Marcus Sörensen har spelat i åtta kedjor på elva matcher i Djurgården


21 oktober 2021

STOCKHOLM. På elva matcher i Djurgården har NHL-hemvändaren Marcus Sörensen spelat i åtta kedjekonstellationer.

Nu tar han över som lagkapten.

– Det är klart att jag kunde ha gjort mycket mer mål, säger han till HockeyNews.se.5–2-vinsten borta mot Timrå i lördags innebar en stor lättnad för Djurgården. Dels för att en sju matcher lång förlustsvit bröts. Dels för att stockholmarna kunde lämna över jumboplatsen i SHL till Timrå.


– Vi har mycket att jobba på och det är en lång process. Men jag tycker de senaste fyra fem matcherna har vi spelat bra. Jag tycker att det ser bra ut. Det gäller bara att få det att stämma i 60 minuter. Vi är på rätt väg, säger Djurgårdens stjärnforward Marcus Sörensen.


I inledningen av säsongen har Linus Videll vikarierat som lagkapten i Jacob Josefsons långtidsfrånvaro.


Nu tar Marcus Sörensen över rollen som roteras mellan honom och Videll. Även i spelet har Djurgården och nye huvudcoachen Barry Smith skruvat på detaljer för att få spelet att sitta bättre.


– Vi har ändrat lite småsaker för att spela ur sig lite snabbare (ur egen zon) och få spelet att flyta lite mer så att inte folk behöver tänka så mycket. Det har vi gjort, säger Marcus Sörensen till HockeyNews.se inför mötet med Oskarshamn.


Marcus Sörensen byter av Linus Videll som lagkapten i Djurgården. De delar på rollen eftersom Jacob Josefson är långtidsskadad. Foto: Bildbyrån.

Sörensen skrev ett fyraårskontrakt med Djurgården och blev klar strax före SHL-premiären och hann inte spela några träningsmatcher.


Startsträckan får klaras av nu när SHL-poängen står på spel.


– Jag börjar komma igång också. Matchtempot fanns inte när jag kom och det visste jag. Men nu börjar man komma igång i alla fall.


Finns det ett glapp mellan dina egna förväntningar och vad folk utifrån förväntar sig, tror du?


– Jag vet inte vad folk utifrån har för förväntningar på mig. Det har jag inte frågat om, men jag har höga förväntningar på mig själv. Samtidigt behövs det spel från både försvarszon och i anfallszon, så det är inte bara anfallsspel som gäller för mig utan det är ett spel över hela banan i 60 minuter. Där är jag inte än, men jag är på rätt väg.


Och vad jobbar du med?


– Jag tränar hårt för att komma igång och jag har gjort det sedan jag kom hit. Att få saker att klicka. Jag har haft lite nya kedjekamrater.


LÄS MERDen svenske stjärnforwarden lämnar KHL-klubben efter 14 matcher


Marcus Sörensen började i SHL-premiären hemma mot Skellefteå tillsammans med Sebastian Strandberg och Paul Carey. Men vid underläge 2–4 efter två perioder började Barry Smith kasta om.


I flera matcher hängde Sörensen ihop med Strandberg. Men så här efter elva matcher har den tidigare San Jose-forwarden ingått i inte mindre än åtta kedjekonstellationer.


Mest tid har Sörensen spelat ihop med Ludvig Rensfeldt och Linus Videll. När Strandberg har varit center bredvid Sörensen har förutom Paul Carey även Linus Videll, Filip Cederqvist och Niclas Bergfors varit tredjelänk.


Hur är det med kemin i dina kedjor?


– Ja, det kommer väl och går lite grann och mycket kommer väl till mig själv att jag inte har varit i matchform också. Det är nog en blandning.


LÄS MERNHL-värvningen är spelklar – debuterar för Brynäs mot Malmö


Marcus Sörensen har gjort tre mål och fem assist på elva matcher. Poängen har kommit i lika styrka och inga i powerplay. Sörensen spelar ungefär två minuter per match i powerplay och en minut i boxplay.


Han låter inte jättenöjd med poänggörandet, men han har en förklaring.


– Det är klart att jag kunde ha gjort mycket mer mål. Framför allt mot Timrå senast. Där hade jag några två-mot-ettor där jag valde att passa för att få igång lite andra killar. Jag ville att de skulle göra mål också, så lite osjälvisk i många lägen, men samtidigt så vill jag att alla spelare ska lyftas några nivåer och då får man hjälpa till på det sättet också, säger nyblivne lagkaptenen Marcus Sörensen.


Fakta/Här är Marcus Sörensens åtta kedjekonstellationer på elva matcher i Djurgården


Marcus Sörensen–Ludvig Rensfeldt–Linus Videll


Total istid tillsammans: 29:11

Förväntade mål: 0,37

Offensiva zonstarter: 21,9 procent.


Marcus Sörensen–Sebastian Strandberg–Linus Videll


Total istid tillsammans: 21:36

Förväntade mål: 0,49

Offensiva zonstarter: 41,7 procent.


Marcus Sörensen–Sebastian Strandberg–Filip Cederqvist


Total istid tillsammans: 20:55

Förväntade mål: 0,67

Offensiva zonstarter: 45,5 procent.


Marcus Sörensen–Sebastian Strandberg–Niclas Bergfors


Total istid tillsammans: 20:20

Förväntade mål: 0,32

Offensiva zonstarter: 31,8 procent.


Marcus Sörensen–Ludvig Rensfeldt-Matt Lorito


Total istid tillsammans: 9:53

Förväntade mål: 0,55

Offensiva zonstarter: 36,4 procent.


Marcus Sörensen–Ludvig Rensfeldt-Linus Andersson


Total istid tillsammans: 8:30

Förväntade mål: 0,96

Offensiva zonstarter: 64,3 procent.


Marcus Sörensen–Sebastian Strandberg–Paul Carey


Total istid tillsammans: 8:12

Förväntade mål: 1,37

Offensiva zonstarter:  55,6 procent.


Marcus Sörensen–Sebastian Strandberg–Linus Andersson


Total istid tillsammans: 5:44

Förväntade mål: 1,30

Offensiva zonstarter: 0 procent.


Källa: SportlogiQ.com