HockeyNews
PLUS

Timashov om trivseln i Brynäs, debuten i Tre Kronor – och KHL-klausulen

(21594) Dmytro Timashov / Tre Kronor-debut
Mattias Ek/HockeyNews.se

Publicerad: 14 december 2021

FacebookXWhatsApp

Dmytro Timashov har redan hunnit göra avtryck i Brynäs och på torsdag blir det debut i Tre Kronor.

Här hyllar han Brynäs-trion Johan Alcén, Mikko Manner och Nicklas Danielsson. Samtidigt som han är tydlig med att vistelsen i Gävleklubben kanske bara blir ettårig.


För första gången på åtta år är den snabbe och tekniske forwarden Dima Timashov tillbaka i svensk hockey.


Och med bara nio SHL-matcher (två mål och fyra assist) i Brynäs bakom sig har han blivit uttagen av förbundskapten Johan Garpenlöv för att debutera i Tre Kronor i Moskva.


– Det är riktigt stort för mig. Speciellt för mig skulle jag säga. Man har inte varit där på hur länge som helst. Eller… man har aldrig varit där, haha, säger Timashov efter första träningen med Tre Kronor i Moskva.


2015/2016 var han Juniorkronornas poängkung och sju av de 17 poängen han gjorde kom under JVM.


– Det ska bli riktigt kul att få representera Tre Kronor. Så får man bjuda på lite show internationellt också, hehe, säger han.


Dima Timashov har nära till skrattet. I Tre Kronor tränade han med Dynamo Moskva-forwarden Anton Wedin och Oskarshamnscentern Fredrik Olofsson. Det ser ut att kunna bli en kedja på torsdag mot Ryssland.


Dmytro Timashov har fått en bra start i Brynäs och får göra debut i Tre Kronor efter bara nio matcher i SHL. Foto: Bildbyrån.


– Vi hade riktigt bra kemi direkt. Vi gjorde ett par mål på några fem mot fem-övningar så det kändes riktigt bra, säger Timashov som har spelat med Olofsson i J20-landslaget.


LÄS MERÅberg vill hitta glädjen till hockeyn igen: "Inte haft så jäkla kul på slutet"


– Så vi känner varandra ganska bra och vi vet hur vi ska spela.


Under hösten har Dima Timashov brutit upp från NHL-klubben NY Islanders efter bara en match i farmarlaget Bridgeport.


När han flyttade tillbaka till Sverige för att spela i SHL blev det Brynäs.


– Det är kul. Äntligen få komma hem. Jag ville hem om det inte var NHL och börja om lite. Man hamnar i en liten ficka till slut, så det gällde att komma hem, njuta av att vara hemma och sedan nästa år får vi se vad som händer.


NHL, där han bland annat har spelat för Toronto, är målet.


– Jag är fortfarande ung, 25 år, och har tid på mig. Bara ”regroupa” hemma, få tillbaka sitt spel, vara med i landslag. Spelar du i AHL så är du inte med i landslag.


Dmytro TImashov har skrivit på ett tvåårskontrakt med Brynäs. Men det är inte säkert att han kommer att spela i Brynäs till 2023.


– Jag har en klausul (för KHL), medger han.


– Jag hade redan erbjudanden innan den här säsongen, men jag valde att komma hem istället eftersom det tar lite längre tid med visa och då missar jag matcher. Jag ville bara komma igång och spela och ha kul. Då blev det Sverige.


"Dima" bjuder på show även utanför isen i Gävle. Foto: Bildbyrån.


– KHL hade varit kul för mig också eftersom min pappa (Alexander) bor i Moskva. Det kanske hade varit kul att spela ett år här och hälsa på honom lite oftare och allt sånt.


Hinner du träffa honom nu när du är i Moskva?


– Ja, jag kommer att träffa honom här. Vi kommer att gå ut och käka lite och han kommer att kolla på någon match.


Hur kommer det sig att det blev Brynäs i SHL?


– Jag hade bra kontakt med (Johan) Alcén (sportchefen). Alcén var hetast på gröten. Det var väl därför. Han gjorde ett riktigt bra jobb och fick mig dit.


Timashov fortsätter:


– Sedan är det nära hem också. Det var en av de större anledningarna. Man vill ha nära hem och träffa familjen, så fort jag är ledig åker jag hem till Stockholm till morsan och brorsan och sover där och allt sånt. Gosar lite med familjen, hehe.


Dmytro Timashov blev klar för Brynäs den 20 oktober, men han blev skadad direkt. Därför dröjde debuten till den 18 november.


– Det var tråkigt att jag skadad. Det blev lite kaos. Men jag kom tillbaka och det blev bra. De är glada för det och jag är glad för en bra start. Det har varit riktigt kul och alla har tagit hand om mig bra. (Mikko) Manner, vår tränare, är hur bra som helst också. Han pressade mig inte att komma tillbaka, säger Timashov tacksamt om Manners omtänksamhet.


– Det första han sa till mig var: ”Ta din tid, läk skadan, sedan kommer du in.” Man blev mer lugn när man fick höra de orden från en tränare. Det var skönt.


I Brynäs har Timashov fått spela med Oula Palve som center och med välmeriterade högerskytten Nicklas Danielsson.


– Det har varit bra att spela med dem. Palve är skicklig och Danielsson driver mot kassen. Den perfekta mixen för vår femma, menar Timashov.


– Danielsson får bjuda på några tekningsdelikatesser som jag alltid följer. Han har rutinen och har spelat med Sedinarna så han har mycket i ryggsäcken att komma med. Jag och Palve, vi lyssnar bara och utför det han säger, haha.


Brynäscoachen Mikko Manner har tagit hand om Timashov och placerat honom i en kedja med Oula Palve och Nicklas Danielsson. Foto: Bildbyrån.


Det märks att Timashov gillar Nicklas Danielsson skarpt.


Hur länge tror du ”gamle” Nicky D hänger med då – han är 37 år nu?


– Vete fan, alltså. Jag vet inte. Kanske 40? Så länge han vill egentligen skulle jag säga.


Såg du när han spelade i VM (2013) och vann guld?


– Nej, faktiskt inte, hehe. Jag har sett lite highlights och har sett hans ”slagge-mål” och lite sånt, säger Timashov om Danielssons slagskott i mål i kvartsfinalen mot Kanada på vägen mot VM-guldet i Globen.


Vad hoppas du på med den här veckan i Tre Kronor?


– Jag ska bara gå ut och spela, ha kul, det är det viktigaste. Sedan får vi se vad som händer. Jag har inte planerat vad jag ska göra utan det ska bara bli jävligt kul att representera Tre Kronor och få spela några matcher här, säger Timashov.


Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)