HockeyNews
PLUS

Salmonssons pris för att rädda sin hockeykarriär: 320 000 kronor

(20466) Johannes Salmonsson/Oskarshamn
Bildbyrån

Publicerad: 1 september 2021

FacebookXWhatsApp

Johannes Salmonssons hockeykarriär har hotats av smärtor i båda höfterna. Så han har åkt till Tyskland och köpt nya. Bokstavligen.

Kärleken till hockeyn gör det svårt för honom att sluta – trots att det har kostat honom 320 000 kronor.


Redan som 17-åring spelade Johannes Salmonsson i Djurgården i dåvarande elitserien. 2003 hette hans huvudtränare Niklas Wikegård och bland lagkamraterna fanns Petter Rönnqvist, Björn Nord, Robert Nordmark, Fredrik Bremberg, Nichlas Falk, Micke Johansson, Espen Knutsen…


Det har gått 18 år sedan dess och Johannes Salmonsson spelar fortfarande i landets högsta liga. Även om höfterna försöker säga till honom att det är dags att lägga av med hockeyn och göra något annat.


Salmonsson räddade härom året sin karriär genom att operera ena höften då han spelade i Tyskland. Men vem skulle sedan satsa på en 33-årig forward som just bytt ut ena höften?


Svaret blev SHL-nykomlingen Timrå. I november 2018 skrev han på det kontrakt som Timrås sportchef Kent Norberg erbjöd honom.


LÄS MERTvå SHL-profiler förlänger


Salmonsson tackade så mycket, fick över 19 minuter i speltid per match och på de 33 matcher som han spelade i SHL för Timrå bidrog han med 19 poäng (4 mål, 15 assist).


När Timrå ramlade ur SHL och behövde börja om gick Johannes Salmonssons resa vidare till nästa nykomling – Oskarshamn.


Hos smålänningarna är han en uppskattad lagkamrat, pådrivare och på många sätt nyttig som forward. När IKO gjorde sin första säsong i SHL stod ”Salle”, som han kallas, för 13 mål vilket gjorde honom till delad skyttekung.


Han började bra förra säsongen och hade gjort elva poäng på 27 matcher fram till nyår. Då sade den andra höften ifrån.


Dags för ny operation. Och 35-årige Johannes Salmonsson tvekade inte.


– Han har gjort en protes i andra höften också, så han har gjort en resa. En dubbelreservdelsgubbe. Det gick jättebra senast så det är något positivt att han har fått göra det, säger Oskarshamns coach Martin Filander till HockeyNews.se.


IKO är väldigt nöjda med Salmonsson och ger honom den tid han behöver för att vara redo för spel. Förhoppningsvis inom någon vecka.


– Det är bättre att han hittar både formen och tryggheten i att allting funkar som det ska innan vi trycker på ”play”, så att säga, säger Filander.


– Eftersom han har gjort den här resan förut så vet han exakt hur kroppen känns och vad hans erfarenheter säger. Vi går hundra procent på hans reaktion och reflektion kring hans träningar och var han är i sin fas.


Johannes Salmonsson, som är trebarnspappa, trivs med familjen i den småländska pärlan på ostkusten.


Och hockeyn, ja den älskar han fortfarande. Salmonsson har spelat 498 SHL-matcher och har ett stort jubileum inom räckhåll.


– Jag ville gärna fortsätta spela i några år till. Jag tycker fortfarande att det är så kul och brinner så mycket för det. De pengarna man lägger ner har man förhoppningsvis igen genom att kunna fortsätta spela. Jag menar, jag tror inte att jag kommer att ha den här lönen på ett vanligt jobb, så man tjänar nog in det där. Nu gäller det bara att göra en bra säsong, så man får vara kvar, haha, säger Salmonsson till HockeyNews.se.


Johannes Salmonsson har inte spelat sedan den 30 december 2020, men närmar sig comeback. Foto: Bildbyrån.


Det var så sant. Pengarna.


Johannes Salmonsson har fått bekosta båda sina höftoperationer i Tyskland, så det är ingen klubb och ingen försäkring som har hjälpt honom.


Får man fråga hur mycket pengar det rör sig om?


– Det kostar 160 000 (kronor) rent. Så det var andra och jag har lagt ner 320 000 på mina höfter. Men det har varit värt det. Det handlar också om att inte ha ont när man lägger av med hockeyn sedan om några år. Jag vill kunna leva på och vara med och köra med grabbarna. Jag är bara glad att det har blivit bra. Det är väl värt det, säger Salmonsson obekymrat.


LÄS MEROskarshamns måndagsträning inställd – isen i SHL-arenan sprack


IKO-tränaren Martin Filander:


– Det säger en del om hans passion till det vi håller på med tycker jag. Han har investerat i sig själv och det är fascinerande tycker jag. Och roligt. Han ser det verkligen som en möjlighet att lägga pengar på sig själv och sin utveckling och i det här fallet sin hälsa.


Att ha en så erfaren och energifylld lirare i laget hjälper Oskarshamn som behöver få ut så mycket som möjligt av varje spelare. I alla lägen.


– Han har gått igenom olika faser i sin karriär, men jag tror han är på bästa stället han har varit hittills både fokus- och utvecklingsmässigt. Jag tycker att det är vackert att se en äldre spelare som verkligen har lärt sig på vägen och hittat en massa fina erfarenheter, säger Martin Filander.


Oskarshamnstränaren Martin Filander. Foto: Bildbyrån.


Och tillägger:


– Han är ett bra föredöme och hjälper våra yngre killar med sina erfarenheter kring beslut i livet och kring hockeyn.


Johannes Salmonsson, reservdelsmänniska i SHL, klagar inte.


Men det finns de som protesterar.


– Ja, alltså när man ska gå igenom tullen på flygplatserna. Då piper det galet mycket, hehe, säger Salmonsson och härmar tjutandet i säkerhetskontrollerna.


– De går runt med detektorn… Men det är ingen fara. Det är sjukt, man har två höfter som är gjorda av metall men man tänker inte på det.


Kanske ibland.


– Det är någon gång när det är varmt ute och kroppen blir lite uttorkad. Då kan det bli lite att höfterna börjar pipa lite för att de blir torra. Det gör inte ont, men det kan pipa till. Om det är riktigt varmt och om man har varit ute och sprungit och hållit på. Det låter som en hundleksak. Piiip!


– Men det är inte så ofta. Det har hänt några gånger. Men det gör inte ont. Man blir lite chockad bara när man ska sätta sig och det piper i kroppen, haha.


Dubbla höftoperationer för 320 000 kronor har inte stoppat Johannes Salmonsson. Han kör vidare i SHL med IKO. Foto: Bildbyrån.


Nu återstår det inte så värst mycket av förberedelserna så kan Johannes Salmonsson stå redo för ännu en SHL-säsong.


– Det börjar kännas ganska bra, faktiskt. Den smärta som jag gjorde operationen för är helt borta. Nu är det mer att där jag har gjort operationen så ska musklerna runt omkring komma in i att spela hockey och köra allting i maxfart. Men jag vet hur det är i och med att jag har gjort den förra. Det tar några veckor innan det börjar sitta. Det känns som att musklerna blir lite trötta i början och man får lite krampkänning nästan. Men sedan sätter sig det där och då är det lugnt.


Salmonsson har spelat i SHL för Djurgården, Brynäs, Rögle, AIK, Linköping, Timrå och Oskarshamn. Sju klubbar.


Han har lärt sig massor. Inte minst om sig själv och vägen tillbaka efter skador.


– Får se om jag spelar vår sista träningsmatch på torsdag annars kommer jag bara fortsätta träna på. När vi kommer överens om att det är dags kör vi på för fullt. Man ska vara 100 och inte 95 procent. Verkligen max max. Jag har gjort några operationer i mitt liv och de gånger man har stressat tillbaka och man måste in i laget för att man oroar sig för konkurrens och det går bra för andra, då kanske man har gått tillbaka och inte riktigt är där man vill vara. Då blir det en negativ effekt och du spelar inte riktigt så bra som du kan.


– Det är något man har lärt sig under resans gång att hellre ta en vecka extra när du har gjort en så här stor grej. Alla har varit superförstående. Jag skulle väl kunna spela nu, men kanske tar en eller två extra veckor för att se till så att det är riktigt bra.


Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)