HockeyNews
PLUS

Rydahl sköt sitt första mål i Tre Kronor – men vill se skärpning

(21629) Gustav Rydahl/Tre Kronor
Bildbyrån

Publicerad: 17 december 2021

FacebookXWhatsApp

Gustav Rydahl satte stopp för Tre Kronors måltorka i Moskva.

Och för sin egen i landslagssammanhang.

– Visst, det är kul att göra mål, men jag hade hellre vunnit och inte göra mål. Det är lite delat, säger Rydahl till HockeyNews.se efter 1–3 mot Kanada.


Tre Kronor föll mot Ryssland med 1–0 på torsdagen. Och på fredagen fortsatte det att gå trögt med målgörandet då Kanada kunde vinna med 3–1 i Moskva.


Vid underläge med 1–0 fick till slut Färjestads 95 kilo tunge center Gustav Rydahl hål på Eddie Pasquale i det kanadensiska målet när han höll sig framme och tryckte in en backhand på Emil Petterssons passning.


Men Kanada var betydligt effektivare.


– Segt att torska. Vi hade lägen i andra perioden för att vinna matchen, säger Rydahl.


Tre Kronor hade sina chanser i ett par powerplay då de två enheterna utan Rydahls medverkan försökte och försökte.


– Vi har lägen där. De skapar jättemycket. Sedan släpper vi in ett i boxen. Då blir det lite halvsvårt. Vi måste vara mer på tå från start.


Gustav Rydahls kedja med Jacob de la Rose och Emil Larsson utnyttjade den mindre rinken på ett bra sätt.


– Vi skapar långa anfall och gör jobbet framför målet. Det är mindre rink (NHL-mått) här och vi skapar lägen från hörnen genom att bara slänga in pucken och vara framför mål. Det är de bitarna vi får ta med oss så ska vi vinna sista matchen.


LÄS MEREk: Tre Kronor blev uppläxat av två SM-guldvinnande kanadensiska backar


Rydahls 1–1 var hans första landslagsmål i hans tionde A-landskamp. Han har spelat i landslaget på olika juniornivåer, men aldrig tidigare gjort mål i landslagströjan.


– Ja, exakt. Måltorka kan man säga… Men det är sant faktiskt, säger Rydahl lite kluven eftersom det inte blev seger.


Gustav Rydahl slog till med sitt första mål i Tre Kronor i 3–1-förlusten mot Kanada i Channel One cup i Moskva. Foto: Bildbyrån.


Och i 3–1-förlusten utsågs han till bäste svenska spelaren.


– Ja, lite roligt. Jag försöker använda min tyngd och fart och göra ytor till mina medspelare och vara jobbig att möta. Ta mig in mot kassen. Men jag kan bättre. Det är bara upp och visa det på söndag (mot Tjeckien).


Redan på uppvärmningen tog Gustav Rydahl en första smäll och värmde upp med ena näsborren full av bomull…


– Ja, haha. Jag blödde lite näsblod. ”Della” (Jacob de la Rose) knockade mig. Nej då, inget allvarligt.


Gustav Rydahl har även fått en och annan snyting under matcherna i Färjestad under hösten och början av vintern.


– Ja, jag har fått mycket smällar i ansiktet så jag får börjar köra med galler snart. Jag har haft lite otur, men det har jag väl alltid haft, hehe, säger den 27-årige värmlänningen som fick nästan hela förra säsongen förstörd av knäskador.


LÄS MERPatrik Lundh har lämnat besked till Djurgården


Hemma i Färjestad och SHL har formen kommit allt mer och han är nära toppformen. På 25 matcher har han också bidragit med åtta mål och nio assist.


– Vi har spelat bättre som lag hemma i Färjestad och då brukar det komma för en själv också. Det gick lite sisådär i början för mig, men försökte bara gnugga på. Jag vet att jag kan mycket bättre och behöver ha tålamod. Så länge jag skapar behöver jag inte stressa och till slut kom det, säger Rydahl.


– Det känns bättre och bättre och jag har bättre fart på rören. Jag vågar ta mig in och hålla i pucken och använda min styrka. Sedan har jag spelat med bra spelare som (Joakim) Nygård och (Oscar) Lawner. Vi har bre kemi med bra fart så det är det vi försöker utnyttja.


Silly season-special: Hockeynews i 3mån för bara 99kr! (spara 108). Skaffa PLUS!