Modos kamp för att nå SHL: "HV har satt ribban med att köpa loss..."


1 februari 2022

Modo siktar mot SHL och är ute efter en toppvärvning innan transferfönstret. Men Modo har insett att kampen mot HV71 kommer att bli stentuff.

– HV har satt ribban med att köpa loss spelare för 700 000–900 000 kronor, säger Modos sportchef Henrik Gradin till HockeyNews.se.Efter en kämpig fjolårssäsong där Modo slutade tolva i Hockeyallsvenskan är Örnsköldsviksklubben tillbaka i toppen.


Med nye sportchefen Henrik Gradin och hemvändande huvudcoachen Mattias Karlin är Modo för närvarande på en andra plats i serien. Modo tänker också förstärka laget ytterligare senast den 15 februari då transferfönstret stänger för säsongen.


– Vi kommer att försöka göra nånting inför deadline, säger Modos sportchef Henrik Gradin.


– En spetsig ytter eller en center, det är väl egentligen det vi funderar på.


– Det finns inte så jäkla mycket att hitta om jag ska vara riktigt ärlig. Vi har några namn ute, men det är säkert samma namn som alla andra har, spekulerar Henrik Gradin.


Modo kommer att låna in Frölundatalangen Ludwig Persson. Modo har blivit av med den danska skyttekungen Mikkel Aagaard till Danmarks OS-lag och det kan bli så att han blir borta under större delen av februari.


LÄS MERFrölunda lånar ut draftaktuelle forwarden – förstärker allsvenska topplaget


Henrik Gradin är i sin tur ute efter att spetsa till laget och har varit ute på en värvningsturné.


– Jag var i Nordamerika och kom hem (under måndagen). Jag var och tittade på lite spelare, men det är lite klurigt att få bort dem därifrån nu på så här kort varsel eftersom de kör taxi squads (reservstyrkor) där borta. Det ska jag villigt erkänna, säger Gradin.


Det pekar uppåt för Modo och sportchefen Henrik Gradin. Foto: Bildbyrån.


På grund av coronaläget har NHL-klubbarna möjlighet att ha en ”taxi squad” från AHL där sex spelare är uppe hos NHL-klubben och kan bytas in om NHL-spelare smittas av covid-19. Det får en kedjereaktion som gör att NHL-klubbarna håller lite hårdare i sina spelare även längre ner i organisationen.


– Vi kanske försöker hitta något i Europa, gärna nordamerikaner, men alla andra tittar på samma saker. Man tror man är lite unik, men… säger Henrik Gradin.


Serieledande HV71 värvade nyligen Västerviksstjärnan Myles Powell som har haft en bra säsong i Hockeyallsvenskan.


– HV har satt ribban med att köpa loss spelare för 700 000–900 000, säger Gradin.


HV kanske gjorde en bra affär?


– Ja, ja, det tvivlar jag inte en sekund på, men det blir svårt för oss som inte har den ekonomin att köpa loss någon spelare från en annan klubb. Jag säger ingenting om själva grejen, för den köper jag alla dar i veckan.


Modo gör en bra säsong och är ligans starkaste hemmalag. Henrik Gradin gillar lagets utveckling.


– Vi har några som vi är missnöjda med, men framför allt tycker vi att vi har många som har tagit steg som vi inte kanske hade räknat med att de skulle vara så bra.


Vad har varit plus och minus?


– Vi har många plus. (Pontus) Näsén, (David) Bernhatdt. Jag visste att de var bra spelare, men kanske inte att de skulle vara så tongivande som de har varit under så lång tid. Tex (Williamsson) tycker jag har gjort det fantastiskt bra i mål.


Gradin fortsätter:


– Jag tycker att (Sam) Vigneault och (Riley) Woods, den kedjan med (Markus) Modigs. Jag skulle kunna rabbla upp allihop. Jag har några som jag är missnöjd med, men de tänker jag inte nämna. Det är få som har fallit ur ramen i år.


Mikkel Aaagaard (t v) har kallats in till Danmarks OS-trupp och har flugit till Peking. Han kan bli borta i flera veckor. Foto: Bildbyrån.


Modo har förlängt med en rad nyckelspelare, men ännu återstår formstarke Riley Woods signatur på ett kontrakt.


– Vi har diskuterat rätt länge. Jag tror inte det är om pengar. Vi har en bra dialog, det är inget snack om det. Jag är inte så orolig egentligen, säger Henrik Gradin.


LÄS MERModos skyttekung blixtinkallad till OS: "Visste att han var reserv"


– Däremot, även om man får en signatur, så kan de hamna i SHL i alla fall. Det är väl det vi lever med när vi är i allsvenskan, så vi får väl hålla oss i det.


Har du fått signaler om att någon av dina spelare är på väg till SHL?


– Jag tycker inte att jag har fått indikationer, men ja…


– Vi får väl se till att gå upp.


Och för det har ni skaffat er att bra utgångsläge?


– Vi är jättenöjda med vår tabellplacering, oavsett om vi hamnar etta, eller trea, fyra eller tvåa så tycker vi att vi tar steg hela tiden och vi SKA vara som bäst i slutet av säsongen. Vi har hittat en bra position, jag ska inte säga att vi är säkra för slutspel, men vi borde vara det. Men vad vet man?


Med ännu en forwardsförstärkning ska Modo släppa loss rejält.


– När vi väl är där vill vi slåss om det. Sedan att HV är klara favoriter, det ska de vara. Men BIK Karlskoga, Björklöven, Västerås, Mora är nog inget roligt heller i ett slutspel. Ingen pratar om Kristianstad.


Gradin andas optimism.


– Vi ser fram emot ett slutspel. Det känns kul. Det känns jäkligt kul. Vi ska försöka sätta oss i en bra situation som möjligt.


Hur har ni haft det med coronasmittan – kan det strula till det för er?


– Vi har inte så mycket som kan strula. Två tredjedelar av truppen har nog haft det. Det är klart, att får sex-sju stycken det samtidigt är det klart att det stökar till det, men vi hade det ganska kraftigt runt jul och nyår. Vi hade 10-12 stycken som drog där. Så vi bör ha gjort bort det mest, men vad fasen vet man, säger Henrik Gradin.