HockeyNews
PLUS

Spel i KHL är inget hinder för att bli uttagen i Tre Kronors VM-lag

(22251) Johan Garpenlöv/Tre Kronor/OS Peking
Bildbyrån

Publicerad: 6 april 2022

FacebookXWhatsApp
STOCKHOLM. KHL-svenskar som har spelat kvar i Ryssland eller Belarus efter invasionen av Ukraina kan bli aktuella för spel i Tre Kronor och VM.
– Jag har inte fått några restriktioner på att jag inte får ta ut spelare som har startat säsongen i KHL och har ett kontrakt, säger förbundskapten Johan Garpenlöv till HockeyNews.se.

Den 24 februari, precis efter det att OS i Peking hade avslutats, började Rysslands invasion av Ukraina. Som en direkt konsekvens av kriget började finländska och nordamerikanska spelare lämna sina ryska KHL-klubbar. Även den svenska OS-duon Joakim Nordström och Lucas Wallmark bröt sitt kontrakt med CSKA Moskva två matcher in i slutspelet. Andra spelare fortsatte sin säsong till dess att deras lag åkte ut ur KHL-slutspelet.

Kampen om Gagarin Cup pågår fortfarande och ännu finns det svenska spelare kvar i KHL. Men enligt Tre Kronors förbundskapten Johan Garpenlöv finns det inget som hindrar honom ifrån att ta ut spelarna i VM-förberedelserna. I maj avgörs VM i Finland och både det ryska laget och Belarus är portade.

LÄS MERNytt NHL-avtal påskrivet – ersättningarna ökar rejält: "Kämpat under många år"

– Jag har inte fått några restriktioner på att jag inte får ta ut spelare som har startat säsongen i KHL och har ett kontrakt. Det har jag inte fått.

Kan man ställa moraliska krav på att spelarna bör åka hem från ett land som har startat ett krig mot ett annat?

– Den frågan får du ta med förbundet, tycker jag. Till mig har de sagt att det är okej, men hur de har resonerat tycker jag att du ska prata med mina chefer.

Svenska ishockeyförbundets tävlingschef Olof Östblom säger i en intervju med SVT att hockeyförbundet står bakom Basketförbundets beslut att stänga ute den tidigare svenska NBA-stjärnan Jonas Jerebko eftersom han nyligen skrev på ett kontrakt för den ryska arméklubben CSKA Moskva.

– Just nu skulle det vara väldigt svårt att ta ut en spelare som skrev ett nytt kontrakt med ett KHL-lag, säger Östblom till SVT.

Och med just nu menas ett kontrakt för kommande säsong och som skrivs under då transferfönstret öppnar igen den 1 maj.

LÄS MERTimråchefen om hemvändarna, ökade budgeten och sportchefsjakten

De finska OS-stjärnorna Mikko Lehtonen och Leo Komarov är kvar i SKA St Petersburg och spelar slutspel precis som den svenska OS-duon Lars Johansson och Oscar Fantenberg. I Finland hörs kritiska röster mot Lehtonen och Komarov är kvar i den ryska storklubben.

– Alla är väl överens om världsläget, men det är svårt att ta ställning till deras situation då vi inte vet hur det egentligen ser ut för dem, säger Finlands general manager Jere Lehtinen till STT.

KHL tänker inte stänga dörren för utländska spelare nästa säsong.

– Vi ser ingen anledning att vägra släppa in utländska spelare. Alla klubbar har samma förutsättningar. Du kan bjuda in utländska spelare – fem per lag, säger KHL-presidenten Alexej Morozov till championat.com.

Däremot har Rysslands president Vladimir Putin skrivit under ett dekret vilket i praktiken gör det omöjligt för utländska spelare att föra ut pengar från Ryssland.

KHL har krympt till att nu bestå av 22 lag sedan det blev klart att varken Dinamo Riga eller Jokerit återvänder till hösten. Så få lag har det aldrig tidigare varit i KHL, som har haft 29 lag som mest.

Ingen klubb har ansökt om tillträde till ligan för att ersätta Dinamo Riga eller Jokerit.

– Vi pratade med klubb- och regioncheferna, och inte en enda klubb är redo att bära de ekonomiska kostnader som KHL-lagen ådrar sig. Lönegolvet är en stor ekonomi för lag som spelar i KHL, säger KHL-presidenten Alexej Morozov till championat.com.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)