HockeyNews
PLUS

Klart för stjärndebut i Luleå – och kanske för en efterlängtad comeback

(21072) Sami Lepistö/Juhani Tyrväinen
(c) photo.khl.ru Yaroslav Neelov/Bildbyrån

Publicerad: 1 november 2021

Luleå laddar för norrderbyt mot Skellefteå.

Då blir det läge för den debutant – och kanske också en efterlängtad comeback.


Det finns en chans att den finländske centern Juhani Tyrväinen spelar mot Skellefteå.


Han har inte spelat sedan den 9 oktober mot Växjö efter en handskada som tvingade honom att bära gips. Men Tyrväinen har tränat på is sedan veckan efter skadan och vill spela mot Skellefteå.


– Han gör eventuellt comeback imorgon. Det är inte helt hundra ännu, men han tränade för fullt idag i alla fall. Det är inom kort, säger Luleås vice general manager Ulf Engman till HockeyNews.se.


Juhani Tyrväinen har missat sex matcher och gjort två mål och två assist på de sju matcher som han har spelat i SHL.


– Han borde ändå vara i hyfsat slag på en gång när han väl kan spela, säger Ulf Engman.


Efter sex missade SHL-matcher på grund av en handskada finns det chans att Luleå har tillbaka Juhani Tyrväinen mot Skellefteå. Foto: Bildbyrån.


Mot Skellefteå blir det debut för Luleås stjärnvärvning Sami Lepistö.


– Lepistö är spelklar. Han lär göra debut imorgon. Kim Johansson fick tyvärr hjärnskakning senast. Med Lepistö är vi sex friska backar, säger Ulf Engman.


LÄS MERBlir den finländska backstjärnan lösningen på Luleås backbekymmer?


Sami Lepistö, 37, har inte spelat sedan förra säsongen i KHL med Jokerit. Lepistö har varit med i OS både 2010 och 2014 samt i World Cup 2016. Och han vann VM-guld med Finland 2011. Dessutom är han nygammal lagkamrat med Linus Omark sedan tiden i Salavat Julajev.


Luleå har backarna Kim Johansson, Pontus Själin och Fredrik Styrman på skadelistan. Det gör att Lepistös debut blir något tidigare än planerat. Åtminstone sett till rollen.


– Han hade säkert varit med, men det kanske blir mer istid nu när Kim Johansson blev skadad annars kanske han hade börjat som sjua (extraback) och kommit in i lite lugnare takt, säger Ulf Engman.


LÄS MERWarg om uppbrottet från Örebro – går direkt in i Djurgårdens lag


Vad hoppas ni att Sami Lepistö bidrar med i Luleå?


– Vi hoppas att han ska tillföra ett stabilt spel både offensivt och defensivt och vara en bra tvåvägsback hos oss. Sedan får det visa sig lite grann på vilken nivå han är nu. Han är 37 år och har en fantastisk meritlista och är en väldigt bra spelare så det är klart vi har förhoppningar att han ska kunna hjälpa oss.


Blir det powerplay direkt?


– Nej, det tror jag inte. Vi ska försöka den här veckan att inte spela honom alldeles för mycket. Sedan får det inte bli ytterligare skador. Men jag tror inte att han kommer att spela ”PP” och inte så mycket boxplay heller från början beroende på hur det ser ut. Den här veckan ska man inte ha alldeles för stora förhoppningar. Veckan behöver han för att komma igång sedan är det en träningsvecka under uppehållet. Sedan kan man nog börja bedöma vad han går för.


Luleå får in centern Jack Connolly under novemberuppehållet och hoppas vara skadefritt i omstarten i SHL den 18 november.


– Det är Styrman vi inte riktigt vet än, men i övrigt hoppas vi att alla andra är friska till dess, säger Ulf Engman.


Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS