HockeyNews
PLUS

Mikko Manner med förklaringarna till Brynäs raketform inför nyår

(21794) Vehviläinen Manner Timashov
Bildbyrån

Publicerad: 30 december 2021

FacebookXWhatsApp

Brynäs har gjort smått enastående 12–0 på sina tre senaste matcher.

Målvakten Veini Vehviläinen är på väg mot ett SHL-rekord i kassen.

Coachen Mikko Manner sätter här ord på vad som har hänt med Gävlelaget.


Brynäs har lämnat botten i SHL och har klättrat upp till slutspelsplats inför den sista matchen 2021 hemma mot Färjestad.


I december har Brynäs vunnit fyra av sex matcher och bara serieledande Skellefteå är bättre i SHL.


De senaste tre matcherna, mot Frölunda, Malmö och Örebro, har det blivit 4–0-segrar och målvakten Veini Vehviläinen har gått ifrån att vara ifrågasatt till att vara en fullständig mur.


Brynäscoachen Mikko Manner myser.


– Du kan bara vara nöjd när resultaten har varit så bra på sistone. Samtidigt har du önskat hela säsongen att det skulle hända. Vi har spelat bra i ganska många matcher. Pojkarna har jobbat hela tiden med stort hjärta och spelat tajt och försökt försvara så bra som möjligt, säger han till HockeyNews.se.


Brynäs och Vehviläinen har hållit tätt i fyra av de senaste fem matcherna och vunnit klart.


– Vi hade problem att göra mål själva i början av säsongen. Motståndarna var för effektiva och vi tappade tålamodet och viljan tog över lite. Nu har vi själva fått resultat och det har blivit lugnare och lugnare i spelet, konstaterar Mikko Manner, som oavsett resultat ständigt försvarat sitt lag och sina spelare och försökt täcka skott som kommit i form av kritik.


Veini Vehviläinen är på väg att sätta ett nytt SHL-rekord om han fortsätter att hålla nollan en bit över 17 minuter mot Färjestad. Foto: Bildbyrån.


Han hade stor tilltro till Brynäs nye målvakt Veini Vehviläinen, men det tog tid innan hittade till den nivå han är på nu.


Så trots de många nollorna på slutet har han alltjämt den elfte bästa räddningsprocenten (90,86) i SHL. Men formen är det inget fel på.


LÄS MERHar fått lite speltid – nu lämnar målvakten Brynäs för allsvenskt spel


Vehviläinen har hållit nollan sedan han släppte in 2–0-målet mot Färjestad. Det gör att han nu är drygt 17 minuter ifrån att slå Alexander Saláks SHL-rekord på 204 minuter och 47 sekunder i rad med hållen nolla.


– Veini har också hittat tillbaka till sin rytm. Det var hårt för honom i början av säsongen, för han har inte spelat så mycket de senaste två åren, säger Mikko Manner.


Han fortsätter:


– Men han är mentalt stark. Han har hittat fina resultat. Visst är det en hjälp att han har bättre självförtroende och det är en hjälp att laget framför honom får mer styrka som ger resultat. Spelet börjar sitta ihop i en helhet.


Manner filosoferar:


– När du är underdog är det enkelt att ge sig in i en match och kämpa hårt. Sedan om du inte vinner blir det lite frustration. När du väl vinner kommer glädjen och nu har vi när vi har vunnit försökt lära oss hur vi har förberett oss när vi har varit bra och om vi kan göra det igen. Har spelarna rutiner individuellt och hur mår de när de hoppar in på isen? Om de kan fortsätta spela likadant som de har gjort blir det bra.


Brynäs tar emot Färjestad på torsdagskvällen. Ett FBK som sopades på av Luleå senast då det blev pisk med 8–0 i Löfbergs arena.


– Jag tror att Färjestad har lite likadant. De behöver hoppa tillbaka efter sitt senaste resultat så det blir en spännande match. Vilket lag ska lyckas? Kan vi behålla foten på gasen? Det är så små marginaler när det är människor som spelar. Det blir fint att avsluta det här året mot Färjestad för vi har inte vunnit mot dem. De var mycket starkare än oss i Karlstad för två veckor sedan (2–1-förlust för Brynäs).


En annan stor del i att Brynäs har hittat rätt i offensiven är värvningen av NHL-meriterade Dmytro Timashov.


LÄS MERTimashov om trivseln i Brynäs, debuten i Tre Kronor – och KHL-klausulen


Han har snabbt hittat kemi i kedjan ihop med Oula Palve och Nicklas Danielsson.


– Du behöver ha bra spelare individuellt och som har olika styrkor. Inget lag kan spela om man inte har olika personer och Timashov är en kanonperson. Han är en riktigt fin kille och han har en speciell styrka att åka skridskor med pucken och vända momentum själv. Ta pucken från egen zon till anfallszon och hålla i pucken. Han är stark i benen, säger Manner.


Timashov, som fick debutera i Tre Kronor i Moskva i december, har gjort 11 poäng (3 mål, 8 assist) på 11 matcher i Brynäströjan.


– Han har visat hjärta och det är det vi älskar mest med honom. Hans karaktär. Han vill spela för laget hela tiden och han har hjälpt laget med sin roll och sina styrkor. Nu är det bara att fortsätta stödja honom för han blir bättre och bättre, menar Manner, som är nöjd med kedjan.


Nicklas Danielsson har hittat målformen på sistone och har gjort tre mål på tre matcher för Brynäs. Foto: Bildbyrån.


– Timashov är riktigt bra med pucken. Oula är bra på att hålla i pucken och hitta passningar, en klassisk center. Danielsson jobbar hårt och går på mål och är inte rädd för att kriga i närkamperna.


37-årige Nicklas Danielsson gjorde två mål mot Örebro och ett mål mot Frölunda och är uppe i 12 poäng (6 + 6).


– Nu har vi hittat tillbaka till den gamla Danielsson, eller den unga Danielsson, som är en tuffing. Det är riktigt kul att se. Han är i en sån ålder att han bara vill att laget vinner. Du kan se det när han pratar, vad han gör och han gör allt möjligt så att vi kan vinna hockeymatcher, säger Mikko Manner.


Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)