HockeyNews
PLUS

Växjös guldmakare om budgeten, Gynges kontrakt – och förstärkningar

(20845) Henrik Evertsson Richard Gynge Robert Rosén
Bildbyrån

Publicerad: 12 oktober 2021

FacebookXWhatsApp

Regerande mästarna Växjö slåss i toppen i SHL och har chansen att nå slutspel i CHL.

Och då har sportchefen Henrik Evertsson hållit hårt i pengarna – än så länge.

– Vi gick ner med vår spelarbudget med tio miljoner till det här året på grund av den osäkerhet som det innebar, säger han till HockeyNews.se.


Växjös sportchef Henrik Evertsson är mycket försiktig med att dra några slutsatser om inledningen av säsongen.


Men han säger att Växjö Lakers till stora delar är nöjt med hur det har startat.


Och då tittar han inte på tabellen i SHL där Växjö finns med i toppen.


– Det var någon som sa att laget ser väldigt bra ut för att vara oktober och det har man väl rätt till tycker jag. Alla pratar om processer, att det är en lång resa och ett maratonlopp och alla liknande klyschor, men det är ju sant. Och då tycker jag att det ser rätt bra ut. Jag tycker vi spelar en effektiv och bra hockey. Man kan förlora matcherna ändå, och ibland gör man det, men vi har fått med oss rätt så bra med poäng. Helt okej, tycker jag, säger Evertsson så här under första halvan av oktober.


Växjös målvakter, Viktor Fasth (slutat) och Erik Källgren (Toronto Marlies i AHL) har tackat för sig.


VM-meriterade Janis Kalnins och talangfulle Adam Åhman har tagit över som målvaktspar.


Evertssons intryck:


– Det är väl som laget i övrigt tycker jag. Rätt så bra för att vara oktober. Vi har lyckats vinna matcher. Det gör man inte utan god hjälp av sina målvakter. Det kanske är lite för tidigt att dra några stora slutsatser. Janis såg väldigt bra ut på försäsongen, har vunnit en del matcher åt oss utan att kanske riktigt spika igen här i början.


– Adam åkte på en liten magbakterie eller något liknande och var borta i några omgångar så han fick vänta på sin debut tills i helgen och då tycker jag att han gjorde det bra.


Evertsson säger återhållsamt:


– Det är lite tidigt, men lovande. Det är lite varken eller, men definitivt inte negativt riktat. Det är inte så att man känner att, oj det här är klart.


Växjös nya målvaktsetta Janis Kalnins. Foto: Bildbyrån.


Växjö har medvetet agerat försiktigt på spelarmarknaden inför den här säsongen. Om snittet för en spelarbudet i SHL ligger en bit över 40 miljoner kronor så har Lakers valt att gå in i säsongen under det 40-strecket.


– Vi gick ner med vår spelarbudget med tio miljoner till det här året på grund av den osäkerhet som det innebar. Kanske egentligen inte covid i sig för det har vi levt med hela förra året utan just graden av covid. Öppnar man upp igen och i vilken grad gör man det? I vilken utsträckning, från 0 till 100 med en gång? Hur kommer publiken och marknaden att reagera? Kommer man att komma tillbaka som ingenting hade hänt? Kommer det till och med vara euforiskt? Eller räddhågset? frågar sig Henrik Evertsson.


LÄS MERFem miljoner till segraren i CHL: "Inte ens funderat över prissumman"


Och han fortsätter:


– Alla de där frågorna hade vi så klart inga svar på för det är ingen som har varit med om någonting sånt här tidigare. Därför gjorde vi en ganska ordentlig korrigering nedåt av vår budget. Det är det utgångsläge vi har haft. Sedan har vi kunnat släppa på lite ifrån vår bottennivå.


Henrik Evertsson har varit sportchef i Växjö sedan 2006 då laget var i Hockeyallsvenskan.


Han har perspektiv både vad gäller den egna klubben, men också på svensk hockey i stort.


