HockeyNews
PLUS

Äventyren avlöser varandra för VM-forwarden: "Lite overkligt fortfarande"

(20545) Filip Hållander
Bildbyrån

Publicerad: 10 september 2021

FacebookXWhatsApp

Tre år i SHL avslutades med VM-spel.
Efter en händelserik sommar väntar nu en flytt till Nordamerika med målet att ta en tröja i Pittsburgh Penguins.
– Sedan är jag inte rädd eller orolig över att få börja i AHL och ta den vägen till NHL, säger han till HockeyNews.se.

Augusti var en händelserik månad för Filip Hållander.

I mitten av månaden gifte han sig med sin Alva och ett par veckor senare blev de föräldrar till Colin.

– Man håller på att smälta det man varit med om, det är ju jäkligt speciellt. Det är det största man kan vara med om (att bli förälder). Det är lite overkligt fortfarande, jag tror att det tar ett tag innan det sjunker in. Man har ju haft hockeyn som man kunnat fokusera på så tiden har ju bara sprungit iväg men på slutet har det gått långsamt när man bara har varit hemma, säger Hållander till HockeyNews.se.

Med Colin i världen har det nu blivit dags för nästa äventyr för 21-åringen.

På måndag lämnar han Sverige för USA.

Där väntar spel i Pittsburgh Penguins organisation.

– Jag åker den 13:e och ska vara med på någon camp innan, sedan är det den riktiga campen direkt efter det. Sedan ska Alva, Colin och hunden över någon månad senare när man fixat allting med visum och det, som det verkar vara en del jobb med just nu, berättar han och fortsätter:

– Det är dags att börja packa liksom. När det är fyra-fem dagar kvar så lär man väl börja tänka mer på det, men det ska bli jäkligt kul. När allt gått bra här hemma och att det verkar som att de får komma över utan problem så känns det bra. Man kan släppa allt nu och det känns faktiskt bra att jag ska åka över själv först och bara fokusera på hockeyn innan de kommer över, så det ska bli fantastiskt spännande och ett nytt äventyr. Man sover ju inte som en prins på nätterna haha.

LÄS MER: Trejdade tillbaka svensken – knappt ett år senare

Våren 2018 var Filip Hållander med och spelade upp sin moder- och favoritklubb Timrå till SHL som junior. 

Hållander gjorde avtryck med 20 poäng på 40 seriematcher och efter säsongen skrev han på ett treårskontrakt med Pittsburgh Penguins.

Tre år senare har mycket vatten runnit under broarna.

– Jag har ju hunnit byta lag, bli trejdad och bli skadad och åka över dit två somrar. Speciellt är jag jäkligt nöjd över att jag valde Luleå efter att vi åkte ur med Timrå. Jag hade en väldigt bra start på försäsongen, men sedan kom skadan och halva säsongen försvann så då kändes det som att det var lika bra att stanna ett år till. Och det blev ett bra beslut nu så här i efterhand, säger Hållander.

Och ja, förra säsongen avslutades med en plats i VM-truppen efter 24 poäng, varav 13 mål, på 51 matcher för Luleå i SHL.

På vägen till VM blev det också 15 matcher för Tre Kronor.

– Det var en bra säsong, jag tycker att jag växte mycket både på och utanför isen och jag hade som mål att få spela i Tre Kronor. Det gick allt bättre eftersom och jag tycker att jag utvecklade mitt tvåvägsspel och det var väl det som tog mig till landslaget och även till VM. Det är något man fortsätter att jobba med, att vara så bra åt båda håll som möjligt så man kan spela i flera situationer för det är lättare att få speltid då än om man bara är offensiv eller defensiv, säger han.

Filip Hållander och Max Friberg efter VM-matchen mot Slovakien. Foto: Bildbyrån

Under åren i Luleå har det framförallt varit en lagkamrat Hållander supit in visdom ifrån.

Lagkaptenen Erik Gustafsson.

– Jag tycker att man alltid lär sig av Erik, kanske inte så mycket i spelet i och med att han är back och jag är forward, men bara hur han är som person och han är en väldigt bra ledare och en sådan man hoppas kunna bli i framtiden. Han är väldigt rak och tydlig och tävlar alltid i alla situationer, oavsett om det är dagen är efter match eller vad det är. Det är Eriks personlighet och attityd man tycker är väldigt beundransvärd. 

Efter 123 SHL-matcher och 59 poäng väntar nu alltså en flytt över till Nordamerika.

I början av nästa vecka åker Hållander över och väl på plats är han inställd på att stanna kvar, oavsett om Penguinsledningen säger att han ska inleda säsongen i NHL eller AHL.

Sedan forwarden draftades i den andra rundan 2018 har han sett hur Penguins slussat upp forwards från farmarligan till NHL med lyckat resultat, något som gör honom själv bekvämare med tanken på att det kan bli spel i AHL innan NHL.

– Det har man ju sett och det är en morot att man vet att chansen finns om man spelar bra i AHL. Så förhoppningsvis kan man få chansen och då gäller det att ta en för det finns hur många spelare som helst där borta så det gäller att göra sig ett namn för sig själv när man får chansen. Så det känns kul, oavsett om det blir Pittsburgh eller Wilkes-Barre, säger han och fortsätter:

– Nu har jag haft tre år i SHL och det känns som att det är ett bra steg att ta. Sedan är jag inte rädd eller orolig över att få börja i AHL och ta den vägen till NHL. Det är inte så att man bryter ihop om man får göra en tid där, jag tror att det kan vara nyttigt också. Så det känns bra att åka över och vara inställd på att man ska vara där borta och kan ställa in sig på det även med familjen.

Erik Gustafsson, lagkapten och inspiratör i Luleå. Foto: Bildbyrån

Under sommaren har Hållander tränat på i egen regi med hjälp av friidrottstränare för att förbättra sin snabbhet och acceleration.

– Jag tänkte först köra med Timrå men sedan bestämde jag mig för att köra mer personligt och fokusera på de saker man behöver. Jag tyckte att det var snabbhet och acceleration som jag behövde förbättra och då finns det ju inte många bättre att träna med än de som håller på med 100 och 110 meter, så det har varit lite annorlunda men jag tror att det kommer bli bra, säger han.

Men han har även hängt en del i Timrå IK:s hemmaborg NHC arena där han gått på is med klubbens juniorlag, samtidigt som han sett glimtar av A-lagets förberedelser inför den stundande SHL-säsongen. Och flytten till Nordamerika gör att han slipper ställas mot sin moderklubb i högsta ligan.

– Jag har sett dem lite på försäsongen, så det ska bli spännande att följa dem. Det hade varit speciellt om man stannat i SHL och mött dem, men det ska bli kul och se dem och veta att man inte behöver möta dem, säger han.

Vilka håller du på i vinter då när de möts?

– Det är Timrå, tyvärr för alla Luleåfans. Jag hade två fina år där uppe men det har ingenting att sätta emot mina 19 år här hemma. Både jag och tjejen hade två fina år där uppe och det var ett jäkligt mysigt ställe att vara på och skaffade många vänner, men man får se om man någonsin kommer till ett ställe som kommer kunna jämföras med Timrå – då måste det vara riktigt bra.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)