HockeyNews
PLUS

"En av dom bästa kollegorna jag haft – han är en helt otrolig kille"

(20632) Anders Lindbäck
Bildbyrån

Publicerad: 20 september 2021

FacebookXWhatsApp

TIMRÅ. 29-årige Janis Kalnins har fått en bra start i Växjö efter att han flämnat KHL efter fem säsonger i ligan.

I fjol var han målvaktskollega med Anders Lindbäck i Jokerit.

–”He´s awsome”. Det märks att han varit I NHL i många år och jag kunde fråga honom om detaljer och han var mer en kompis än en kollega, säger Kalnins till HockeyNews.se.

.

Växjös nya målvaktsvärvning har fem år bakom sig i Jokerit och Dinamo Riga och för första gången testar han spel i en annan av Europas mest respekterade ligor efter åren i Ryssland och Finland.

Växjötränaren Sam Hallam lutar sig mot att nye målvakten har ställts mot många av värdens bästa spelare under flera års tid på frågan om att vara debutant i SHL.

– Ja, men samtidigt har den här lilla ligan KHL där han mött lag som CSKA Moskva och SKA St Petersburg och där finns det rätt bra som spelare som Vadim Sjipatjov och allt vad dom heter så han darrar nog inte, säger Hallam.

Foto: Bildbyrån

29-årige Kalnins ser på saken lite bredare än så.

– Det är skillnad på hockeyn här. Det är mer fysiskt och folk kastar puckarna mot sargerna och pressar varandra och tacklas och kämpar. I KHL är det mer taktiskt och mer fina passningar och jag måste bli van med det systemet här för det är ändå en viktig sak att lära sig för mig. Det är en process för mig nu, konstaterar Växjömålvakten.

I fjol var han kollega med Anders Lindbäck i Jokerit som gjorde sitt andra år i ryska ligan efter åtta år i NHL.

Ett målvaktspar som Kalnins uppskattade mycket.

– He´s an awsome guy”. Han är en väldigt bra kille och vi hade en grym relation och han är otroligt seriös i allt han gör. Jag kunde alltid fråga honom om saker och det märktes att han hade sina år där borta, säger Kalnins och kommer på en sak till:

– Jag måste bara säga hur hårt den killen kan skjuta som målvakt, han är otrolig med klubban och hanteringen.

Hur gick dina tankar när du valde Växjö?

– Allt gick fort, jag pratade med Henrik Evertsson och efter vårt samtal var det ett enkelt beslut. Att få komma till ett sånt här lag som som vunnit som man gjort senaste åren är otroligt inspirerande för mig. Vi är mästare och jag gillar utmaningen vi står inför.

•••

SE OCKSÅ: Alexander och Thomas Steens nya satsning i Sundsvall Hockey

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)