HockeyNews
PLUS

Tre Kronor-kaptenen ovetande om SHL-lagens toppvärvningar: "Oj, oj, oj!"

(21617) Linus Johansson/Tre Kronor
Bildbyrån

Publicerad: 16 december 2021

FacebookXWhatsApp

Färjestads Linus Johansson har utsetts till Tre Kronors lagkapten i Channel One Cup.

Men utan wifi i Moskva har han inte haft koll på SHL-konkurrenternas stjärnförstärkningar senaste dygnet. När han får höra om Växjös och Frölundas klipp säger han till HockeyNews.se:

– Oj oj oj. Det är ju väldigt starka värvningar för båda lagen.


Förbundskapten Johan Garpenlöv har valt Färjestads Linus Johansson till lagkapten i Channel One Cup. När Tre Kronor föll med 1–0 mot ett stjärnfall Ryssland i Ice Palace i Moskva hade Johansson ett C på sin gula Tre Kronor-tröja.


– Det är skitkul. Jag fick frågan och det var inga tveksamheter. Det är jäkligt speciellt att vara det, men när man väl är inne i det och ska spela match tänker man inte på det på samma sätt. Man försöker bara vara sig själv, det var nog därför jag blev det tror jag, hehe, säger Johansson till HockeyNews.se


Vad sa Garpenlöv till dig om att han ville ha dig till lagkapten?


– Det började väl förra turneringen då jag var assisterande. Nu var inte (Henrik) Tömmernes med här för ”schweizarna” fick stanna där och då frågade han om jag antog utmaningen att försöka hjälpa till att få ihop gruppen och skapa energi. Det var egentligen inte svårare än så utan det var bara jättekul att få frågan.


I mötet med Ryssland fick Färjestadskamraten Joakim Nygård en smäll mot huvudet i slutet av den första perioden i en sargduell och han bröt matchen.


– Han är på benen. Jag tror det ska gå bra. Det är aldrig kul, men tror att det har gått relativt bra för han står på benen nu, säger Linus Johansson lugnande.


Förutom Johansson och Nygård är även Färjestadscentrarna Gustav Rydahl och Jacob de la Rose med Tre Kronor i Moskva.


Johanson är inte riktigt nöjd med Karlstadlagets första halva av säsongen. Färjestad är nia i SHL-tabellen efter 27 matcher och har fem poäng upp till topp sex.


– Vi startade väldigt starkt de tre fyra första matcherna sedan kom en liten dipp. Vi kom tillbaka till vinnarspåret och sedan kom den långa dippen så det är klart att vi har saker att jobba på. Men ibland, jag tror det var Malmös tränare (Joakim Fagervall) som att man kan inte sitta och leta fel för då går man ner på varje detaljnivå i hela spelet. Jag tycker att vi har hittat något i slutet, säger Johansson.


Linus Johansson har koll på läget mot Ryssland i Moskva. Foto: Bildbyrån.


Han fortsätter:


– Vi är något på spåren och även om vi inte spelade bäst mot Leksand här före landslagsuppehållets så vänder vi och vinner (3–2). Det är ett Färjestad jag känner igen. Att man kan ta trepoängare även när man inte gör sina bästa två perioder i matchen.


Under landslagsuppehållet har SHL-konkurrenterna Frölunda och Växjö förstärkt sina lag. Växjö har värvat Joel Kellman från San Joses NHL-organisation och Frölunda får hem backen Mattias Norlinder från Montreal och har Andreas Borgman på gång.


Linus Johansson har inte hängt med i silly season-snacket det senaste dygnet.


– Jag har jävlar inte en aning. Jag har inget wifi. Det är bara på hotellet så man är inte så duktigt uppdaterad för tillfället.


LÄS MERNorlinder vänder hem till Frölunda


Växjö har värvat Joel Kellman.


– Jaså? Okej.


Och Frölunda får hem Mattias Norlinder och har Andreas Borgman på gång, enligt Aftonbladet.


– Oj oj oj. Det är ju väldigt starka värvningar för båda lagen. Det är klasspelare i både Växjö och Frölunda som de tar in. En eloge till dem, säger Linus Johansson.


Växjö har värvat Joel Kellman från San Jose och Frölunda har NHL-meriterade backen Andreas Borgman på gång. Foto: Bildbyrån.


Tre Kronor hade chanser att göra mål mot Ryssland och sköt 30 skott som målvakten Ivan Fedotov räddade. Men Tre Kronor har ett tryggt och förbättrat försvarsspel som man har med sig från Karjalaturneringen i november.


– Vi går igenom situationerna på video de första dagarna och tränar på det. Sedan vet vi att vi möter bra motstånd och vi är ett bra lag. Att hålla 0–0 idag till tredje (perioden) och sedan får de nåt studsmål som var väldig otur, det är ett väldigt bra betyg mot ett starkt ryskt lag, menar Linus Johansson.


LÄS MERJoel Kellman officiellt klar för Växjö


– Jag tycker också att vi skapade chanserna för att kunna vinna matchen utan tvekan. Det är skärpan i avsluten och att hitta returerna som kanske inte fanns där.


Med mindre än två månader kvar till OS är det oklart om NHL-spelarna kommer att åka till Peking.


Om de inte skulle göra det på grund av ett försämrat coronaläge blir det möjligen SHL-, KHL- och NLA-svenskar som får chansen istället.


Linus Johansson har inte tänkt så mycket på OS ännu.


– Det enda man har gjort är att skicka in ackrediteringen till stortruppen. Men det är klart att det som pågår nu med NHL och osäkerheten är det klart att man gör absolut allt man kan för att spela bra för om det skulle vara så, att kanske kunna ta en plats så är man intresserad om man får frågan. Det finns någonstans i bakgrunden, men det är långt bort fortfarande, säger Tre Kronors nyblivne lagkapten.


Silly season-special: Hockeynews i 3mån för bara 99kr! (spara 108). Skaffa PLUS!