs form?

– Det har jag känt ända sedan slutet på coronasäsongen. Jag kände att jag hade nåt bra på gång. Jag kände att det var väldigt lätt att träna i somras och ha en NHL-plats i sikte och försöka göra det så bra som möjligt. Jag kommer från en väldigt bra säsong i NHL där jag har fått mycket förtroende och hittat en väldigt bra roll i Buffalo så det har varit väldigt lätt att rulla över till VM-spel här nu.

Och att slå Tjeckien är en skalp?

– Starkt, givetvis. Vi visste att det skulle vara ett bra test för oss. Det som sticker ut idag är det att vi håller oss till det vi har pratat om. Alla jobbar för varandra och ingen försöker göra något eget. Vi gör det vi har kommit överens om och är en lagmaskin.

ANNONS

Påverkar snacket om ytterligare NHL-förstärkningar?

– Det påverkar inte oss. De som kommer de kommer. Kommer det att komma spelare så vet vi att det är väldigt bra spelare som kommer in. Sker det så sker det. Jag tycker att vi bevisade idag vilken lagmaskin vi kan vara och det kommer att vara nyckeln för oss, att inte fall ifrån det resten av turneringen, säger Rasmus Asplund.

Allt på Hockeynews PLUS för bara 69kr. Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln