HockeyNews
PLUS

Därför tror konkurrerande lagkaptenen på HV som motståndare i finalen

(16764) Mikael Daggen Eriksson
Bildbyrån

Publicerad: 21 september 2021

SOLNA. För degraderade SHL-klubbar brukar det bli problem nere i Hockeyallsvenskan.

HV71 genrepar mot BIK Karlskoga där lagkaptenen Mikael ”Daggen” Eriksson sticker ut hakan – men han berömmer också HV.

– HV har byggt lite annorlunda och det tror jag kommer att gynna dem, säger Eriksson till HockeyNews.se. 

Klassiska klubbar som AIK, Björklöven, Modo och Södertälje har ramlat ur elitserien eller SHL på 2000-talet och har efter det haft svårt att ta sig tillbaka till finrummet.


Underifrån finns det lag som BIK Karlskoga som aldrig har lyckats ta sig upp i SHL trots att man har försökt länge och ibland varit ganska nära.


Värmlänningarna var framme i semifinal i det allsvenska slutspelet i våras och laddar nu om för en ny topplats.


– Jag tror inte att det kommer att se perfekt ut från början. Förra året hade vi en ganska dålig start, men så hittade vi något under säsongen. Jag tror att det kommer att vara en liknande säsong. Vi kommer nog att leta lite vägar i början och försöka hitta något, men det gäller att vara bäst i slutet och jag tror vi kommer att vara med där, säger BIK Karlskogas lagkapten Mikael Eriksson.


LÄS MERModo ska bli vassare på att värva i Nordamerika – kopplar in Sedinarna


BIK Karlskoga har som vanligt slussat spelare vidare uppåt till SHL och har tappat både Filip Roos och Linus Karlsson till Skellefteå.


Men ett spelartapp som märks lite extra är det att trotjänaren Carl Berglund, 31, blev bortgallrad efter tolv säsonger i klubben.


Och Mikael Eriksson saknar sin mångårige lagkamrat.


– Mycket. Framför allt jag som har spelat med honom i hela min seniorkarriär nästan. Det gör ont i hjärtat att han inte är med, men det är en tuff bransch vi lever i och det är väl jag på tur nästa gång som får lämna… Det är den bransch vi lever i som sagt, men det är klart att jag saknar honom och vi saknar honom i laget varje dag. Så är det, säger Eriksson.


BIK Karlskogas lagkapten Mikael "Daggen" Eriksson. Foto: Bildbyrån.


Den 34-årige lagkaptenen gör själv sin 13:e säsong i Hockeyallsvenskan för BIK Karlskoga.


– Jag tar det säsong för säsong. Jag jobbar på marknadssidan vid sidan av och jag dömer hockey så det är så klart att man börjar se att det inte är så många år kvar nu. Man börjar få någonting nu som man ska göra efteråt och jag trivs väldigt bra på marknadssidan som säljare. Det är något jag vill hålla på med.


BIK Karlskoga ska ha in ytterligare ett par forwards i lagbygget är tanken och mixen ser spännande ut.


– Jag har sagt det hela tiden att vi har ett lag för att spela i finalen, sedan kan allting hända där. HV ser fantastiskt bra ut, det ska man inte sticka under stol med, men vi ska vara där också, säger Mikael Eriksson.

Mikael Eriksson och HV71:s lagkapten Simon Önerud under den allsvenska upptaktsträffen i Solna. Foto: Bildbyrån.


HV71, som BIK Karlskoga genrepar mot på tisdagskvällen, är tidernas storfavorit att vinna serien och ta sig tillbaka till SHL.


Mikael Eriksson tycker att HV har satt ihop sitt lag smart med både en stomme av SHL-spelare, men också med lirare som har färsk erfarenhet från den allsvenska miljön.


– Många pratar om jättarna som har kommit ner, men jag tycker att de har byggt det lite annorlunda mot vad Malmö och de andra har gjort som har varit nere i Hockeyallsvenskan, säger Eriksson.


– Jag tycker att de har spelare som har presterat på den här nivån förut, och inte är i åldrar som är i lite överkant. Jag tycker nog att HV har byggt lite annorlunda och det tror jag kommer att gynna dem också. De kommer definitivt vara med där uppe, det tror jag.

LÄS MER: Hockeyallsvenskan stoppar NHL-lån – då har HV71 lyft in NHL-målvakt


Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS