HockeyNews
PLUS

Garpenlöv om den ändrade OS-planen och chansen att bli uttagen osedd

(21208) Johan Garpenlöv/Tre Kronor i Linköping
Magnus Andersson/Bildbyrån

Publicerad: 31 december 2021

FacebookXWhatsApp

STOCKHOLM. Johan Garpenlöv har haft en tuff tid som förbundskapten för Tre Kronor. OS skulle bli kronan på verket med alla de bästa NHL-spelarna.

Nu jobbar han med förhoppningen att det ska bli ett OS överhuvudtaget.


Pandemin slog till under Johan Garpenlövs första säsong som ny förbundskapten efter Rikard Grönborg.


Hans första VM som huvudcoach för Tre Kronor 2020 i schweiziska Lausanne blev inställt.


Förra säsongen fick han mängder av återbud från NHL då spelarna efter en sönderhuggen säsong med massor av tid i en coronabubbla inte hade den minsta lust att sätta sig på ett plan från Nordamerika för att resa till ett isolerat hotell i Lettland i slutet av maj.


Och då missade Tre Kronor VM-slutspelet.


OS i Peking skulle bli något roligt att se fram emot. Alla de bästa NHL-spelarna skulle vara med. Men det har också spruckit på grund av den stora smittspridningen i USA och Kanada.


– Det är klart att det är tråkigt. Både för mig och ledarteamet, för spelare, fans och hockeyn i stort tycker jag. Vi behöver de här turneringarna när de bästa spelarna möts och spelar mot varandra och för att behålla vår plats i näringskedjan. Det är ändå en konkurrens där ute i världen, säger Garpenlöv till HockeyNews.se.


LÄS MERGarpenlöv efter Rönnbergs OS-utspel: "Tycker mest synd om hans spelare"


– Alla de nya unga spelarna får nya idoler när de får se de bästa spelarna spela och så vidare. På det sättet är det tråkigt och synd.


Härom dagen blev junior-VM inställt på grund av en begynnande smittspridning i några av lagen.


Men Johan Garpenlöv jobbar vidare med plan B inför OS.


– Vi har jobbat med dubbla spår från dag ett med tanke på det här och med tanke på hur världen ser ut. Även om det har lättat lite grann har vi inte vågat hoppas förrän den 10 januari (sista datum för NHL att dra sig ur OS) och nu kom det innan dess. Vi släpper NHL-spåret och så jobbar vi med Europaspåret.


Tre Kronors coacher med Garpenlöv, Marcus Ragnarsson, Markus Åkerblom och målvaktstränaren Stefan Ladhe har jobbat med två nästan olika lag i Karjalaturneringen och Channel One Cup och däremellan rest i hockeyvärlden och träffat och kartlagt OS-aktuella spelare.


– Scoutingmässigt har vi under under hösten både åkt till USA och Europa och sett spelarna inför de här två turneringarna. Vi har gjort ett bra arbete där, tycker jag. Vi har bra koll på spelarna och vi följder dem via Instat så att vi kan se spelarna spela i stort sett live. Vi har koll på dem, säger Garpenlöv.


Johan Garpenlöv och assistenten Marcus Ragnarsson under OS-genrepet Channel One Cup i Moskva i december. Foto: Bildbyrån.


– Sedan är det lagbygget. Hur sätter vi ihop dem? Det är det det handlar om.


I Channel One Cup testade Tre Kronor exempelvis fyra högerfattade offensiva backar i Lukas Bengtsson, Tim Heed, Linus Hultström och Jonathan Pudas.


– Vi vill gärna ha rightbackar på högersidan och leftbackar på vänstersidan. Vi hade några nej tack och då blev det så, säger Garpenlöv.


LÄS MEREuropakollen: Segermål i Tre Kronor – och nu klättrar han i poängligan


– En viktig del i vårt sätt att spela hockey är att ha puckskickliga backar som kan sätta igång spelet bakifrån på ett konstruktivt sätt och inte bara skjuta iväg pucken. Alla de spelarna är puckskickliga och driver spelet bakifrån.


Hur stor chans har man att slå sig in i en OS-trupp utan att ha fått visa upp sig?


– Allting handlar om vad man gör i den dagliga verksamheten. Sedan är det alltid ett plus när de kommer in till oss och spelar bra för då får vi ett gott intryck av dem och vi får känna på dem, säger Garpenlöv.


Det är inte enbart den sportsliga faktorn som är avgörande. Det gäller att ha rätt spelare på rätt position på isen, men även utanför den.


– Hur är de i ett lag och vad bidrar de med vid sidan av det som händer på isen och i omklädningsrummet och driver på laget. Vilka kan man hitta kemi med, så det är aldrig fel att komma och spela, säger Garpenlöv.


– Svar på din fråga. Alla som är tillräckligt bra är intressanta även om de inte har varit med och spelat.


En av spelarna som inte har spelat för Tre Kronor under säsongen är Malmös hemvändande NHL-center och lagkapten Carl Söderberg.


Carl Söderberg har vunnit VM-guld och spelat World Cup med Tre Kronor. Foto: Bildbyrån.


Han är välmeriterad och började säsongen bra, men tackade nej till Tre Kronor i november och fick stå över i december då både han och Malmö hade en tung period i SHL.


– Honom har jag haft att göra med i World Cup och jag har varit över och sett honom i NHL och jag har sett honom  i SHL. Jag har varit i kontakt med honom och sagt att han får hitta sitt spel i Malmö. Jag vet att det är en stor omställning när man har varit där borta länge och ska hitta rätt på den här stora isen, och allt vad det innebär med flytt och ungar i skola och så vidare. Sedan får vi se när vi väl tar ut truppen. Igen, det handlar om att spela bra i sitt klubblag.


En annan spelare som har gjort det och inte varit med i Tre Kronor, delvis på grund av skada, är den tidigare NHL-centern och CSKA Moskva-stjärnan Lucas Wallmark.


– Lucas Wallmark hade vi gärna velat ha in. Jag har sett honom spela, men jag har aldrig jobbat med honom nära. Man vill gärna göra det med spelare som ska spela stora mästerskap så att man vet vad man får hela vägen. Man får en annan bild av spelaren om man jobbar med dem, men det kan vi inte få nu, så det är synd.


Johan Garpenlöv nämner CSKA Moskva-centern Lucas Wallmark i OS-snacket. Foto: (c) photo.khl.ru Yury Kuzmin.


– Spelar man bra i sitt klubblag och levererar där så är det enklare.


Vågar man chansa på spelare som ni inte har tagit ut tidigare?


– Det beror alldeles på hur vi sätter ihop laget och vilka de konkurrerar med och vad vi tycker om dem om man jämför. Man försöker väga för och emot hela tiden. Det är det som är pusselläggandet som vi ska göra nu. Ibland räcker det hela vägen. Ibland inte.


I Tre Kronors OS-stab ingår även de före detta stjärnspelarna Henrik Zetterberg och Niklas Kronwall.


Kommer de fortsatt att vara involverade i uttagningen av spelare och resa med er till Peking trots att det inte kommer några spelare från NHL?


– Som det ser ut just nu så är det så. Sedan får vi se med bestämmelserna. Det är fortfarande rätt mycket flytande. Hur många får man vara? Om det blir smittspridning kanske alla måste bo inne i byn och hur många kan bo där? Men som det ser ut nu, ja, säger Garpenlöv.


Gäller det även assisterande coachen Todd Woodcroft?


– Ja, samma sak där.


Har du en klar bild av hur OS kommer att bli?


– För mig är det en klar bild. Vi har egentligen samma jobb fortfarande. Nu har vi släppt NHL-spåret och jobbar bara i Europa. Vi försöker få ihop pusselbitarna och försöker få ihop bästa tänkbara lag som vi tycker. Om alla fortsätter att vara tillgängliga i Europa så kommer det att bli tufft att sätta ihop ett lag, säger Johan Garpenlöv.


– Det är spelare som kan spela ett OS som kanske inte får göra det. Men igen, vi försöker bygga ett så bra lag som möjligt för att vinna det där guldet, säger Tre Kronors förbundskapten.


Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)