HockeyNews
PLUS

Efter sanktionerna – ryska KHL-spelare kan komma att söka sig till SHL

(22525) Vadim Sjipatjov/ROC/Ryssland
Bildbyrån
ANNONS

Publicerad: 23 mars 2022

FacebookXWhatsApp
Sanktionerna mot Ryssland kan komma att vända strömmen av spelare så att ryska spelare söker sig bort från KHL – och till Västeuropa.
– Frågan är om det kommer att finnas platser för ryska spelare i Europa, säger spelaragenten Alexander Tjernych till Championat.com.
ANNONS

På grund av Rysslands invasion av Ukraina har en rad spelare från bland annat Finland, Nordamerika och Sverige lämnat Ryssland och KHL.

Från och med nästa säsong är frågan om någon spelare utifrån kommer att vilja, eller kunna, spela i KHL.

ANNONS

Och efter omvärldens sanktioner som slår hårt mot ryska företag, banker och oligarker är frågan hur den ryska hockeyligan kommer att må om några månader. KHL-agenten Alexander Tjernych spår att ryska spelare istället kommer att söka sig till ligorna i Europa. Visumproblem kan emellertid uppstå för utländska spelare i Ryssland och omvänt för ryska spelare som vill till Europa.

– Det beror på om EU-länderna tillåter det, säger Tjernych till Championat.com.

LÄS MERDjurgårdstränarens utskällning dagarna före klubbens ödeskval i SHL

ANNONS

Men konkurrensen om jobben i SHL, Schweiz, Finland och överlag europeiska ligor kommer att bli stenhård.

– Frågan är om det kommer att finnas platser för ryska spelare i Europa. Kanske kommer det att finnas det, men vi vet inte hur många. Allt förändras varje dag nu, säger Tjernych.

Sport-Express uppgav på onsdagen att KHL-jätten Ak Bars Kazans farmarklubb planerar att lägga ner sin farmarklubb Bars. Men det förnekas av general managern Marat Valiullin, enligt Championat.com.

ANNONS

Den ekonomiska oron i KHL börjar sprida sig. Agenten Sergej Paremozov uppger att KHL-klubbarna har avbrutit kontraktsdiskussioner.

– Än så länge har jag information om att klubbarna har tagit en ganska förståelig paus när det gäller ekonomiska diskussioner om kontrakt, säger Paremozov till Championat.com, och menar att det arbetet kommer lite längre fram på säsongen.

– Ryssar har nu blivit förbjudna att spela i Lettland, men inte i Sverige. Det är olika överallt, säger han.

ANNONS

I SHL finns för närvarande en rysk spelare och det är backen Zijat Pajgin som flyttade till Timrå när hans klubb Torpedo Nizjnij Novgorod missade KHL-slutspelet på grund av en coronastängning av grundserien.

Allt på Hockeynews PLUS för bara 69kr. Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln