HockeyNews
PLUS

TV: Drömpass av Stakkestad – se alla målen när Sverige vann genrepet med 7–0

(21732) Juniorkronorna
Bildbyrån

Publicerad: 24 december 2021

CALGARY. Nya förstakedjan gjorde mål i första bytet – Alexander Holtz avlossade sitt tunga skott i powerplay och Åke Stakkestad stod för en drömpassning som vi sett bröderna Sedin och Elias Pettersson göra tidigare.

– Stakkestad hade biljardbord på fritidsgården. Det var ett riktigt bra spel, säger förbundskaptenen Tomas Montén efter 7–0-segern i genrepet.

Juniorkronorna vann nattens genrep enkelt och svenskarna öppnade målskyttet redan i första bytet.

Nya toppkedjan med Alexander Holtz, William Eklund och Oskar Olausson fick det att stämma direkt och Olausson gjorde ledningsmålet för Sverige.

– Jag gillar vår förstakedja. Dom skapade mycket men gjorde inte mål på allt och jag gillade vad jag såg. Alex har spelat tre JVM och har massor av erfarenhet och han har alltid ett leende på läpparna. William och Alex har spelat ihop tidigare och Olausson passar bra in där med sin skridskoåkning och sitt skott, säger Tomas Montén.

Albert Sjöberg ökade på till 2–0 och i andra perioden gjorde svenskarna ytterligare fyra mål på Österrike.

– Vi gör en bra match. Powerplay var bra i början och Alex hade ett skott i ribban innan han fick göra målet på sitt direktskott. Andra enheten hade bra chanser också. I tredje blir det att vi håller i pucken lite för länge, säger Montén som fick se Åke Stakkestad bjuda på matchens höjdpunkt i tredje perioden.

Sverige vann pucken strax innanför egen blålinje och ställde om snabbt – Stakkestad uppfattade att Fabian Lysell kom med fart på vänsterkanten och han passade pucken via kortsargen och rakt ut i slottet till en friställd Lysell.

– Stakkestad hade biljardbord på fritidsgården…nej men vi vill spela i djupled och framför allt den kedjan med Lysell som är ett kvicksilver och tuff att spela mot i djupled, säger Montén.

BIK Karlskoga-forwarden var snabb med att uppfatta situationen.

– Jag fick pucken i försvarszonen och såg att Lysell bågade ut och att han var en bit framför mig. Man har sett det där lite innan och jag skickade den längs sargen och den studsade ut mitt i slottet och han gjorde mål på den, säger Stakkestad.

Nu kan Juniorkronorna börja blicka fram mot annandagen när JVM-premiären spelas och Ryssland står för motståndet.

Sverige–Österrike 7­–0 (2–0, 4–0, 1–0)

Första perioden: 1–0 Oskar Olausson (Alexander Holtz, Leo Lööf), 2–0 Albert Sjöberg (Elias Stenman).

Andra perioden: 3–0 (PP) Alexander Holtz (Helge Grans, Oskar Olausson), 4–0 Daniel Torgersson (Theodor Niederbach, Emil Andrae), 5–0 Victor Sjöholm (Åke Stakkestad, Daniel Ljungman), 6–0 Theodor Niederbach (Isak Rosén).

Tredje perioden: 7–0 Fabian Lysell (Åke Stakkestad).

Skott: 51–10 (16–5, 21–1, 14–4)

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS