HockeyNews
PLUS

Timråchefen om hemvändarna, ökade budgeten och sportchefsjakten

(23025) Jonas Torines-Anton Lander
Bildbyrån (montage)

Publicerad: 5 april 2022

FacebookXWhatsApp

TIMRÅ. Först säkrades SHL-kontraktet, sedan vände Anton Lander hem.
Det har varit ett par glädjefyllda dagar för Timrå IK.
– Det ger ringar på vattnet, det här är fantastiskt för inte bara Timrå IK utan för staden och Medelpadsområdet, det här är stort, säger klubbchefen Jonas Torines till HockeyNews.se om Landers återkomst.

Efter det att Timrå gått upp i SHL våren 2018 lyckades man inte hålla sig kvar i högsta ligan mer än ett år innan man rasade ur igen.

Efter lördagens fjärde play out-match mot Djurgården stod det klart att den här sejouren blir minst två säsonger lång efter att man vunnit matchserien med 4–0.

Under säsongen som nykomlingar så hade man en spelarbudget som var "lite större än 35 miljoner" enligt Torines.

Till nästa säsong blir det mer.

Klubbchefen vill inte diskutera exakta summor, men Medelpadslaget kommer enligt uppgifter till HockeyNews.se landa någonstans mellan 42 och 45 miljoner, i ett ursprungligt skede.

– Jag vill inte gå ut med någon exakt summa, men den kommer att öka från fjolåret. Samtidigt måste man komma ihåg att vi är den näst minsta klubben i SHL sett till omsättning och vi omsätter 70-75 procent av snittet i ligan. Så vi har ett arbete att göra och spelarbudgeten kommer att följa med vår omsättning, så omsätter vi mer kan vi spendera lite mer. Det är jätteviktigt att det är balans i det, säger Torines.

LÄS MER: Timrås drömvärvning officiell – OS-kaptenen återvänder till moderklubben

Redan tidigare under våren började det spekuleras i en återkomst för Anton Lander.

OS-kaptenen skrev förra våren på ett kontrakt med Zug i Schweiz över två år, där det fanns en option som gjorde det möjligt för Lander att återvända hem till moderklubben om laget höll sig kvar i SHL.

Och klubben väntade inte länge efter det säkrade kontraktet innan man offentliggjorde Landers återkomst, där han skrivit på för de tre kommande säsongerna, elva år efter att han senast representerade klubben.

Samtidigt som det spekuleras i att KHL-spelarna Anton Wedin och Emil Pettersson även de vill återvända till Timrå på långtidskontrakt.

– Det betyder hur mycket som helst, säger Torines om Landers återkomst och fortsätter:

– Han står för så många saker som Timrå vill stå för, och vi har satt en strategi där vi vill ha tillbaka hemvändare. De är en viktig del, för det är de som bygger kulturen, och det är väl det finaste en klubb kan få i form av bekräftelse, att människor vill komma tillbaka, för det betyder att man gjort något bra. De spelarna, eller spelaren i det här fallet, kommer driva kulturen framåt, säger Torines.

Dagen efter den sista matchen mot Djurgården meddelade också klubben att den mångårige sportchefen Kent Norberg lämnar klubben, och han presenterades kort senare av HV71.

Det innebär att Timrå i nuläget inte har någon sportchef anställd från och med 1 maj, men där Torines kommer ta över ansvaret under tiden som "Nubbens" ersättare eftersöks.

– Jag är så glad för Nubbens skull att det slutar så här, han är så värd det. Han har satt Timrå IK på kartan och för mig har det varit en ynnest att jobba med honom under två år. Det är inte bara en arbetskollega utan han har blivit en riktig vän, säger han.

Har ni intervjuat kandidater?

– Nej, där är vi inte.

Det sportsliga resultatet innebär inte bara säkrad SHL-status, men också bättre ekonomiska förutsättningar då man bland annat får ta del av hela tv-ersättningen jämfört med den nyss avslutade säsongen då en fallskärm betalades ut till HV71. 

Och just de ekonomiska delarna betyder väldigt mycket för klubben.

– Det betyder otroligt mycket. Vi är inte inne i SHL-kostymen än, det är en väldigt liten organisation men det här betyder att vi kan ta ett steg till, sakta men säkert. Det skapar en trygghet i jobbet framåt. Samtidigt så lägger vi inte pengarna på hög utan det är idrott vi håller på med och det förväntas en prestation av A-laget, men vi försöker verkligen lägga pengarna över hela verksamheten, säger Jonas Torines och fortsätter:

– Vi måste fortsätta växa för att vi ska kunna investera mer i idrotten och med idrotten så är det allt från A-lag till juniorer och ungdom och damlag. Det är så otroligt viktigt i det här, att fortsätta utveckla ungdomar och individer och att vi skapar de möjligheterna att ta sig vidare till A-lagshockeyn, och det vill vi fortsätta jobba med.

LÄS MER: Avslöjade själv framtidsbeslutet – nu bekräftar Timrå: "Tvekade inte"

I match fyra mot Djurgården var det utsålt i NHC Arena för första gången sedan restriktionerna släpptes och stämningen i arenan hyllades unisont från alla håll och kanter.

Det var också första gången Torines själv fick uppleva en fullsatt arena.

– Jag har inte varit här när det varit fullsatt, men för varje dag som så förstår jag hur mycket det här betyder för människor i området och det känns helt otroligt att de får uppleva det här. Det är därför vi är här, vi är här för våra fans.

Samtidigt är han tydlig med att klubben har steg att ta för att få intäkterna att växa ytterligare.

Däribland i jobbet att få fler åskådare att gå på matcherna, oftare.

– Vi är en slimmad organisation och jag tycker att vi gör det bra utefter de förutsättningar vi har. Kan vi göra det bättre? Absolut. Vi har arbetat hårt hela våren med att planera nästa säsong, för vi behöver ta steg på marknadssidan och vi behöver ta steg i att fler kommer på matcherna. Vi behöver bli bättre, säger han.

Hur ska ni locka fler åskådare till matcherna?

– Jag tror att det gäller att prata till alla människor och inte bara till en del. Alla vi tillsammans har ett ansvar, om vi vill ha ett SHL-lag så måste man vara villig att gå på hockeyn, men vi måste också göra matcherna ännu bättre, och det tror jag att vi kommer göra.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)