HockeyNews
PLUS

Emil Berglund om övergången till Djurgården: "Då tackar man inte nej"

(21603) Emil Berglund
Bildbyrån/Mattias Ek HockeyNews.se

Publicerad: 15 december 2021

FacebookXWhatsApp

STOCKHOLM. Han lånades in för två matcher – och blev kvar.
Nu är Emil Berglund Djurgårdsspelare på heltid.
– Jag läser tidningen som alla andra och vet ju hur tabellen ser ut, men ringer Djurgården och behöver hjälp, då tackar man inte nej. Så är det, säger Berglund till HockeyNews.se.

ANNONS

Djurgården drogs under förra veckan med frånvaro på forwardssidan av olika skäl, något som ledde till att man lånade in Emil Berglund från Almtuna.

Berglund, vars pappa Charles tröja hänger i taket på Hovet, spelade två matcher mot Växjö och gjorde där ett så pass bra jobb att Djurgården under onsdagen meddelade att man köpt loss centern från sitt allsvenska lag.

De två matcherna på lån under förra veckan blev med andra ord nästan som ett provspel för Berglund.

– Tanken var väl inte det, men Djurgården hörde av sig och då var det jävligt roligt, säger Berglund till HockeyNews.se, som ser fram emot utmaningen som väntar.

– Jävligt inspirerande. Det är en stor utmaning, både för mig och laget, att vända på den här trenden. Jag kommer in med energi och glädje så jag hoppas det ska hjälpa.

Behövde du fundera?

– Ja, men inte på grund av att jag vill gå till Djurgården utan mer att jag har ett annat lag att ta hänsyn till också. Jag surrade med Almtuna och vi tog väl in två nya centrar där så det löste sig nog bra för båda parter.

Berglund under debuten mot Växjö. Foto: Bildbyrån

Berglund spelade en viktig roll i Almtuna.

Den 28-årige centern var lagkapten och stod noterad för 15 poäng på 23 matcher den här säsongen, något han är femma i den interna poängligan med.

I Djurgården lär rollen inte bli lika framskjuten, men det är heller inte något som Berglund har några problem med.

– Jag ska väl ge ”Sören” (Marcus Sörensen), ”Lill-Fimpen” (William Eklund) och (Rhett) Rakhshani och våra offensiva spelare chansen att vinna hockeymatcher. Jag är värvad som en tvåvägscenter och låter våra toppspelare vinna matcher åt oss, säger han.

LÄS MER: Emil Berglund efter debuten i Djurgården: "Det är en barndomsdröm"

För Berglund är det första gången han spelar i SHL sedan säsongen 2018–19 då han gjorde 43 matcher med Timrå.

De två matcherna mot Växjö under förra veckan gav honom svar på om det är stora skillnader mellan SHL och Hockeyallsvenskan.

– Både ja och nej. Alla spelare i båda serierna är lika snabba i stort sett. Det är kanske inte min styrka, haha. Men man får inte dumåka utan täcka lite mer ytor och vara lite mer aggressiv för att hinna dit. Det går inte att åka och ta en tupplur på isen, säger han.

LÄS MER: Efter inlåningen – Djurgården värvar allsvenska kaptenen: "Oöm spelare"

Djurgårdens spel under första halvan av säsongen gör att man ser ut att gå mot ett kvalspel om säkrat SHL-kontrakt till våren.

För motståndet pekar mycket på att Timrå IK kommer stå.

En klubb Berglund varit lagkapten för och gjort 340 matcher i SHL och Hockeyallsvenskan för.

– Ja, det visste jag om. Jag läser tidningen som alla andra och vet ju hur tabellen ser ut, men ringer Djurgården och behöver hjälp, då tackar man inte nej. Så är det, säger Berglund.

ANNONS

Hockeyfeber! PLUS 1mån för 1kr! Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln