Klas Östman om de positiva överraskningarna i LHC – och den negativa


14 januari 2022

Klas Östman gör sin första säsong som huvudcoach i Linköping.

En bit in på andra halvan av grundserien ger han sin syn på vilka som har överraskat positivt.

Och vem som har haft det tungt.LHC halkade i och med 2–1-förlusten borta mot Rögle ned utanför slutspelsplatserna i SHL-tabellen. Men Linköping knep en poäng mot serieledarna från Ängelholm och finns med i kampen om en plats i slutspelet till våren.


Huvudcoachen Klas Östman har på grund av skador, eller tack vare dem, släppt fram många juniorer och vid något tillfälle har LHC haft åtta juniorer i sitt SHL-lag.


Det glädjer honom.


– De yngre har tagit kliv allihop. Sedan förväntar man sig alltid att som ung spelare tar du nästa steg och nästa steg och nästa steg. Men de spelar också mer än vad de har gjort tidigare. Sedan kanske ingen av dem har någon ledande roll på något sätt, men det är väldigt få juniorspelare som har det i SHL. De bygger på sin erfarenhet, säger Östman till HockeyNews.se.


På frågan vilka som har stuckit ut på ett positivt efter lite drygt halva säsongen blir svaret:


– Jag tycker att mellanskiktet, ”Henke” Törnqvist, Christoffer Ehn, Max Lindroth och det gänget är uppe och slår personbästa i SHL. Vilmos Gallo också.


Christoffer Ehn är en av de glada överraskningarna i Linköping, enligt huvudtränaren Klas Östman. Foto: Bildbyrån.


Östman tillägger:


– De spelar lite bättre än vad budgeten säger. Så måste vi ha det.


Någon du inte är nöjd med?


– Den som sticker ut och som inte har fått ut det vi förväntar oss av honom är Brian Gibbons, så klart. Men det har sina förklaringar. Han har inte fått chansen att vara där han vill vara, säger Klas Östman.


I en tidigare intervju med HockeyNews.se har det framkommit att säsongen kan vara över för NHL-meriterade Brian Gibbons, som dras med en fotskada.


Han spelade i tio matcher med frakturen och har bara en assist på 17 SHL-matcher för Linköping.


– Han hade en tuff start och sedan tyckte jag ändå att han spelmässigt tog steg åt rätt håll sedan kom fotskadan, säger Östman.


LÄS MERSäsongen ser ut att vara över för stjärnvärvningen: "Inget bra"


– Det är en jävla tuff situation framför allt för honom själv. Han kommer in och har höga förväntningar på sig och så blir det så här. Ettårskontrakt. Jag tycker synd om honom att han inte har fått göra sig själv rättvisa.