– Vi ska säga att vi är ganska nöjda med hur laget kom ihop sig. Det är ju så att varje år är unikt. Ibland kan du få ihop ett lag som du verkligen gillar för ganska små pengar. Laget 2017/2018, som är det bästa vi har haft någon gång, är också ett av de billigaste lag vi har haft, säger Evertsson om det SM-guldlag som innehöll genombrottsmän som Elias Pettersson, Joel Persson, Viktor Andrén och Brendan Shinnimin.


– Det är, som tur är, inte alltid likhetstecken mellan pengar och kvalitet när du sätter ihop ett lag. Men du kan heller inte säga att det blir alltid bättre om du inte spenderar så mycket pengar. Det är givetvis inte sant.


LÄS MER"En av dom bästa kollegorna jag haft – han är en helt otrolig kille"


Växjö har med andra ord ett antal miljoner kronor att krydda laget med framöver.


– Vi kommer att vara försiktiga med att lägga till. Både när vi gör det och hur vi gör det, säger Evertsson.


Hur mycket under en genomsnittlig budget ligger ni så här års?


– Exakt var vi ligger talar vi aldrig om, men vi inledde säsongen med 38 miljoner i spelarbudget.


Ordet lovande återkommer när Henrik Evertsson pratar om Växjös start på säsongen.


– Vi har fått ännu fler kvitton på att truppen är stabil, att den kan vinna matcher och att den kan vända matcher och så vidare. Det är givetvis bättre än att vi hade stått och fått en massa extra frågetecken tidigt och det vill man inte ha. Det är så klart gynnsamt, sedan sitter vi inte och gnuggar händerna hela dagarna för att ”jävlar vad vi kommer att plussa på här framåt”. Det lever hela tiden. Men stabiliteten har vi uppskattat från dag ett. Den tycker jag syns och märks.


De SM-guldvinnande 34-åringarna Robert Rosén och Richard Gynge har inlett säsongen oerhört starkt i SHL. Gynge toppar poängligan (6 mål, 8 assist) på nio matcher för Rosén som också har gjort 14 poäng (5 + 9).


– De har haft fin utdelning och tittar man på målen som har gjorts så det har varit väldigt många av typen att man är på rätt plats, där man ska vara. Det tror jag är deras erfarenhet som har gynnat dem ganska väl där, säger Henrik Evertsson.


Huvudcoachen Sam Hallam har varit med om att leda Växjö till tre SM-guld: 2015, 2018 och 2021. Foto: Bildbyrån.


Rosén och Gynge har större delen av hösten spelat ihop med nyförvärvet Julius Nättinen.


– Sedan har de väl inte spelat på något annorlunda sätt än vad de har gjort i ganska många år nu. Det är inte så att de alltid totalt spelar ut sin motståndare på något vis, men de är väldigt skickliga på att ta tillvara på det som bjuds. Både det de själva skapar och det de snappar upp, lite lösa puckar eller någon halvmiss från motståndaren. Det är de otroligt vassa på, både Robban och Gynge, och Nättinen är vad det verkar en ganska bra tredjelänk där. Han är ju otroligt allround med en väldigt bra skicklighet och kan komplettera vilken spelartyp som helst skulle jag vilja säga, säger Evertsson.


Robert Rosén har kontrakt till 2023 medan Gynge har ett utgående kontrakt.


Kan det vara läge att förlänga med Gynge för att hålla ihop duon?


– Vi har precis klivit in i oktober så grabbarna runt 35 får vänta lite längre än så innan vi gör några förlängningar. Det är samma sak som med målvakter, fastslår Henrik Evertsson som har varit med länge i branschen.


– Det är skitkul med allt som har gått bra, men det som verkligen betyder någonting när man lirar hockey på den här nivån är både vad man som individ och lag klarar av att utföra under väldigt lång tid, över en hel säsong.


Växjö behöver på tisdagskvällen vinna och ta tre poäng mot TPS i CHL för att ha chansen till slutspel.


Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)