HockeyNews
PLUS

Djurgården vill behålla backkämpen: "Funderar över min framtid"

(23186) Tom Nilsson
Jesper Zerman/Bildbyrån
ANNONS

Publicerad: 16 april 2022

FacebookXWhatsApp
STOCKHOLM. Backklippan Tom Nilsson, 28, hade två år kvar på sitt SHL-kontrakt med Djurgården då han i januari blev knäskadad.
Efter degraderingen är hans framtid oviss.
– De har sagt att de vill ha mig kvar. Samtidigt funderar jag på min framtid, säger Nilsson till HockeyNews.se.
ANNONS

Med K-G Stoppel som tillförordnad sportchef hade Djurgården börjat bygga ett lag för framtiden. Ett lag präglat av spelare med nära koppling till Djurgården. Den landslagsmeriterade backen Tom Nilsson var en av dem och den 19 januari skrev han på ett nytt tvåårskontrakt fram till 2024.

Men tre dagar efter det att nyheten blev officiell skadades Nilsson i SHL-matchen mot Leksand på Hovet. Det gick så illa att hans säsong tog slut den 22 januari.

ANNONS

– Det har gått tolv veckor på lördag. Då är jag examinerad från min skada. Det var sagt att det skulle ta tolv veckor och det har gått jättebra. Jag gjorde faktiskt tester nu med dem jag jobbar med på Sophiahemmet fick känna på knäet och de sa att det ser jättebra ut, att det har gått i rätt riktning och lite till. Det var jätteskönt, säger Nilsson till HockeyNews.se.

LÄS MERBackkuggens val – förlänger med Djurgården: "Är en krigare"

Det var det bakre korsbandet i ena knäet som fick sig en smäll.

ANNONS

– Ganska ovanlig skada egentligen i hockeyn. Om det är korsband så är det oftast främre så jag lyckades få bakre… Men det har gått jättebra.

Han hade tur i oturen.

– Om det är främre så är det ofta åtta månader och operation. Jag klarade mig lindrigt. Att jag inte fick spela kvalet var det som var jobbigast. Att sitta på läktaren och kolla.

ANNONS

Stockholmaren Tom Nilsson har gjort fem säsonger i Djurgården och har varit en av hörnpelarna i defensiven. Han försökte påbörja en comebackplan redan en månad efter skadan eftersom rehabiliteringen flöt på bra.

– Vi pratade om att jag kanske skulle kunna spela efter två månader och då kommer du att kunna vara med i kvalet, så jag gick på is och började hålla igång och träna. Men sedan sa de att vi måste hålla det i tre månader. Vi kan inte släppa ut dig. Om nånting skulle hända så kanske karriären står på spel och jag får operera knäet när jag är 50, säger Nilsson.

Han fortsätter:

ANNONS

– Jag fick förhoppningar och sedan slogs de ner igen. Det var lite tufft för jag var ändå inställd på att kanske få komma tillbaka. I alla fall ett tag. Jag drogs däremellan, men det var ändå rätt beslut i slutändan tycker jag.

– Jag kanske inte kommer att springa de närmaste veckorna eller månaden, men det går jättebra i alla fall.

Tom Nilsson har haft det kämpigt som åskådare på Djurgårdens matcher. Ett öde han har behövt dela med massor av supportrar.

ANNONS

– Det har varit väldigt jobbigt att titta på. Det har varit nervöst och man sitter och spänner sig. Det var tufft att inte kunna hjälpa till och påverka nånting. Det var inte så roligt, men det fick vara så.

LÄS MERSvedberg öppen för en fortsättning i Djurgården: "Alltid prio för mig"

När kände du att ni skulle få en jobbig säsong?

ANNONS

– Jag tror att även om vi låg sist ganska tidigt in i säsongen tänkte man att det här är lugnt. Vi löser det. Det här är en dipp. Man var lite naiv, tror jag. Men sedan satte det sig mer och mer. Vi tar oss inte uppåt. Snarare tvärtom. Vi hamnade längre och längre bak.

– Samtidigt var det så mycket annat som hände också. Det var en extremt händelserik säsong. Det kanske tog fokuset från insikten att vi är där vi är. Det kan ha varit så.

Som att Barry Smith försvann efter 13 matcher och att det byttes ut en rad spelare?

ANNONS

– Ja, men exakt. Allt det där.

Vad gick snett?

– Oj, vad svårt. Laget var aldrig riktigt i balans. Vi fick en dålig start. Sedan hände mycket med spelare ut och spelare in. Tränare ut, sportchef ut. Det var en ganska oviss säsong. Det var mycket frågetecken hela tiden. Laget fick aldrig bara vara ett lag och spela. Och hitta sin identitet. Det är väl en faktor.

ANNONS

Kort efter det att Tom Nilsson blev skadad i januari blev Joakim Fagervall ny huvudcoach i Djurgården och anslöt från Malmö.

– Sedan såg man när Fagervall kom in att det var en väldig uppstuds. Vi fick mer kontinuitet i laget, för det har också varit väldigt mycket skador under säsongen. Man fick mer kontinuerligt lag och identiteten satte sig mer. Då såg man att det faktiskt gick bättre. Det kändes som att om Fagervall hade kommit in tio omgångar tidigare hade det kanske sett annorlunda ut i dag? Men blev det så här. Det är tråkigt att det är som det är. Men så är det.

Tom Nilssons kontrakt skulle ha gällt till 2024 om Djurgården varit kvar i SHL. Nu är det brutet.

ANNONS

– Jag har pratat med K-G och Fagervall. De har sagt att de vill ha mig kvar. Samtidigt funderar jag på min framtid. Djurgården är mitt lag, men samtidigt vill jag tänka på min karriär. Jag är i en bra ålder. Så jag dras däremellan. Det är ovissa tider. Vi får se helt enkelt.

Det kan bli så att Tom Nilsson flyttar till en SHL-klubb.

– Det är Sverige som gäller, tror jag, absolut. Sedan vilken liga eller vilket lag, det får vi se helt enkelt.

ANNONS

Hur har tongångarna varit i Djurgården den senaste tiden?

– Det blir en sån omställning. För alla. Det är inte bara vi spelare, utan det är allt från kontoret och jag vet inte om det kommer att göras förändringar där för att budgeten dras åt. Det är en stor omställning. Men man måste ställa om snabbt och spänna bågen. Det känns det som att man har gjort. Uppifrån. Nu är det som det är. Vad gör vi? Vi satsar. Så det känns som man satsar ganska hårt, och snabbt. Det är väldigt positivt, tycker jag i alla fall.

Daniel Brodin kommer att återvända till Djurgården efter tre år i Schweiz.

ANNONS

– Det är en stor pusselbit. Det är det, säger Tom Nilsson.

Allt på Hockeynews PLUS för bara 69kr. Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln