HockeyNews
PLUS

Djurgården snuvades av Örebro – sportchefen om hektiska spelarjakten

(22356) K-G Stoppel Emile Poirier
Mattias Ek, HockeyNews.se/(c) photo.khl.ru Yury Kuzmin

Publicerad: 16 februari 2022

STOCKHOLM. Örebro snuvade Djurgården på en toppcenter.

Med bara tre och en halv timme kvar till deadline fick Stockholmsklubben tänka om – och hann värva Émile Poirier.

– Det kommer att vara en bra kille som kommer in och tar den centerrollen, säger Djurgårdens sportchef K-G Stoppel till HockeyNews.se.


Djurgården har under en längre tid varit på jakt efter en center. Under den sista dagen för övergångar fick SHL-jumbon napp.


Men.


– Det höll på att skita sig duktigt många gånger kan jag säga, berättar Djurgårdens tillförordnade sportchef K-G Stoppel för HockeyNews.se.


Han fortsätter:


– Under gårdagen var vår huvudgrej (Daniel) Audette, men han gick till Örebro till slut. Vi fick reda på det jävligt sent.


25-årige Audette har haft en bra säsong i KHL-klubben Vitjaz Podolsk och gjort 39 poäng (17 mål, 22 assist) på 45 matcher.


– Vi fick nej från Audette vid halv nio, kanske. Vi trodde att vi går i mål nu. Indikationerna var det. Så kom det tillbaka ett mejl från agenten. Vi väljer en annan klubb, säger K-G Stoppel.


LÄS MERMonsterpriset får Djurgården att backa – men en talang skriver kontrakt


Så med tre och en halv timme kvar till deadline fick han och utvecklingschefen Tobias Pehrsson fortsätta att jobba hårt för att hinna få in en center till Djurgården.


I Montreal befann sig Émile Poirier vars säsong med Dinamo Riga nyligen tog slut då KHL beslutade att stänga grundserien på grund av coronaläget.


– Vi hade ett parallellspår, men han hade inte svarat… Då slog ”Tobbe” (Tobias Pehrsson) en signal till och då svarade han plötsligt. Vi övertalade honom och hans familj på en timme, säger K-G Stoppel.


Émile Poirier, 27, är en tvåvägscenter som har gjort 18 poäng (9 mål, 9 assist) på 39 matcher i KHL.


Stoppel och Pehrsson hade gjort scoutingen på honom grundligt innan den sista kontakten togs och affären gick i land. K-G Stoppel har utnyttjat sitt stora kontaktnät bland spelarna.


– Han spelade i Calgarys farmarlag Stockton tillsammans med Oliver Kylington och (Adam) Ollas Mattsson. Jag har pratat med dem, säger Stoppel.


– Det kommer att vara en bra kille som kommer in och tar den centerrollen.



Djurgårdens sportchef har även pratat med backarna Éric Gélinas och Marc-André Gragnani som bor i Montreal på somrarna precis som Émile Poirier.


– Han kommer att komma in snabbt och bra i gruppen för han känner tre av våra importer. Han känner Gélinas, Gragnani och (Cameron) Schilling. Det gör det också lättare, säger K-G Stoppel.


Djurgården har också i jakten på en center valt bort ett stort antal kandidater.


– Det är en del där vi har känt att de aldrig kommer att greja att spela center på stor rink. Efter omständigheterna är vi nu nöjda. Det kommer att bli bra.


Émile Poirer behöver nu få sitt arbetstillstånd och kan eventuellt landa i Sverige i slutet på den här veckan.


– Sedan gäller det att få in honom och få igång honom.


I sin senaste match för Dinamo Riga, den 5 januari, gjorde Poirier två mål.


Känner ni er rustade för slutspurten?


– Nu har vi en bra backsida. Vi har bra målvakter. Vi har alternativ hur vi kan sätta ihop våra kedjor. Jag ser med tillförsikt fram emot avslutningen, säger Stoppel.


– Jag tycker att det känns bra. Det som framför allt är viktigast är att vi börjar se en trygghet med den grupp vi har för varje match som går. Jag tycker att vi gör en jättebra match mot Luleå. Det är i slutet vi hamnar i trångmål för att vi tar några dumma utvisningar. Vi blir lite ivriga.


LÄS MERBekräftat: Brynäs värvar välmeriterade centern Tom Wandell


Malmö är en möjlig räddningsplanka ovanför kvalstrecket i SHL-tabellen och Djurgården har två matcher kvar mot Redhawks.


– De har också minst sagt varit upp och ner på slutet, säger Stoppel.


Har det varit dyra förstärkningar på slutet för er?


– Gélinas är en toppback så han kostar ju. Sedan är vi på en marknad där allting kostar. Jag pratade med våra kollegor igår för vi hade eventuellt lite planer på att byta folk, men det var snustorrt och i vissa fall för dyrt, säger Stoppel.


Om avslutningen på silly season säger Djurgårdens sportchef:


– Merparten av de namn som har figurerat hos er i media har inte ens varit aktuella av massa olika anledningar. Framför allt skattetekniska och ekonomiska skäl och så vidare. Det var ganska många sådana.


Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS